Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2017 09:13

ΗΠΑ: Στον πυρετό της πρώτης ολικής έκλειψης ηλίου εδώ και έναν αιώνα

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
ΗΠΑ: Στον πυρετό της πρώτης ολικής έκλειψης ηλίου εδώ και έναν αιώνα

Στις ΗΠΑ αναμένεται με ανυπομονησία η πρώτη ολική έκλειψη του ηλίου εδώ και 99 χρόνια.

Ήδη την αποκαλούν «η μεγάλη αμερικανική έκλειψη» και θα είναι ορατή από σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) κατά μήκος μιας λωρίδας που διατρέχει 14 αμερικανικές Πολιτείες.

Εκατομμύρια τουρίστες και ερασιτέχνες αστρονόμοι ξεκίνησαν από το Σαββατοκύριακο να συρρέουν στις πόλεις από τις οποίες θα είναι καλύτερα ορατό το φαινόμενο κατά το οποίο ο ήλιος θα κρυφτεί πίσω από τη σελήνη, βυθίζοντας ξαφνικά τη Γη στο σκοτάδι στη μέση της ημέρας για μερικά δευτερόλεπτα.

Το φαινόμενο θα αρχίσει να γίνεται ορατό στην Πολιτεία Όρεγκον, στις δυτικές ΗΠΑ, ήδη από τις 09:05 (τοπική ώρα, 19:05 ώρα Ελλάδας). Η έκλειψη θα είναι ολική 75 λεπτά αργότερα, ενώ στη μικρή πόλη Μάντρας της Πολιτείας αυτής θα πέσει σκοτάδι για 2 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα.

Ένα εκατομμύριο επισκέπτες αναμένονται στο Όρεγκον.

Συνολικά τουλάχιστον 12 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ που ζουν σε μια λωρίδα πλάτους 113 χιλιομέτρων η οποία διατρέχει 14 αμερικανικές Πολιτείες θα μπορέσουν να δουν την ολική έκλειψη ηλίου. Όμως εκατομμύρια ακόμη θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν μια μερική έκλειψη, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Αστρονόμων.

Η Νότια Καρολίνα στις ακτές του Ατλαντικού είναι η τελευταία Πολιτεία των ΗΠΑ όπου θα είναι ορατή η ολική έκλειψη του ηλίου στις 21:48 (ώρα Ελλάδας), κοντά στην πόλη Τσάρλεστον.

Ομάδα Ελλήνων αστρονόμων στο Σικάγο για την ολική έκλειψη ηλίου

Μια ολική έκλειψη Ηλίου θα λάβει χώρα σήμερα, οπότε η Σελήνη θα παρεμβληθεί ακριβώς μεταξύ της Γης και του μητρικού άστρου της, μπλοκάροντας το φως του τελευταίου και αποκαλύπτοντας έτσι το "στέμμα", την εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου. Ο ερασιτέχνης αστρονόμος Σπύρος Κάνουρας, μιλάει στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 fm" για το σπάνιο αυτό φαινόμενο.

Ο κ. Κάνουρας ανέφερε ότι βρίσκεται στο Carbondale νότια του Σικάγο (ΗΠΑ), ως μέλος μιας μεικτής ελληνοαμερικανικής αποστολής (αποτελείται από 12 μέλη, συμμετέχουν σε αυτή τρία πανεπιστήμια του ΑΠΘ, του Σικάγο και της Μασαχουσέτης) για να παρακολουθήσει και να μελετήσει την έκλειψη Ηλίου. Τα έξι μέλη της ομάδας βρίσκονται στο Carbondale όπου θα σημειωθεί το μέγιστο της έκλειψης (το σημείο ονομάζεται η διασταύρωση των εκλείψεων) και τα άλλα μέλη είναι στο Όρεγκον, στον Ειρηνικό Ωκεανό όπου θα αρχίσει να γίνεται ορατό το φαινόμενο. Η έκλειψη δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα, ούτε από την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά θα είναι ορατή από τις ΗΠΑ. Η έκλειψη θα ξεκινήσει στις 18.45 ώρα Ελλάδας και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα, όπως είπε.

Ο κ. Κάνουρας υπενθύμισε ότι η τελευταία ολική έκλειψη Ηλίου που έγινε ορατή από τις ΗΠΑ, ήταν το 1979, ενώ πρόκειται για την πρώτη μετά το 1918 που θα είναι ορατή από την μία άκρη των ΗΠΑ έως την άλλη και η επόμενη ολική έκλειψη στις ΗΠΑ θα συμβεί το 2024.

Το ορατό «μονοπάτι» της ολικής έκλειψης, πλάτους 113 χιλιομέτρων, θα αρχίσει στον Ειρηνικό ωκεανό, θα διασχίσει το κέντρο των ΗΠΑ από το Όρεγκον έως τη Νότια Καρολίνα και θα καταλήξει κάπου στον Ατλαντικό. Συνολικά θα περάσει πάνω από 14 πολιτείες των ΗΠΑ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER