Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017 11:32

Άλλα πέντε κατηγορητήρια για τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Άλλα πέντε κατηγορητήρια για τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα

Άλλα πέντε σοβαρά κατηγορητήρια αντιμετωπίζει, στο πλαίσιο της πολύκροτης υπόθεσης διαφθοράς «Γρήγορο Πλύσιμο» (Lava-Jato) που συγκλονίζει την ευρύτερη πολιτική σκηνή της Βραζιλίας, ο πρώην πρόεδρος της χώρας Λουΐς Ινάσιου «Λούλα» ντα Σίλβα, ο οποίος καταδικάστηκε χθες σε φυλάκιση εννέα ετών και έξι μηνών για τα εγκλήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Η υπόθεση για την οποία καταδικάσθηκε ο Λούλα αφορά τις κατηγορίες ότι έλαβε δωρεές ύψους 3,7 εκατ. ρεάις (1,1 εκατ. δολάρια) από τις διευκολύνσεις που παρείχε στη σύναψη συμβάσεων μεταξύ της πετρελαϊκής εταιρείας Petrobras και της κατασκευαστικής εταιρεία ΟΑS, για ν’ αποκτήσει μια παραθαλάσσια κατοικία τριών επιπέδων σε πολυτελές κτίριο κατοικιών στην παραλία Γκουαρούζα της πολιτείας του Σάο Πάολο, και να πληρώσει τις εργασίες ανακαίνισής της.

Αλλά αυτή δεν είναι η μόνη υπόθεση για την οποία κατηγορείται ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας. Παρεμπιπτόντως, για το ίδιο το σκάνδαλο Lava-Jato, ο «Λούλα» ντα Σίλβα θα πρέπει να απαντήσει και σε άλλα τρία κατηγορητήρια που αφορούν ξεχωριστές πτυχές του ίδιου σκανδάλου, ενώ έξι είναι συνολικά τα κατηγορητήρια που ήδη του έχουν απαγγελθεί.

Συγκεκριμένα, εκτός από την υπόθεση της κατοικίας στη Γκουαρούζα, τα κατηγορητήρια που βαρύνουν τον «Λούλα» είναι πέντε:

Ιούλιος 2016: Κατηγορείται για πρώτη φορά στο πλαίσιο της υπόθεσης Lava-Jato για την εξαγορά της σιωπής του πρώην διευθυντή της Petrobras, Νέστορ Σερβέρου.

Σεπτέμβριος 2016: Κατηγορείται για δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος για την υπόθεση της κατασκευαστικής εταιρείας ΟΑS, την ίδια υπόθεση για την οποία καταδικάστηκε χθες σε περισσότερα από εννέα χρόνια φυλάκιση.

Οκτώβριος 2016: Ενάγεται για την εμπλοκή του στην υπόθεση «Ιανός». Ο «Λούλα» ντα Σίλβα κατηγορείται ότι ευνόησε την εταιρεία Odebrecht στην Αγκόλα μέσω συμβάσεων που χρηματοδοτούνταν από την κρατική τράπεζα BNDES. Το κατηγορητήριο τον εγκαλεί για τα εγκλήματα της δωροδοκίας, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, της άσκησης εγκληματικής επιρροής και της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

Δεκέμβριος 2016: Αφορά το κατηγορητήριο στην υπόθεση«Ζηλωτές», για την οποία ο πρώην πρόεδρος κατηγορείται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, άσκησης επιρροής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Επίμαχο σημείο σε αυτήν την υπόθεση αποτελεί η κατηγορία για ύπαρξη ενός υποτιθέμενου σχεδίου προκειμένου να επωφεληθεί η εταιρεία συμβούλων Marcondes e Mautoni.

Δεκέμβριος 2016: Ξανά στο πλαίσιο του Lava-Jato, κατηγορείται για παθητική δωροδοκία από την Odebrecht μέσω του πρώην υπουργού της κυβέρνησής του, Αντόνιο Παλόσι, και του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για τα εγκλήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Έφεση στην καταδίκη του για δωροδοκία θα ασκήσει ο Λούλα

Ο δικηγόρος του πρώην Προέδρου της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ανακοίνωσε χθες ότι θα ασκήσει έφεση για την καταδίκη του Λούλα για μίζες, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ένα ανώτερο δικαστήριο θα ανατρέψει την απόφαση. Τα αποδεικτικά στοιχεία που συνηγορούν υπέρ του πρώην προέδρου αγνοήθηκαν, είπε ο δικηγόρος Κριστιάνο Ζανίν σε δημοσιογράφους, ισχυρισμό που απορρίπτει ο δικαστής Σέρζιο Μόρο, ο οποίος επέβαλε στον Λούλα ποινή φυλάκισης εννιάμιση ετών. Ο Λούλα θα παραμένει ελεύθερος ενώ ασκεί έφεση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER