Τρίτη, 09 Μαϊος 2017 21:59

Η Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε τις ΗΠΑ να μην περικόψουν την χρηματοδότησή σε υπηρεσίες των Η.Ε

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε τις ΗΠΑ να μην περικόψουν την χρηματοδότησή σε υπηρεσίες των Η.Ε

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να συνεχίσουν την χρηματοδότηση υπηρεσιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που ασχολούνται με την επισιτιστική βοήθεια, τους πρόσφυγες και τα παιδιά, χαρακτηρίζοντας το έργο των υπηρεσιών αυτών μερικές φορές πιο σημαντικό για την ειρήνη και την ασφάλεια από τις αμυντικές δαπάνες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει προαναγγείλει περικοπές στη χρηματοδότηση υπηρεσιών του ΟΗΕ, ενώ έχει προτείνει να μην υπερβαίνει το 25% του κόστους τους η χρηματοδότηση των ΗΠΑ για τις ειρηνευτικές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών. Έχει επίσης διαμηνύσει ότι θα προβεί στην κατάργηση της χρηματοδότησης προγραμμάτων του ΟΗΕ που συνδέονται με τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

«Επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής και να μιλήσω απευθείας στους Αμερικανούς φίλους μας. Είναι ζωτικής σημασίας για μας που όλοι συνεχίζουμε να επενδύουμε σε αυτές τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών. Είναι τόσο σημαντικές για την παγκόσμια ειρήνη και την ασφάλεια, όσο οι αμυντικές δαπάνες –ή ακόμη περισσότερο», δήλωσε η Μογκερίνι.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας αναφέρθηκε στο Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF), το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ), την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και το Γραφείο Αρωγής και Έργων των ΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) και επισήμανε ότι η χρηματοδότηση αυτών των υπηρεσιών αποτελεί μια συνεισφορά «στην κοινή μας ασφάλεια». Σημείωσε ότι η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχεται στο ήμισυ του συνολικού προϋπολογισμού αυτών των υπηρεσιών.

Οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών χρηματοδοτούνται από τις κυβερνήσεις οικειοθελώς και οι ΗΠΑ αποτελούν τον κορυφαίο χρηματοδότη σε πολλές από τις υπηρεσίες αυτές.

Η Ουάσιγκτον επίσης πληρώνει το 22% του κύριου προϋπολογισμού των ΗΕ, ύψους 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και το 28% των 7,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων των ειρηνευτικών αποστολών του Οργανισμού. Αυτές οι συνεισφορές καθορίζονται από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Τον περασμένο μήνα ο Τραμπ διαμαρτυρήθηκε ότι οι ΗΠΑ επωμίζονται μια άνιση επιβάρυνση των εξόδων των Ηνωμένων Εθνών, αλλά τόνισε ότι αν ο παγκόσμιος οργανισμός προβεί σε μεταρρυθμίσεις στον τρόπο λειτουργίας του, η επένδυση τότε θα αξίζει.

Η Μογκερίνι κάλεσε επίσης την Ουάσιγκτον να παραμείνει δεσμευμένη στην Συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μια συμφωνία που ο Τραμπ έχει απειλήσει ότι θα αποσύρει τις ΗΠΑ από αυτή. Όπως έχει πει, θα ανακοινώσει την απόφασή του έως το τέλος Μαΐου.

«Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική και έχει ήδη επίδραση στον τομέα της ασφάλειας. Όλα συνδέονται. Επομένως, συνεχίζουμε να ελπίζουμε ότι οι ΗΠΑ θα βρουν ένα τρόπο να παραμείνουν δεσμευμένες στην Συμφωνία του Παρισιού», συμπλήρωσε η Μογκερίνι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER