Σάββατο, 19 Αυγούστου 2017 12:48

Η Ουάσινγκτον καταδικάζει την "αρπαγή της εξουσίας" στη Βενεζουέλα

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η Ουάσινγκτον καταδικάζει την "αρπαγή της εξουσίας" στη Βενεζουέλα

 

Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής καταδίκασε την ανάληψη της νομοθετικής εξουσίας στη Βενεζουέλα από τη νέα Συντακτική Συνέλευση της χώρας με μια ανακοίνωσή του που έδωσε στη δημοσιότητα χθες Παρασκευή.

«Αυτή η αρπαγή εξουσίας έχει στόχο να παραγκωνιστεί η δημοκρατικά εκλεγμένη Εθνοσυνέλευση από μια αυταρχική επιτροπή που θα δρα υπεράνω του νόμου», υποστήριξε στην ανακοίνωση αυτή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ διεμήνυσε επίσης ότι καθώς «το καθεστώς του (προέδρου Νικολάς) Μαδούρο συνεχίζει να συμπεριφέρεται σαν μια αυταρχική δικτατορία, είμαστε έτοιμοι να ρίξουμε όλο το βάρος της αμερικανικής οικονομικής και διπλωματικής ισχύος στην υποστήριξη του λαού της Βενεζουέλας που προσπαθεί να αποκαταστήσει τη δημοκρατία» στη χώρα αυτή.

Η Συντακτική Συνέλευση εξελέγη τον Ιούλιο με αποστολή να αναθεωρήσει το Σύνταγμα της χώρας στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση στη χώρα, αλλά η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι πρόκειται για μια απόπειρα του προέδρου Μαδούρο να καταργήσει το κοινοβούλιο, στο οποίο οι αντίπαλοί του διέθεταν την πλειοψηφία.

Την εγκαθίδρυση της Συντακτικής Συνέλευσης στη Βενεζουέλα αποδοκιμάζει και η εμπορική ένωση Mercosur

Η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Παραγουάη και η Ουρουγουάη, τέσσερα ιδρυτικά μέλη της εμπορικής ένωσης χωρών της Λατινικής Αμερικής, Mercosur, αποδοκίμασαν τη δημιουργία της Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης (ANC) στη Βενεζουέλα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση της Βραζιλίας, που ασκεί την προεδρία της ένωσης αυτή την περίοδο, οι τέσσερις χώρες αναφέρουν πως η νέα συνέλευση «σφετερίστηκε» την Εθνοσυνέλευση, το κοινοβούλιο στη Βενεζουέλα.

Η ANC θεσπίστηκε έπειτα από αίτημα του προέδρου Νικολάς Μαδούρο προκειμένου να τροποποιήσει το Σύνταγμα στην προσπάθεια να ξεπεραστεί η τρέχουσα πολιτική κρίση.

Η Mercosur ιδρύθηκε το 1991. Το 2004 η Βενεζουέλα έλαβε καθεστώς συνδεδεμένου μέλους και το 2012 έγινε πλήρες μέλος. Ωστόσο τον περασμένο Δεκέμβριο ανεστάλη η συμμετοχή της στην Ένωση εξαιτίας μιας διαμάχης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στην Μπογοτά διέφυγε η πρώην γενική εισαγγελέας της Βενεζουέλας Λουίσα Ορτέγα

Η πρώην γενική εισαγγελέας της Βενεζουέλας Λουίσα Ορτέγα, η οποία είχε δηλώσει πως φοβόταν ότι θα τη δολοφονούσαν, διέφυγε χθες Παρασκευή στην Κολομβία, μερικές ώρες αφότου η Συντακτική Συνέλευση, η οποία την καθαίρεσε την 5η Αυγούστου, ανέλαβε τη νομοθετική εξουσία.

«Το απόγευμα η γενική εισαγγελέας της Βενεζουέλας Λουίσα Ορτέγα Δίας έφθασε από την Αρούμπα με ιδιωτικό αεροσκάφος στο αεροδρόμιο στην Μπογοτά και ολοκλήρωσε την απαιτούμενη διαδικασία συμπλήρωσης των εγγράφων μετανάστευσης», ανέφερε η υπηρεσία Μετανάστευσης της Κολομβίας.

Η Ορτέγα συνοδευόταν από τον σύζυγό της, τον βουλευτή Χερμάν Φερέρ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στην Ορτέγα είχε επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και είχαν δεσμευτεί οι τραπεζικοί της λογαριασμοί όταν η Συντακτική Συνέλευση την καθαίρεσε.

Η είδηση της άφιξής της στην Κολομβία έγινε γνωστή λίγη ώρα αφού το κοινοβούλιο της Βενεζουέλας, ο μοναδικός θεσμός υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης, είδε το μεγαλύτερο μέρος των εξουσιών του να αναλαμβάνονται από τη Συντακτική Συνέλευση.

Η συγκρότηση του σώματος αυτού σηματοδότησε ένα νέο επεισόδιο στην βαθιά πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα, όπου οι διαδηλώσεις με κεντρικό αίτημα την αποχώρηση από την εξουσία του προέδρου Νικολάς Μαδούρο που εξελέγη το 2013, εν μέσω της κατάρρευσης της οικονομίας, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 125 ανθρώπους από την 1η Απριλίου.

Το κοινοβούλιο αμφισβήτησε την ανάληψη της εξουσίας από τη Συντακτική Συνέλευση, χαρακτηρίζοντάς την «άκυρη» και υποστηρίζοντας ότι «οι ενέργειές της είναι παράνομες και αντισυνταγματικές». Το κοινοβούλιο εξασφάλισε την υποστήριξη του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), ο οποίος διά χειλέων του γενικού του γραμματέα Λουίς Αλμάγκρο χαρακτήρισε επίσης «έκνομη και αντισυνταγματική» την απόφαση της Συντακτικής Συνέλευσης. Ο Αλμάγκρο ζήτησε να γίνει κατεπείγουσα σύνοδος του ΟΑΚ για τη Βενεζουέλα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-Sputnik-AFP

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER