Τρίτη, 01 Αυγούστου 2017 15:28

Είκοσι τρεις πόλεις υποψήφιες να υποδεχθούν τις υπηρεσίες της ΕΕ που θα φύγουν από το Λονδίνο

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Είκοσι τρεις πόλεις υποψήφιες να υποδεχθούν τις υπηρεσίες της ΕΕ που θα φύγουν από το Λονδίνο

Είκοσι τρεις πόλεις έχουν δηλώσει υποψήφιες για να υποδεχθούν τις δύο ευρωπαϊκές υπηρεσίες που θα εγκαταλείψουν το Λονδίνο ως επακόλουθο του Brexit και οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου 1.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το συμβούλιο της ΕΕ.

Για τη σημαντικότερη από τις δύο υπηρεσίες, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), που αριθμεί σχεδόν 900 εργαζομένους, έχουν θέσει υποψηφιότητα 19 μητροπόλεις. Οκτώ έχουν δηλώσει υποψήφιες για την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ).

Οι μελλοντικές έδρες των δύο υπηρεσιών θα αποφασισθούν με ψηφοφορία μεταξύ των 27 η οποία θα διεξαχθεί στις 20 Νοεμβρίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογήσει τις υποψηφιότητες μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, χωρίς πάντως να προτείνει κάποια κατάταξη.

Έχουν προσδιοριστεί πολλά κριτήρια, πέραν της δυνατότητας οι υπηρεσίες να είναι επιχειρησιακές τη στιγμή της αποχώρησης της Βρετανίας (το αργότερα στα τέλη Μαρτίου 2019): η προσβασιμότητα, η παρουσία σχολείων για τα παιδιά των εργαζομένων, η πρόσβαση στην αγορά εργασίας και στην περίθαλψη.

Μια κάποια γεωγραφική ισορροπία στην κατανομή με τις άλλες υπηρεσίες της ΕΕ θα πρέπει επίσης να γίνει σεβαστή.

Τα 27 κράτη μέλη, που θα απομείνουν μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, είχαν περιθώριο μέχρι χθες τα μεσάνυχτα για να υποβάλουν μία και μόνο υποψηφιότητα για κάθε υπηρεσία.

Έτσι η Γαλλία πρότεινε τη Λίλλη στον βορρά για τον EMA και το Παρίσι για την ΕΑΤ, η Γερμανία τη Βόννη και τη Φραγκφούρτη αντιστοίχως.

Τέσσερα κράτη μέλη επέλεξαν να προτείνουν μία μόνο πόλη για τις δύο υπηρεσίες: το Βέλγιο, η Ιρλανδία, η Αυστρία και η Πολωνία πρότειναν τις αντίστοιχες πρωτεύουσές τους.

Η μάχη θα είναι ιδιαίτερα σκληρή για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ο οποίος αξιολογεί επιστημονικά, επιβλέπει και πραγματοποιεί τους ελέγχους ασφαλείας των φαρμάκων για ιατρική και κτηνιατρική χρήση που διατίθενται εντός της ΕΕ.

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές μητροπόλεις της μεγάλης πλειονότητας των κρατών μελών συναγωνίζονται για τον EMA: έτσι βρίσκει κανείς στον κατάλογο την Αθήνα, το Άμστερνταμ, τη Βαρκελώνη, την Μπρατισλάβα, το Βουκουρέστι, την Κοπεγχάγη, το Ελσίνκι, το Μιλάνο, το Πόρτο, τη Σόφια, τη Στοκχόλμη, τη Μάλτα και το Ζάγκρεμπ.

Οι νικητές θα επωφεληθούν από τις αφίξεις εκατοντάδων υπαλλήλων και των οικογενειών τους και από τις οικονομικές συνέπειες που απορρέουν απ' αυτές.

Για παράδειγμα ο EMA, ο οποίος είναι εγκατεστημένος από το 1995 στην επιχειρηματική συνοικία Κανάρι Γουόρφ του Λονδίνου, παρήγαγε κρατήσεις για 30.000 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία για πολυάριθμους επισκέπτες στη διάρκεια του 2015.

Η ΕΑΤ, η οποία δημιουργήθηκε το 2011 και είναι κι αυτή εγκατεστημένη στο Λονδίνο, είναι γνωστή για τα τεστ αντοχής που πραγματοποιεί στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Απασχολεί περίπου 190 πρόσωπα και κρατήσεις για σχεδόν 9.000 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία γίνονται κάθε χρόνο για τους επισκέπτες της.

Η Πράγα και το Λουξεμβούργο έχουν επίσης θέσει υποψηφιότητα για να υποδεχθούν την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.

Η Ελλάδα και άλλα 18 κράτη-μέλη υπέβαλαν αίτηση για τη φιλοξενία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) - Ξεκινά η αξιολόγηση των αιτήσεων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι δεκαεννέα κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, υπέβαλαν αίτηση για τη φιλοξενία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), ενώ οκτώ κράτη-μέλη υπέβαλαν αίτηση για τη φιλοξενία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ). Αμφότεροι οι δύο οργανισμοί έχουν επί του παρόντος την έδρα τους στο Λονδίνο και η μετεγκατάστασή τους αποτελεί άμεση συνέπεια της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων έληξε χθες τα μεσάνυχτα στις 31 Ιουλίου 2017 και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι σήμερα ξεκινά η αξιολόγηση όλων των προσφορών "με αντικειμενικό τρόπο και με βάση τα κριτήρια που καθορίστηκαν από τον Πρόεδρο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Πρόεδρο της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, και εγκρίθηκαν από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 22 Ιουνίου 2017".

Η αξιολόγηση της Επιτροπής θα δημοσιευτεί στο διαδίκτυο στις 30 Σεπτεμβρίου 2017. Στη συνέχεια το Συμβούλιο θα προχωρήσει σε πολιτική συζήτηση με βάση την αξιολόγηση αυτή στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (σύνθεση άρθρου 50) τον Οκτώβριο του 2017. Για να καταστεί δυνατή η ομαλή και έγκαιρη μετεγκατάσταση των δύο οργανισμών, η τελική απόφαση θα ληφθεί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (σύνθεση άρθρου 50) τον Νοέμβριο του 2017.

Ειδικότερα, εκτός από την Αθήνα, αίτηση για την φιλοξενία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων υπέβαλαν το 'Αμστερνταμ, η Βαρκελώνη, η Βόννη, η Μπρατισλάβα, οι Βρυξέλλες, το Βουκουρέστι, η Κοπεγχάγη, το Δουβλίνο, το Ελσίνκι, η Λίλη, η Μάλτα, το Μιλάνο, το Πόρτο, η Σόφια, η Στοκχόλμη, η Βιένη, η Βαρσοβία και το Ζάγκρεμπ. Για τη φιλοξενία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών υπέβαλαν αίτηση οι Βρυξέλλες, το Δουβλίνο, η Φρανκφούρτη, το Λουξεμβούργο, το Παρίσι, η Πράγα, η Βιέννη και η Βαρσοβία.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή έχει επανειλημμένα ζητήσει να ληφθεί γρήγορα απόφαση σχετικά με τη μετεγκατάσταση των δύο οργανισμών, καθώς ο EMA και η ΕΑΤ αποτελούν δύο καίριας σημασίας ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ οι οποίες πρέπει να εξακολουθήσουν να λειτουργούν ομαλά και χωρίς διακοπή πέραν του Μαρτίου του 2019.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER