Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017 22:56

Η Ουάσινγκτον ζητά περισσότερα δεδομένα για τους πολίτες τους που θέλουν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η Ουάσινγκτον ζητά περισσότερα δεδομένα για τους πολίτες τους που θέλουν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα ζητήσει από όλες τις χώρας να παράσχουν εκτενή δεδομένα ώστε να βοηθήσουν στον έλεγχο των προσώπων που έχουν αιτηθεί βίζα για τις ΗΠΑ και να καθοριστεί αν κάποιος ταξιδιώτης συνιστά τρομοκρατική απειλή, σύμφωνα με ένα διπλωματικό τηλεγράφημα που έχει στην κατοχή του το πρακτορείο Reuters.

Στις χώρες που δεν θα συμμορφωθούν με αυτά τα νέα πρωτόκολλα ή δεν θα κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες μέσα σε 50 ημέρες μπορεί να επιβληθούν ταξιδιωτικές κυρώσεις.

Το τηλεγράφημα, που σύμφωνα με το πρακτορείο στάλθηκε την Τετάρτη σε όλες τις διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ, είναι μια περίληψη της συνολικής αναθεώρησης των διαδικασιών ελέγχου που ζητήθηκε με βάση το αναθεωρημένο προεδρικό διάταγμα της 6ης Μαρτίου.

Με το διάταγμα εκείνο απαγορευόταν η είσοδος στις ΗΠΑ στους πολίτες έξι μουσουλμανικών χωρών.

Το μνημόνιο αυτό αναφέρει μια σειρά κριτηρίων που θα απαιτήσουν οι ΗΠΑ να εφαρμόσουν οι άλλες χώρες. Για παράδειγμα, να εκδίδουν ή να σχεδιάζουν να εκδώσουν ηλεκτρονικά διαβατήρια και να αναφέρουν τα απολεσθέντα και κλεμμένα διαβατήρια στην Interpol.

Ζητείται επίσης από τις χώρες να παράσχουν "οποιαδήποτε άλλη πληροφορία ταυτότητας" που θα ζητήσει η Ουάσινγκτον για τα πρόσωπα που έχουν αιτηθεί βίζα, όπως βιομετρικά ή βιογραφικά στοιχεία.

Στο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι οι χώρες θα πρέπει να παράσχουν δεδομένα για πρόσωπα που γνωρίζουν ότι υπάρχει λόγος να πιστεύεται ότι είναι τρομοκράτες ή έχουν ποινικό μητρώο.

Επιπλέον, ζητείται από τις χώρες να μην μπλοκάρουν τη μετάδοση πληροφοριών σχετικών με τους ταξιδιώτες που έχουν για προορισμό τις ΗΠΑ και να μην βάζουν ονόματα στις λίστες επιτήρησης βασιζόμενες μόνο στις πολιτικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις των προσώπων αυτών.

"Είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική κυβέρνηση θέτει τα κριτήρια για τις πληροφορίες που απαιτούνται από όλες τις χώρες συγκεκριμένα για τον έλεγχο της μετανάστευσης και των ταξιδιωτών", σημειώνεται στο τηλεγράφημα.

Στο ίδιο κείμενο αναφέρονται οι "παράγοντες κινδύνου" που θα λάβει υπόψη της η αμερικανική κυβέρνηση όταν αξιολογεί μια χώρα. Ορισμένοι από αυτούς όμως είναι αμφιλεγόμενοι θα ενδεχομένως κάποιες χώρες δύσκολα θα ικανοποιήσουν τις ΗΠΑ στα αιτήματά τους.

Για παράδειγμα, όταν τους ζητείται να διασφαλίσουν ότι "δεν είναι και δεν έχουν τη δυνατότητα να μετατραπούν σε ασφαλές λιμάνι για τρομοκράτες".

Οι άλλες χώρες πρέπει επίσης να συμφωνήσουν να δέχονται πίσω τους πολίτες που δεν δέχονται οι ΗΠΑ.

Εάν οι χώρες δεν παράσχουν τις απαιτούμενες πληροφορίες ή αν δεν παρουσιάσουν ένα επαρκές σχέδιο ότι θα το κάνουν, μπορεί να βρεθούν σε έναν κατάλογο ο οποίος θα υποβληθεί μέσα σε διάστημα 50 ημερών στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ με σκοπό να τους επιβληθούν κυρώσεις, όπως για παράδειγμα να απαγορευτεί η είσοδος στις ΗΠΑ σε "καθορισμένες κατηγορίες" πολιτών τους.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να σχολιάσει το τηλεγράφημα, λέγοντας ότι δεν συζητά τις εσωτερικές επικοινωνίες του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER