Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017 21:14

Αφγανιστάν: Σε «μερικές εβδομάδες» η απόφαση για τις αμερικανικές ενισχύσεις

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αφγανιστάν: Σε «μερικές εβδομάδες» η απόφαση για τις αμερικανικές ενισχύσεις

Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζιμ Μάτις γνωστοποίησε σήμερα στο Κογκρέσο ότι θα παρουσιάσει μέσα σε «μερικές εβδομάδες» στον ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ μια νέα στρατηγική για το Αφγανιστάν, η οποία θα ξεκαθαρίζει την κατάσταση όσον αφορά το ζήτημα των μελλοντικών ενισχύσεων των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα αυτή.

Οι αμερικανοί διοικητές στη χώρα και στην περιοχή ζητούν εδώ και πολλούς μήνες να σταλούν ενισχύσεις — πολλές χιλιάδες άνδρες — για να συνδράμουν τις δυνάμεις του NATO στο Αφγανιστάν.

Ο πρόεδρος Τραμπ εξουσιοδότησε χθες Τρίτη τον Τζιμ Μάτις να ορίσει τον νέο αριθμό των αμερικανών στρατιωτών που επιχειρούν στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, οι οποίοι σήμερα είναι περίπου 8.400.

Πάντως σήμερα, ο υπουργός Άμυνας επέμεινε ότι οποιαδήποτε απόφαση για την αποστολή ενισχύσεων θα πρέπει να αποτελεί μέρος μιας συνολικής προσέγγισης στην κατάρτιση της οποίας θα εμπλακούν και άλλοι, όχι μόνο το υπουργείο Άμυνας.

«Θα προσδιορίσω τις αμερικανικές στρατιωτικές δεσμεύσεις σε συνάφεια με τις στρατηγικές κατευθύνσεις που θα προσδιοριστούν από τον πρόεδρο (Ντόναλντ Τραμπ) και την εξωτερική πολιτική που θα προσδιοριστεί από τον υπουργό Εξωτερικών (Ρεξ) Τίλερσον», επισήμανε ο Μάτις κατά τη διάρκεια ακρόασής του στην υποεπιτροπή της Γερουσίας για τις αμυντικές δαπάνες.

«Η αναθεωρημένη στρατηγική για το Αφγανιστάν θα παρουσιαστεί στον πρόεδρο προς έγκριση μέσα στις επόμενες εβδομάδες», επέμεινε ο Μάτις.

Οι Ταλιμπάν έχουν περάσει στην επίθεση στο Αφγανιστάν κι έχουν αναλάβει την ευθύνη για μια σειρά πολύνεκρων επιθέσεων, εναντίον κυρίως βάσεων και θέσεων του αφγανικού στρατού.

«Δεν νικάμε» στο Αφγανιστάν, αναγνώρισε χθες ο Μάτις, πριν συμπληρώσει ότι «θα το διορθώσουμε αυτό το συντομότερο δυνατόν».

Ωστόσο ο Μάτις απέκλεισε την επάνοδο στο αφγανικό έδαφος ενός μεγάλου αριθμού στρατιωτών, την επαναφορά δηλαδή στα επίπεδα του 2011 (100.000 άνδρες).

Ερωτηθείς εάν τάσσεται υπέρ μιας ανάπτυξης τέτοιας κλίμακας ή παραπλήσιας, ο υπουργός Άμυνας απάντησε ξερά «όχι, κύριε».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER