Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2017 11:47

"Συμμόρφωση ή εμπάργκο", το μήνυμα των Εμιράτων στο Κατάρ

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
"Συμμόρφωση ή εμπάργκο", το μήνυμα των Εμιράτων στο Κατάρ

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) Ανουάρ Γκάργας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενίσχυσης των οικονομικών κυρώσεων που εφαρμόζονται κατά του Κατάρ στην περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο.

Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι η Ντόχα θα πρέπει να προχωρήσει σε αδιαμφισβήτητες δεσμεύσεις προκειμένου ν' αλλάξει την άποψη των επικριτών της, αναφορικά με την χρηματοδότηση που προσφέρει στους ακραίους ισλαμιστές.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΑΕ άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο οι κυρώσεις κατά του Κατάρ να πάρουν “μια μορφή εμπάργκο.”

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει αναλάβει δράση τηλεφωνικής διπλωματίας για την επίλυση της κρίσης, συνομιλώντας με τον Εμίρη του Κατάρ, ΣεΐχηΤαμίμ μπιν Χάμαντ αλ-Θάνι, αλλά και με τον πρίγκιπα του Αμπού Ντάμπι, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ-Ναχαγιάν, ζητώντας να επικρατήσει κλίμα ενότητας στον Αραβικό Κόσμο.

Ωστόσο, ο Τραμπ στις παρεμβάσεις του, τονίζει ότι η οποιαδήποτε κίνηση “θα πρέπει να γίνει υπό την προϋπόθεση κατάργησης των χρηματοδοτήσεων του ακραίου εξτρεμισμού ή της καταπολέμησης της τρομοκρατίας,” σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

ΗΑΕ: Η ταχυδρομική υπηρεσία ανέστειλε όλες τις υπηρεσίες της προς το Κατάρ

Η ταχυδρομική υπηρεσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η Emirates Post Group, ανέστειλε όλες τις ταχυδρομικές υπηρεσίες προς το Κατάρ, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων WAM, μετά τη διακοπή των διπλωματικών και ταξιδιωτικών δεσμών της χώρας του Κόλπου με το Κατάρ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

 

«Η Emirates Post Group ανέστειλε τις ταχυδρομικές υπηρεσίες προς το Κατάρ από όλα τα ταχυδρομικά γραφεία της στα ΗΑΕ από την 6η Ιουνίου, μέχρι νεωτέρας», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, το οποίο πρόσθεσε ότι τα αντικείμενα που παρέμεναν τράνζιτ θα επιστραφούν.

Η Μανάμα ζητεί από το Κατάρ να λάβει αποστάσεις από το Ιράν, προκειμένου να επιλυθεί η κρίση

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν, διατηρώντας την πίεση στο Κατάρ, επανέλαβε σήμερα το αίτημα η Ντόχα να πάρει αποστάσεις από το Ιράν και να σταματήσει να υποστηρίζει «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Asharq al Awsat ο σεΐχης Χαλίντ μπιν Άχμεντ αλ Χαλίφα δήλωσε ότι οι όροι που θέτουν η χώρα του, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για την επίλυση της κρίσης είναι «απολύτως ξεκάθαροι».

«Το Κατάρ πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση και πρέπει να υπαναχωρήσει από όλες τις προηγούμενες δεσμεύσεις του, πρέπει να σταματήσει την εκστρατεία των μέσων ενημέρωσής του και πρέπει να λάβει αποστάσεις από τον νούμερο ένα εχθρό, το Ιράν», τόνισε.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι το συμφέρον του είναι μαζί μας, όχι με μια άλλη χώρα που συνωμοτεί εναντίον μας, θέλει να μας εξουσιάσει και να μας διχάσει. Πρέπει να σταματήσει να υποστηρίζει τις τρομοκρατικές οργανώσεις, σουνιτικές ή σιιτικές, και οι πολιτικές του πρέπει να είναι προς όφελος του λαού του», πρόσθεσε ο σεΐχης Χαλίντ μπιν Άχμεντ αλ Χαλίφα.

Σε άλλη του συνέντευξη στη σαουδαραβική εφημερίδα Makkah χθες Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν είχε επισημάνει ότι εκτιμά τη μεσολάβηση του Κουβέιτ για την επίλυση της κρίσης, αλλά προειδοποίησε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά για την προστασία της χώρας του από το Κατάρ.

Ωστόσο ο σεΐχης Χάλιντ δήλωσε ότι αμφιβάλει ότι το Κατάρ θα αλλάξει στάση.

ΗΠΑ, Γαλλία και Κουβέιτ συνεχίζουν τις προσπάθειες μεσολάβησης για την επίλυση της κρίσης

ΗΠΑ, Γαλλία και Κουβέιτ εντείνουν τις διπλωματικές του προσπάθειες για τον περιορισμό της κρίσης στον Κόλπο μεταξύ του Κατάρ από τη μία πλευρά και της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της από την άλλη.

Με στόχο την επίλυση της κρίσης ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν είχαν μια σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών, ενώ ο εμίρης του Κουβέιτ αποπειράθηκε να μεσολαβήσει μεταβαίνοντας στη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

Για το Ριάντ η μπάλα είναι πλέον στην πλευρά της Ντόχα, η οποία «πρέπει να αλλάξει πολιτική» και να υιοθετήσει τις περιφερειακές απόψεις σε ευαίσθητα θέματα, όπως οι ακραίοι ισλαμιστές και οι σχέσεις της με το σιιτικό Ιράν.

«Ελπίζουμε ότι οι αδελφοί μας στο Κατάρ θα λάβουν τώρα σωστά μέτρα για να τερματιστεί η κρίση», υπογράμμισε ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ.

Τα Εμιράτα εξακολουθούν να ασκούν μεγάλη πίεση στο Κατάρ, χαρακτηρίζοντάς το «υποστηρικτή του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας στην περιοχή».

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Άνουαρ Γκάργας έθεσε μια σειρά προϋποθέσεων, κυρίως την αναστολή των «εξτρεμιστικών» προγραμμάτων του τηλεοπτικού δικτύου του Κατάρ al Jazeera και μέτρα κατά των εκπροσώπων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που έχουν καταφύγει στη Ντόχα.

Χωρίς να κάνει λόγο για «αλλαγή καθεστώτος» στο Κατάρ, ο Γκάργας απαίτησε «αλλαγή πολιτικής», καθώς και έναν «οδικό χάρτη» με «ξεκάθαρους μηχανισμούς».

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Κόλπου εξήγησε στο AFP ότι η κρίση αυτή είναι αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης «επιρροής» του προηγούμενου εμίρη του Κατάρ Χάμαντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι στον γιο του σεΐχη Τάμιμ, υπέρ του οποίου αποσύρθηκε από την εξουσία.

Ο σεΐχης Χάμαντ κατάφερε να εδραιώσει την παρουσία του μικρού εμιράτου στην περιοχή προωθώντας τον ρόλο του μεσολαβητή σε πολλές κρίσεις και παρουσιάζοντάς το ως αντίβαρο στις εξεγέρσεις που συγκλόνισαν τον αραβικό κόσμο μετά το 2011.

Αφού υποστήριξε το Κατάρ, ο Τραμπ προσέφερε τη βοήθειά του για την αποκλιμάκωση της κρίσης εξαιτίας της οποίας η Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα, η Αίγυπτος, το Μπαχρέιν, η Μαυριτανία και οι Μαλδίβες διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους με τη Ντόχα και έλαβαν οικονομικά μέτρα εναντίον της.

Στη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον σεΐχη Τάμιμ, ο Αμερικανός πρόεδρος «πρότεινε στις διάφορες πλευρές να διευθετήσουν τις διαφορές τους, ακόμη και με μια συνάντηση στον Λευκό Οίκο, αν είναι απαραίτητο».

Ο Μακρόν, στη διάρκεια ξεχωριστών τηλεφωνικών επικοινωνιών με τον εμίρη του Κατάρ, τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί και τον βασιλιά Σάλμαν της Σαουδικής Αραβίας «κάλεσε όλες τις πλευρές» να συνεχίσουν «τον διάλογο».

Ο εμίρης του Κουβέιτ σεΐχης Σάμπαχ αλ Άχμαντ αλ Σάμπαχ μετέβη χθες το βράδυ στο Κατάρ, αμέσως μετά τις συνομιλίες που είχε στα Εμιράτα και μια συνάντηση προχθές με τον Σαουδάραβα βασιλιά.

Η Ντόχα δημοσιοποίησε την προκαταρκτική έκθεση για την κυβερνοεπίθεση στο πρακτορείο της

Το Κατάρ από την πλευρά του απορρίπτει όλες τις κατηγορίες εναντίον του, τονίζοντας ότι η κρίση ξέσπασε μετά «την κυβερνοεπίθεση» που υπέστη ο ιστότοπος του πρακτορείου ειδήσεων της χώρας QNA, εξαιτίας της οποίας αποδόθηκαν στον εμίρη της χώρας «ψευδείς» δηλώσεις αναφορικά με το Ιράν και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Χθες το βράδυ το υπουργείο Εσωτερικών του Κατάρ δημοσίευσε μια προκαταρκτική έκθεση της έρευνας που διεξάγεται για την κυβερνοεπίθεση, η οποία, σύμφωνα με το υπουργείο, ξεκίνησε τον Απρίλιο με διάφορες «καινοτόμες τεχνικές μεθόδους» και ολοκληρώθηκε στις 24 Μαΐου με τη δημοσίευση «κατασκευασμένων πληροφοριών».

Δεν έχει προς το παρόν κατονομάσει τους δράστες.

Το Κατάρ έχει ζητήσει τη βοήθεια του FBI στην έρευνα, ενώ όπως αναφέρεται στην προκαταρκτική έκθεση την έρευνα συνδράμουν και Βρετανοί ειδικοί.

Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, Ρώσοι κυβερνοπειρατές φέρονται να ευθύνονται για την επίθεση αυτή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters-AFP

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER