Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2017 12:44

Καταλονία: Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί κανονικά

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Καταλονία: Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί κανονικά

Ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζεμόντ κατηγόρησε χθες βράδυ την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης για το κλείσιμο του επίσημου ιστότοπου για το δημοψήφισμα υπέρ της καταλανικής ανεξαρτησίας, παρομοιάζοντας την κίνησή της αυτή σαν να «στήνει πόρτα σε ξέφραγο χωράφι».

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο δίκτυο ΤV3, ο καταλανός πρόεδρος δήλωσε εμφατικά πως «το να στήνεις πόρτα σε ξέφραγο χωράφι, να πολεμάς ένα μέσο έκφρασης ίδιον του 21ου αιώνα», όπως είναι το Ιντερνέτ, «με νόμους του 20ου αιώνα και μεθόδους του 19ου αιώνα, αυτό δεν λειτουργεί».

«Στο τέλος, ο κόσμος βρίσκει τρόπο για να παρακάμψει αυτά τα εικονικά τείχη», τόνισε ο Πουτζεμόντ, υπογραμμίζοντας πως «ο κόσμος της επικοινωνίας δεν έχει σύνορα».

Όσον αφορά την άρνηση πολλών μέσων επικοινωνίας να δημοσιεύσουν την ανακοίνωση της καταλανικής ‘Τζεναραλιτάτ’ για το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου, ο ίδιος πρόσθεσε πως «οι κυβερνήσεις οφείλουν να σέβονται τις αποφάσεις των ιδιωτικών επιχειρήσεων», διότι δεν μπορούν «να τις υποχρεώσεις» να καλύψουν και να διαδώσουν αυτήν την προεκλογική εκστρατεία.

Ο ίδιος δήλωσε πως αισθάνεται «ήρεμος, γαλήνιος, αποφασισμένος» και «ικανοποιημένος που κατόρθωσε να εκπληρώσει» την αποστολή να οδηγήσει την Καταλωνία ως το δημοψήφισμα, μολονότι όπως τόνισε, η κατάσταση επιβάλλει «σεβασμό».

Στις δηλώσεις του στο TV3 ο Πουτζεμόντ διαβεβαίωσε πως η ‘Γκοβέρν’ θα «έχει έτοιμα τα πάντα» ώστε την 1η Οκτωβρίου οι Καταλανοί να μπορέσουν να ψηφίσουν, εγγυώμενος ότι «δεν θα συμβεί» τίποτε εάν ορισμένοι δήμαρχοι δεν συνεργασθούν, διότι όπως υπογράμμισε η Τζενεραλιτάτ θα λειτουργήσει εναλλακτικά εκλογικά κέντρα, αν χρειασθεί ακόμη και στη Βαρκελώνη.

Όπως γράφει σήμερα κι η εφημερίδα El Pais, o Πουτζεμόντ ανέθεσε στη σύμβουλο (υπουργό) Παιδείας της τοπικής κυβέρνησης Κλάρα Πονσατί να τεθεί επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου σχολικών αιθουσών, που θα φροντίσει να καλύψει τη διάθεση σχολικών αιθουσών ως εκλογικών κέντρων. Η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, δηλώνει μεν πρόθυμη να διευκολύνει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ωστόσο δεν θέλει να διακυβεύσει τον θεσμό και τους υπαλλήλους του δήμου απέναντι στη ‘δαμόκλειο σπάθη’ των πειθαρχικών μέτρων που έχει εξαγγείλει η Μαδρίτη. Ορίζοντας την Πονσατί υπεύθυνη των σχολικών αιθουσών, η Τζενεραλιτάτ, αφ’ενός προστατεύει την Κολάου από κάθε πρωτογενή ευθύνη, και αφ’ ετέρου κάνει ακόμη πιο εμφανή την δραστήρια εμπλοκή της στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, παρακάμπτοντας έτσι και το εμπόδιο των ‘σκεπτικιστών’ και ‘αμφισβητιών’ δημάρχων.

Ο Πουτζεμόντ στη συνέντευξή του ανακοίνωσε πως εντός των προσεχών ημερών η ‘Γκοβέρν’ θα συγκαλέσει συνέντευξη Τύπου «για να εξηγήσει όλες τις τεχνικές πτυχές» του δημοψηφίσματος και πρόσθεσε πως το Συνταγματικό Δικαστήριο «δεν μπορεί να αλλάξει την διοργάνωσή του» παρ’ όλο που το έκρινε άκυρο.

Επίσης αμφισβήτησε πως η Μαδρίτη «μέσα σε πέντε μέρες» θα μπορούσε να επέμβει «προσφέροντας κάποια εγγύηση» για την καταλανική αυτονομία, προσφεύγοντας στο Άρθρο 155 του Συντάγματος. «Μπορούν να κάνουν αυτό, ή ό,τι άλλο θέλουν, όμως εμείς την 1η Οκτωβρίου ψηφίζουμε», διατράνωσε ο Πουτζεμόντ, προσθέτοντας πως οι επεμβάσεις του κράτους «αντί να δυσχεραίνουν αυτό που κάνουμε, μας βοηθούν να εξηγούμε καλλίτερα πως αυτό είναι δημοκρατικό».

Επίσης εξέφρασε την βεβαιότητα πως σήμερα οι δυνάμεις της ανεξαρτησίας θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν στην Ταραγόνα την εκδήλωση για την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για το δημοψήφισμα, παρά την εντολή του Γενικού Εισαγγελέα του κράτους Χοσέ Μανουέλ Μάθα να θεωρηθούν υπόλογοι στους νόμους όλοι οι δήμαρχοι που υπέγραψαν τη στήριξη στο δημοψήφισμα.

Για τον Πουτζεμόντ, αυτό αποτελεί «βαρβαρότητα», και «θυμίζει αδόκητες πρακτικές για τη δημοκρατία’»: «Πού, σε ποιο μέρος του δυτικού κόσμου μπορεί κάποιος να σκεφθεί πως συλλαμβάνοντας το 75% των δημάρχων μιας χώρας μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα;», τόνισε ο πρόεδρος της Καταλωνίας, δηλώνοντας ευθαρσώς πως η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά αναλαμβάνουν «την ευθύνη για το δημοψήφισμα».

O ίδιος πρόσθεσε πως τίποτε δεν θα άλλαζε εάν στην πρωθυπουργία της Ισπανίας, αντί για τον Μαριάνο Ραχόι, βρισκόταν ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ, γιατί καίτοι θα χρησιμοποιούσε άλλον «τόνο» από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ), το PSOE ακόμη κι όταν ήταν στην κυβέρνηση "«δεν έκανε τίποτα για το ομόσπονδο κράτος». Ο Πουτζεμόντ, κλείνοντας, χαρακτήρισε τη θητεία του, λέγοντας πως «κάθε μέρα είναι κι ένα Βιετνάμ».

Την πιθανή ανεξαρτησία της Καταλωνίας πριν το 2020 προέβλεπε παλαιότερη έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης, ενώ η κυβέρνηση Τραμπ δηλώνει πρόθυμη να συνεργασθεί με όποια 'κυβέρνηση, ή οντότητα' προκύψει από το δημοψήφισμα

Την πιθανότητα να προκύψει ένα ανεξάρτητο καταλανικό κράτος πριν το 2020 επισημαίνει παλαιότερη έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης, επί προεδρίας Τζορτζ Μπους πατρός, που αναφέρεται στις τοτινές τάσεις της διεθνούς γεωστρατηγικής και αποχαρακτηρίσθηκε το 2015 από τον οργανισμό Black Vault, αποκαλύπτει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα La Vanguardia.

Η έκθεση, με τίτλο «Διεθνές Περιβάλλον Ασφαλείας έως το 2020: Ανάλυση των Παγκόσμιων Τάσεων», συντάχθηκε τον Σεπτέμβριο του 1990 από το Τμήμα Ομοσπονδιακών Ερευνών της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου για τις υπηρεσίες ασφαλείας και αντικατασκοπείας των ΗΠΑ, υπό τον συντονισμό της Κάρολ Μιγκντάλοβιτς.

Το περιεχόμενό της είναι μία λεπτομερής ανάλυση της κατάστασης στην Κίνα κατά την μετά τον Ντενγκ Σιαοπίνγκ εποχή, οι σχέσεις μεταξύ Ιαπωνίας και της υπό διάλυση Σοβιετικής Ένωσης, η ανάδυση των εθνικών ομάδων στην Ανατολική Ευρώπη, η κατάσταση στο Μεξικό και η οικοδόμηση της ΕΕ. Στο σημείο αυτό είναι που γίνεται αναφορά στην πιθανότητα ανεξαρτησίας της Καταλωνίας.

Οι συντάκτες της έκθεσης πίστευαν το 1990 πως είναι πιθανό «η κατάρρευση της ιδέας του Κράτους-Έθνους σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης» θα συνοδευόταν από μία «αναβίωση των περιφερειακών αλυτρωτισμών». Προς αυτήν την κατεύθυνση πίστευαν πως «ιστορικές περιοχές, όπως η Σκωτία, η Βαυαρία, η Σλοβακία, η Σικελία, η Προβηγκία και η Καταλωνία» θα εργάζονταν ώστε να λειτουργήσουν ως «πολιτικές οντότητες» με «τα δικά τους συμφέροντα». «Ορισμένες από αυτές δε, θα αποκτούσαν την ανεξαρτησία τους» , σημείωναν.

Περιέργως, στην έκθεση δεν αναφέρονται περιοχές όπως η Χώρα των Βάσκων, ή η Φλάνδρα, με ισχυρές αποσχιστικές τάσεις. Από τις αναφερόμενες περιοχές, μόνον η Σλοβακία ήταν εκείνη που απέκτησε την ανεξαρτησία της ενώ στη Σκωτία έχει διεξαχθεί ήδη το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της, ενώ η Καταλωνία αναμένει την 1η Οκτωβρίου για να αποφασίσει για την πορεία της.

Πάντως, η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε χθες πως προτίθεται να συνεργασθεί με όποια «κυβέρνηση, ή οντότητα» προκύψει από το δημοψήφισμα στην Καταλωνία την 1η Οκτωβρίου. Ωστόσο, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Χέδερ Νάουερτ, η κυβέρνηση Τραμπ δεν πρόκειται να εμπλακεί στο δημοψήφισμα, «το οποίο ειδωμένο υπό την οπτική της ΕΕ, αποτελεί εσωτερική υπόθεση».

Πάντως στις 26 Σεπτεμβρίου, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι θα συναντηθεί με τον Τραμπ στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ. Η Νάουερτ αρνήθηκε να αποκαλύψει εάν το Καταλανικό θα αποτελέσει θέμα συζήτησης στη συνάντηση αυτή.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ τονίζει σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της καταλανικής εφημερίδας La Vangiardia, πως η θέση της ΕΕ είναι «ότι θα πρέπει να αφουγκρασθούμε με προσοχή τι θα πουν το Ανώτατο Δικαστήριο και το Συνταγματικό Δικαστήριο» για την Καταλωνία.

«Εάν σε κάποια στιγμή—και δεν τον λέω ως δική μου υπόθεση εργασίας, ούτε και λέω πως είναι όντως μία τέτοια υπόθεση, γιατί πάνω σε αυτό το θέμα δεν έχω γνώμη—η Καταλωνία διαχωρισθεί από την Ισπανία, όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως εάν θέλουν να αποτελέσουν ένα κράτος μέλος της Ένωσης, ηι διαδικασία αυτή θα υπαχθεί στους συνήθης κανονισμούς και την ίδια πορεία με τα άλλα κράτη. Δηλαδή, ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Επ’ ονόματι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οφείλω να υπενθυμίσω εκείνο που είχαμε τονίσει και στο παρελθόν. Το έχουμε εξετάσει και συζητήσει στο κολέγιο των επιτρόπων πολλές φορές: ό,τι πουν το Ανώτατο και το Συνταγματικό Δικαστήριο», τονίζει στη συνέντευξή του στη La Vanguardia ο Γιούνκερ.

Ο ιδρυτής των WikiLeaks Τζουλιάν Ασάνζ παραδέχεται πως συνεργάζεται για την προστασία του ιστότοπου για το δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας

Ο ιδρυτής του αποκαλυπτικού ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ παραδέχθηκε πως συνεργάζεται για την προστασία του ιστότοπου που εγκατέστησε η καταλανική κυβέρνηση για το δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας από την Ισπανία την 1η Οκτωβρίου και το οποίο έκλεισαν οι αρχές κατόπιν δικαστικής εντολής.

«Έχουμε μεγάλη εμπειρία στο να παραλύουμε την όποια καταχρηστική λογοκρισία. Είμαι ευτυχής που βοηθώ να προστατεύσουμε το δικαίωμα δημοσίευσης του ιστοτόπου #Catalonia για το δημοψήφισμα», τονίζει σήμερα ο Ασάνζ σε σχόλιό του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Μετά το κλείσιμο κατόπιν δικαστικής εντολής του ιστοτόπου για το δημοψήφισμα, ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζεμόντ ανακοίνωσε πως η ‘Γκοβέρν’ θα ανοίξει νέο ιστότοπο (www.ref10ct.cat και www.ref1oct.eu) όπου θα ανακοινώνονται οι δημοσιεύσεις του προηγούμενου ιστότοπου.

Ο Ασάνζ έχει αναδείξει το καταλανικό ζήτημα ως ένα από τα κεντρικά θέματα του κοινωνικού του προβληματισμού κατά τις προηγούμενες εβδομάδες. Ο ιδρυτής των WikiLeaks, που εξακολουθεί να παραμένει έγκλειστος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, είχε επιτεθεί κατά της ισπανικής κυβέρνησης και των αποφάσεων των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, με αναρτήσεις του στα μέσα δικτύωσης. Σε μία από αυτές στο Twitter είχε φθάσει ακόμη και να παρομοιάσει την επιχείρηση ακύρωσης του καταλανικού δημοψηφίσματος με την καταστολή των φοιτητικών εξεγέρσεων στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, το 1989.

Ο αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Οριόλ Τζουνκέρας έσπευσε πρόσφατα να επαινέσει την συστράτευσή του στον καταλανικό σκοπό: «Ευχαριστούμε Τζούλιαν για το φως που χύνεις προς όφελος της αλήθειας στη διάρκεια αυτών των αποφασιστικών ημερών», τονίζει σε Twitter του ο Τζουνκέρας.

Ωστόσο, η στάση του Ασάνζ έχει προκαλέσει και πολλές αντιδράσεις, όπως τεκμαίρεται από τον διαδικτυακό διαξιφισμό του για το καταλανικό με τον γνωστό συγγραφέα Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε.

Επίσης, πρόσφατο άρθρο στο περιοδικό El Confidencial εξηγεί πως η ένταξη του Ασάνζ στον σκοπό της καταλανικής ανεξαρτησίας ενισχύθηκε μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πολιτικό Ντέινα Ρόρμπαχερ στις 16 Αυγούστου, την οποία επιβεβαιώνει και το τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Το μέλος αυτό του αμερικανικού Κογκρέσου είναι στενά προσκείμενο στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και είναι διαπρύσιος υποστηρικτής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ είναι και ένας συχνός συνομιλητής του προέδρου της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζεμόντ.

Ο Ρόρμπαχερ, που γνωρίζει προσωπικά και τον Πούτιν, πιθανολογείται ότι βρίσκεται πίσω από τον ‘φιλοκαταλανισμό’ του Ασάνζ και αυτή η στάση, σύμφωνα με το περιοδικό, ενδέχεται να συνδέεται με την προσπάθεια των ρωσικών συμφερόντων να αποσταθεροποιήσουν την ΕΕ, πράγμα που απορρίπτει έντονα ο Ασάνζ.

Πηγή: El Periodico de Catalunya, La Vanguardia, ΕFE, El Pais/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER