Κυριακή, 07 Μαϊος 2017 15:52

Η Μπόκο Χαράμ απελευθέρωσε 82 κορίτσια που είχε απαγάγει πριν από 3 χρόνια

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η Μπόκο Χαράμ απελευθέρωσε 82 κορίτσια που είχε απαγάγει πριν από 3 χρόνια

Οι μαθήτριες βρίσκονταν σε μια ομάδα 200 και πλέον κοριτσιών που είχαν απαγάγει μαχητές της οργάνωσης από το χωριό Τσιμπόκ της Νιγηρίας τον Απρίλιο του 2014.

Μαχητές της Μπόκο Χαράμ απελευθέρωσαν 82 μαθήτριες που είχαν απαγάγει πριν τρία χρόνια, με αντάλλαγμα φερόμενα μέλη της οργάνωσης, που τελούσαν υπό κράτηση από τις αρχές, ανακοίνωσε το Σάββατο η προεδρία της Νιγηρίας.

Οι μαθήτριες βρίσκονταν σε μια ομάδα 200 και πλέον κοριτσιών, που είχαν απαγάγει οι μαχητές από το χωριό Τσιμπόκ τον Απρίλιο του 2014.

«Σήμερα, 82 κορίτσια από το Τσιμπόκ αφέθηκαν ελεύθερα με αντάλλαγμα φερόμενα μέλη της Μπόκο Χαράμ που κρατούνταν από τις αρχές», ανέφερε η προεδρία της χώρας με ανάρτησή της στον λογαριασμό που διατηρεί στο Twitter, προσθέτοντας πως η Νιγηρία ευχαριστεί την Ελβετία και την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού για την βοήθεια που παρείχαν στην απελευθέρωση των κοριτσιών μέσα από «µακρές διαπραγµατεύσεις»

Όπως τονίζεται, ο πρόεδρος Μουχαμαντού Μπουχάρι θα υποδεχθεί το απόγευμα της Κυριακής τα κορίτσια στην πρωτεύουσα Αμπούζα.

Δεν διευκρινίστηκε πόσα μέλη της Μπόκο Χαράμ θα απελευθερωθούν βάσει της συμφωνίας ανταλλαγής.

Μια στρατιωτική πηγή ανέφερε ότι τα κορίτσια οδηγήθηκαν στο Μπανκί κοντά στα σύνορα με το Καμερούν προκειμένου να υποβληθούν σε ιατρικούς ελέγχους. Το μεσημέρι της Κυριακής έφθασαν στο αεροδρόμιο της Αμπούζα και απομακρύνθηκαν με στρατιωτική αυτοκινητοπομπή.

Τα κορίτσια ήταν μεταξύ των περίπου 200 μαθητριών που είχαν απαχθεί από ένα γυμνάσιο στο Τσιμπόκ, στη βορειανατολική Νιγηρία το 2014, προκαλώντας τον αποτροπιασμό της διεθνούς κοινότητας. Μια παγκόσμια εκστρατεία με το σύνθημα #bringbackourgirls (φέρτε πίσω τα κορίτσια) είχε ξεκινήσει τότε, την οποία μεταξύ άλλων υποστήριξε και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ εκείνη την εποχή Μισέλ Ομπάμα.

Συνολικά 21 κορίτσια είχαν αφεθεί ελεύθερα τον Οκτώβριο στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που είχε επιτευχθεί από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Άλλες έχουν δραπετεύσει ή έχουν διασωθεί. Ωστόσο περίπου 195 κορίτσια πιστευόταν ότι παρέμεναν αιχμάλωτα πριν από αυτήν την απελευθέρωση.

Πηγή: news247.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER