Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2017 19:51

Η υπόθεση Σερεμπρένικοφ προβληματίζει πολιτικούς και καλλιτέχνες

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η υπόθεση Σερεμπρένικοφ προβληματίζει πολιτικούς και καλλιτέχνες

Οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στον καλλιτεχνικό κόσμο της Ρωσίας, η σύλληψη του ρώσου σκηνοθέτη Κιρίλ Σερεμπερένικοφ, ο οποίος έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, εξακολουθούν να προβληματίζουν, όχι μόνο τους διάφορους πολιτικούς αναλυτές, που εκτιμούν ότι μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην προεκλογική εκστρατεία του Πούτιν, αλλά και άτομα από το κοντινό περιβάλλον του προέδρου Πούτιν.

Στο περιβάλλον αυτό ανήκει και η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Βαλεντίνα Ματβιένκο, η οποία εξέφρασε με τον δικό της τρόπο τη λύπη της για το ότι ο Σερεμπερένικο βρέθηκε σ' αυτή την κατάσταση, όπως και την πεποίθηση ότι η ανάκριση θα είναι διαφανής και αντικειμενική.

Χαρακτηριστικά η κυρία Ματβιένκο, η οποία είχε επισημάνει και παλαιότερα ότι πρέπει να μελετηθούν τα αίτια που προκαλούν τις κινητοποιήσεις των νέων που συμμετέχουν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, αυτή τη φορά, στις δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, έδωσε έμφαση στον «έλεγχο που ασκεί η κοινωνία» θεωρώντας τον ως εγγύηση για την διεξαγωγής μια αδιαφανούς και αντικειμενική δίκης.

«Μου είναι δύσκολο να σχολιάσω την πορεία της ανάκρισης. Το γεγονός ότι αυτή δίκη βρίσκεται υπό τον αυστηρό έλεγχο της κοινωνίας, συνιστά εγγύηση ότι η δίκη θα είναι διαφανής και θα τηρηθεί η νομοθεσία.

Λυπάμαι, είναι πολύ κρίμα που ο Κιρίλ Σερεμπρένικοφ βρέθηκε σ αυτή την κατάσταση, αλλά είμαι βέβαιη ότι θα είναι μια αντικειμενική διερεύνηση της υπόθεσης που θα καταλήξει σε αντικειμενικά συμπεράσματα», είπε, σύμφωνα με τις δηλώσεις της που μετέδωσε το πρακτορείο RIA Novosti.

Εκτός όμως των άλλων, η Βαλεντίνα Ματβιένκο, επεσήμανε ότι όταν ένας άνθρωπος που κατηγορείται δεν συνιστά απειλή για την κοινωνία, πρέπει να αντιμετωπίζεται με μέτρα ανθρωπισμού, ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή μελετώνται σχετικές τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα. .

Ο πολιτικός αναλυτής, Μιχαήλ Βινογκράντοφ, όπως αναφέρει η εφημερίδα Vedomosti, θεωρεί ότι παρόμοια γεγονότα όπως αυτά που συνέβησαν με το Σερεμπερένικοφ, μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην προεκλογική εκστρατεία του Πούτιν, ώστε να μπορούν να κινητοποιηθούν οι φιλοκυβερνητικοί καλλιτέχνες.

Μάλιστα η ίδια εφημερίδα, γράφει ότι η ηθοποιός Τσουπλάν Χαμάτοβα, που υποστήριξε τον Σερεμπερένικοφ, το2012 ήταν ένα από πρόσωπα που εκπροσωπούσαν τον Πούτιν στην προεκλογική του εκστρατεία.

Η εφημερίδα RBK γράφει επίσης ότι σε σχέση με τη σύλληψη του Σερμεπερένικοφ, απειλούνται τώρα όλοι οι παράγοντες της Τέχνης που έχουν πάρει κρατική επιχορήγηση, καθώς όπως επισημαίνει «σε οποιοδήποτε θέατρο, σε οποιοδήποτε φεστιβάλ, μουσείο, υιοθετούν μια λίγο πολύ έντονη καλλιτεχνική πολιτική» μπορούν να βρουν κάποιες παραβάσεις.

Ο ίδιος ο Κιρίλ Σερεμπρένικοφ πάντως βρίσκεται πλέον σε κατ’ οίκον περιορισμό , στο διαμέρισμα του στην οδό Πρετσίστενκα στο κέντρο της Μόσχας , είναι υποχρεωμένος να φορά βραχιολάκι για να ελέγχονται οι μετακινήσεις του και μπορεί να επισκέπτεται το θέατρο μόνο με την άδεια του ανακριτή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER