Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2017 12:44

13 "προαπαιτούμενα" στο Κατάρ για τερματισμό της κρίσης

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
13 "προαπαιτούμενα" στο Κατάρ για τερματισμό της κρίσης

Τέσσερις αραβικές χώρες που έχουν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι στηρίζει την τρομοκρατία, έχουν στείλει στη Ντόχα έναν κατάλογο με τα 13 αιτήματά τους, στα οποία περιλαμβάνονται το κλείσιμο του τηλεοπτικού δικτύου al Jazeera και ο περιορισμός των σχέσεών της με το Ιράν.

Στα αιτήματα, τα οποία διατύπωσαν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν με στόχο να τερματιστεί η χειρότερη κρίση στον Κόλπο τα τελευταία χρόνια, περιλαμβάνεται επίσης το κλείσιμο της τουρκικής βάσης στο Κατάρ, δήλωσε ένας αξιωματούχος από τις τέσσερις χώρες.

Το Κατάρ πρέπει να ανακοινώσει ότι διακόπτει τις σχέσεις του με τρομοκρατικές, ιδεολογικές και δογματικές οργανώσεις, περιλαμβανομένης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, της αλ Κάιντα, της Χεζμπολάχ και της Τζάμπχατ Φάτεχ αλ Σαμ --πρώην παρακλάδι της αλ Κάιντα στη Συρία-- και να παραδώσει όλους τους τρομοκράτες που βρίσκονται στο έδαφός του.

Οι τέσσερις χώρες έδωσαν διορία 10 ημερών στη Ντόχα για να συμμορφωθεί. Αν αυτό δεν συμβεί, οι απαιτήσεις αυτές παύουν να ισχύουν, τόνισε ο αξιωματούχος χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Τα αιτήματα παραδόθηκαν στο Κατάρ από το Κουβέιτ, το οποίο μεσολαβεί για την επίλυση της κρίσης.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία, σύμμαχος του Κατάρ, προασπίστηκε τις διμερείς σχέσεις της με το Εμιράτο, δηλώνοντας πως αν η λίστα των αιτημάτων που απέστειλαν τα αραβικά κράτη περιλαμβάνει το αίτημα για το κλείσιμο της τουρκικής στρατιωτικής βάσης στη χώρα θα αποτελεί ευθεία ανάμειξη στης σχέσεις της Ντόχας με την Άγκυρα.

Την δήλωση έκανε ο υπουργός Άμυνας Φικρί Ισίκ δήλωσε στο δίκτυο NTV ότι δεν έχει περιέλθει στην αντίληψή του αίτημα για το κλείσιμο της βάσης. «Η βάση στο Κατάρ είναι τόσο τουρκική βάση όσο και βάση για την ασφάλεια του Κατάρ και της περιοχής», διευκρίνισε κατά την συνέντευξή του ο Ισίκ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER