Πέμπτη, 25 Μαϊ 2017 11:33

Αμερικανικό πολεμικό πλοίο προκαλεί την Κίνα στη Νότια Σινική Θάλασσα

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αμερικανικό πολεμικό πλοίο προκαλεί την Κίνα στη Νότια Σινική Θάλασσα

Ένα πολεμικό πλοίο του αμερικανικού Ναυτικού προσχώρησε εντός της ζώνης των 12 ναυτικών μιλίων ενός τεχνητού νησιού που οικοδόμησε η Κίνα στη Νότια Σινική Θάλασσα, είπαν αμερικανοί αξιωματούχοι χθες, στην πρώτη πράξη της κυβέρνησης Τραμπ που αμφισβητεί την κυριότητα του Πεκίνου στον στρατηγικό θαλάσσιο διάδρομο.

Μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, οι αξιωματούχοι είπαν ότι το πλοίο USS Dewey έπλευσε κοντά στον ύφαλο Μίστσιφ στις νήσους Σπράτλι, που ανήκει σε μια σειρά νησίδων, υφάλων και σκοπέλων το νομικό καθεστώς των οποίων αποτελεί αντικείμενο διαμάχης μεταξύ της Κίνας και των γειτονικών της χωρών.

Η ονομαζόμενη επιχείρηση ελευθερίας διάπλου, που αναμένεται να εξοργίσει την Κίνα, εκτελείται ενώ ο Τραμπ αποζητά τη συνεργασία του Πεκίνου για να περιοριστούν τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, τα χωρικά ύδατα γενικά θεωρούνται ότι εκτείνονται έως τα 12 ναυτικά μίλια την ακτογραμμή ενός κράτους.

Ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ότι ήταν η πρώτη επιχείρηση κοντά σε έδαφος που περιλαμβάνεται σε μια απόφαση που έλαβε πέρυσι διεθνές διαιτητικό δικαστήριο στη Χάγη εις βάρος της Κίνας. Το δικαστήριο κατέρριψε τους ισχυρισμούς της Κίνας ότι κατέχει κυριαρχικά δικαιώματα σε μεγάλες περιοχές της Νότιας Σινικής Θάλασσας.

Οι ισχυρισμοί της Κίνας για τη Θάλασσα, την οποία διαπλέουν πλοία που μεταφέρουν εμπορεύματα συνολικής αξίας περίπου 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (4,4 τρις ευρώ) το χρόνο, έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση από το Βιετνάμ, τη Μαλαισία, το Μπρουνέι, την Ταϊβάν και τις Φιλιππίνες.

Ο ειδικός επί της Νότιας Σινικής Θάλασσας Γκρεγκ Πόλινγκ, που κατοικεί στις ΗΠΑ και εργάζεται στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, είπε ότι η επιχείρηση ήταν και η πρώτη που εκτελέστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες κοντά σε ένα τεχνητό νησί οικοδομημένο από την Κίνα το οποίο δεν δικαιούται να έχει χωρικά ύδατα κατά τη διεθνή νομοθεσία.

Ο ύφαλος Μίστσιφ δεν δικαιούται εγχώρια ύδατα διότι βρισκόταν υπό την επιφάνεια της θάλασσας την πλημμυρίδα προτού οικοδομηθεί από την Κίνα, και δεν βρίσκεται αρκετά κοντά σε άλλη νησίδα που δικαιούται να έχει εγχώρια ύδατα, είπε ο Πόλινγκ.

Το βασικό ερώτημα, είπε, είναι εάν το αμερικανικό πολεμικό πλοίο είχε προκαλέσει πραγματικά την Κίνα θέτοντας σε λειτουργία το ραντάρ του ή έκανε χρήση ελικόπτερου ή πλοιάριου, πράξεις που απαγορεύονται σε χωρικά ύδατα σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους.

Το αμερικανικό πολεμικό πλοίο εισήλθε "χωρίς άδεια" στα κινεζικά χωρικά ύδατα στη Νότια Σινική Θάλασσα, κατήγγειλε το Πεκίνο

Το αμερικανικό πολεμικό πλοίο, που πέρασε 12 ναυτικά μίλια από τις ακτές ενός τεχνητού νησιού που έχει δημιουργήσει η Κίνα στη Νότια Σινική Θάλασσα, εισήλθε «χωρίς άδεια» στα κινεζικά χωρικά ύδατα, ανακοίνωσε σήμερα το Πεκίνο.

Στη διάρκεια συνέντευξής Τύπου ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ εξέφρασε «την έντονη δυσαρέσκεια και την σφοδρή αντίθεση» της Κίνας για την ενέργεια αυτή του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ο Λου ζήτησε από τις ΗΠΑ να διορθώσουν το λάθος τους και να αποφύγουν να πραγματοποιήσουν άλλες περιπολίες στην περιοχή, τονίζοντας ότι τέτοιου είδους ενέργειες είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν απρόσμενα αεροπορικά και ναυτικά ατυχήματα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, δήλωσαν ότι το USS Dewey πέρασε κοντά από τον ύφαλο Μιστσίφ στα νησιά Σπράτλι, ένα νησάκι το οποίο διεκδικεί η Κίνα.

Σύμφωνα με τον Λου, το κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό «αναγνώρισε το αμερικανικό πλοίο (…) και του ζήτησε να αποχωρήσει». Η κυριαρχία της Κίνας στο αρχιπέλαγος των Σπράτλι και τα γύρω ύδατα είναι «αδιαμφισβήτητη», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας Ρεν Γκουακιάνγκ επεσήμανε ότι η Κίνα διαμαρτυρήθηκε στις ΗΠΑ για το συμβάν, τονίζοντας ότι τέτοιες κινήσεις δεν συμβάλλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στη Νότια Σινική Θάλασσα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP -Reuters

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER