Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2017 13:46

Ιαπωνία: Ο αυτοκράτορας μπορεί τώρα να παραιτηθεί

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ιαπωνία: Ο αυτοκράτορας μπορεί τώρα να παραιτηθεί

Το ιαπωνικό κοινοβούλιο έθεσε σήμερα σε ισχύ νόμο που επιτρέπει στον αυτοκράτορα Ακιχίτο να παραιτηθεί και να μεταβιβάσει τα καθήκοντά του στον πρίγκιπα Ναρουχίτο.

Ο νόμος, που σχεδιάστηκε ειδικά για την περίπτωση του σημερινού αυτοκράτορα, θα επιτρέψει στον Ακιχίτο να γίνει ο πρώτος Ιάπωνας αυτοκράτορας που παραιτείται από το θρόνο τα τελευταία σχεδόν 200 χρόνια.

Σύμφωνα με το νόμο, το πότε θα παραιτηθεί ο Ακιχίτο θα αποφασιστεί με κυβερνητικό διάταγμα μέσα σε τρία χρόνια από τη δημοσίευση του νόμου έπειτα από διαβούλευση με την Υπηρεσία Αυτοκρατορικού Οίκου.

Εγχώρια μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να επιτραπεί στον αυτοκράτορα να παραιτηθεί τον Δεκέμβριο του 2018, κάτι που φαίνεται να παραπέμπει στα 85α γενέθλια του Ακιχίτο. Η κυβέρνηση αναμένεται επίσης να επισπεύσει τις προσπάθειές της να επιλέξει μια ονομασία για την νέα περίοδο μόλις ο πρίγκιπας Ναρουχίτο ανέλθει στο Θρόνο των Χρυσανθέμων, ανέφεραν τα δημοσιεύματα.

Πέρυσι τον Σεπτέμβριο συστήθηκε μια εξαμελής κυβερνητική επιτροπή προκειμένου να συμβουλευθεί συνταγματολόγους και άλλους εμπειρογνώμονες και να πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις για τις απαραίτητες αλλαγές στη νομοθεσία που θα επιτρέπουν στον αυτοκράτορα να παραιτηθεί, καθώς και για το καθεστώς που θα τον διέπει μετά την παραίτησή του. Ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης ήταν εάν θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένα μόνιμο σύστημα παραίτησης για κάθε αυτοκράτορα ή απλά ένας μηχανισμός που θα αφορά μόνο τον σημερινό μονάρχη. Η συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί στο κοινοβούλιο και θα αφορά πλέον τις γυναίκες μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας που παντρεύονται κοινούς θνητούς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ- Xinhua

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER