Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017 10:52

Ισραήλ: Αποσύρθηκαν όλα τα μέτρα ασφαλείας από την Πλατεία των Τζαμιών

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ισραήλ: Αποσύρθηκαν όλα τα μέτρα ασφαλείας από την Πλατεία των Τζαμιών

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι απέσυρε στη διάρκεια της νύκτας όλα τα μέτρα ασφαλείας που είχαν παραμείνει στην Πλατεία των Τζαμιών στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, μετά την απομάκρυνση την Τρίτη των ανιχνευτών μετάλλου από τις εισόδου της.

«Η αστυνομία επανέφερε τα μέτρα ασφαλείας που ίσχυαν πριν την τρομοκρατική επίθεση στην Πλατεία των Τζαμιών, στις 14 Ιουλίου», διευκρίνισε η Λούμπα Σάμρι, εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Ήδη από το πρωί οι Παλαιστίνιοι είχαν αρχίσει να πανηγυρίζουν για τις εξελίξεις, αν και η ένταση παραμένει ενόψει της μεγάλης προσευχής της Παρασκευής.

«Εδώ και 12 ημέρες κανείς δεν κοιμάται, κανείς δεν έκανε τίποτε άλλο από το να έρχεται στην Πλατεία των Τζαμιών», δήλωσε ένας νεαρός Παλαιστίνιος, ο Φίρας Αμπάσι, που συγκινήθηκε μέχρι δακρύων από αυτή «τη νίκη».

 

Οι Παλαιστίνιοι θα επιστρέψουν στο τζαμί αλ-Ακσα στην Πλατεία των Τζαμιών για την προσευχή, ανακοίνωσε η αρχή που διαχειρίζεται τους μουσουλμανικούς τόπους στην Ιερουσαλήμ, αφού οι ισραηλινές αρχές απέσυραν όλα τα μέτρα ασφαλείας που είχαν εγκατασταθεί , ανάμεσά τους και μεταλλικοί φράκτες, από τις εισόδους του τρίτου ιερότερου τόπου του ισλάμ.

«Οι μουσουλμανικές θρησκευτικές αρχές στην Ιερουσαλήμ καλούν τους Παλαιστίνιους να εισέλθουν στο Αλ-Ακσα για την απογευματινή προσευχή», δήλωσε εκπρόσωπος του Waqf της Ιερουσαλήμ κατά την διάρκεια συνέντευξης.

Οι ισραηλινές αρχές είχαν εγκαταστήσει ανιχνευτές μετάλλου στις εισόδους της Πλατείας των Τζαμιών μετά τον φόνο δύο ισραηλινών αστυνομικών από τρεις Αραβες Ισραηλινούς στις 14 Ιουλίου. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν κατά την επίθεση ήταν κρυμμένα στην Πλατεία των Τζαμιών.

Αντιμετωπίζοντας το μέτρο ως προσπάθεια επέκτασης του ελέγχου επί του ιερού τόπου εκ μέρους του Ισραήλ και σε κάθε περίπτωση ως διατάραξη του στάτους κβο, οι Παλαιστίνιοι διαμαρτυρήθηκαν αρνούμενοι να εισέλθουν στην Πλατεία και αντ΄αυτού προσεύχονταν στους γύρω δρόμους.

Πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων ανάμεσα σε παλαιστίνιους διαδηλωτές και τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας την τελευταία εβδομάδα, ενώ τρεις Ισραηλινοί δολοφονήθηκαν στο σπίτι τους σε εβραϊκό οικισμό κοντά την Ραμάλα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER