Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017 15:04

Ιαπωνία: Πρόωρες εκλογές κήρυξε ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ιαπωνία: Πρόωρες εκλογές κήρυξε ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προχωρήσει στη διάλυση της κάτω βουλής του ιαπωνικού Κοινοβουλίου την Πέμπτη προκειμένου να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, καθώς ζητά μια νέα λαϊκή εντολή για να ξεπεραστεί «μια εθνική κρίση».

Ο Άμπε δήλωσε ότι χρειάζεται μια νέα εντολή για να διαθέσει μέρος των εσόδων από μια σχεδιαζόμενη μελλοντική αύξηση φόρων σε κοινωνικές δαπάνες όπως η παιδεία, ενώ επιδιώκει στήριξη προς τη σκληρή στάση της χώρας απέναντι στις πυραυλικές και πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας.

«Θα διαλύσω την κάτω βουλή στις 28 Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Άμπε σε διάγγελμά του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Νωρίτερα, ο επικεφαλής του ήσσονος εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού Κομέιτο, ο Νατσούο Γιαμαγκούτσι, δήλωσε ότι εκτιμά πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 22 Οκτωβρίου.

Η απόφαση θεωρείται εν πολλοίς ότι έχει στόχο να εκμεταλλευθεί τα προσφάτως βελτιωθέντα ποσοστά στήριξης του Άμπε και την αποδιοργάνωση της αντιπολίτευσης.

Ο Άμπε, του οποίου τα ποσοστά έχουν αυξηθεί στο περίπου 50% από το περίπου 30% τον Ιούλιο, στοιχηματίζει ότι το κυβερνητικό του μπλοκ μπορεί να διατηρήσει την πλειοψηφία στην κάτω βουλή ακόμα κι αν χάσει τα δύο τρίτα της «σούπερ πλειοψηφίας» που χρειάζεται για να πετύχει τον μακροχρονο στόχο του να αναθεωρήσει το ειρηνευτικό Σύνταγμα της χώρας προκειμένου να αποσαφηνιστεί ο στρατιωτικός της ρόλος.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση το σαββατοκύριακο από την οικονομική εφημερίδα Nikkei, το 44% των ψηφοφόρων σκοπεύει να ψηφίσει το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) του Άμπε έναντι 8% για το βασικό αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα και άλλο 8% για το νέο κόμμα που ιδρύθηκε από την δημοφιλή κυβερνήτη του Τόκιο Γιουρίκο Κόικε. Έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Kyodo, έδειξε ότι το LDP συγκεντρώνει ποσοστό στήριξη 27,7% και το 42,2% των ψηφοφορων είναι αναποφάσιστοι.

Η εικόνα του Άμπε ως ισχυρού ηγέτη έχει ενισχύσει τα ποσοστά του εν μέσω κλιμακούμενης έντασης για τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας και επισκιάζει την κριτική της αντιπολίτευσης σε βάρος του πρωθυπουργού για ύποπτα σκάνδαλα ευνοιοκρατίας που έχουν διαβρώσει τη δημοτικότητά του.

Κάποιοι επικριτές υποστηρίζουν ότι ο Άμπε κινδυνεύει να δημιουργήσει ένα πολιτικό κενό σε μια περίοδο κατά την οποία κλιμακώνεται η γεωπολιτική ένταση για τη Βόρεια Κορέα. Και δεδομένων των απροσδόκητων αποτελεσμάτων σε άλλες μεγάλες ανεπτυγμένες χώρες, οι πολιτικοί αναλυτές δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο μιας «άσχημης έκπληξης» για τον Ιάπωνα ηγέτη.

«Το μεγάλο στοίχημα του Άμπε μπορεί να φέρει μια μεγάλη έκπληξη», δήλωσε ο βετεράνος ανεξάρτητος πολιτικός αναλυτής Μινόρου Μορίτα.

Σύμφωνα με πηγές, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας ο Άμπε θα υποσχεθεί ότι θα προχωρήσει με τη σχεδιαζομενη αύξηση του εθνικού φόρου επί των πωλήσεων στο 10% από το 8% το 2019 αλλά θα αυξησει το ποσοστό των εσόδων που δαπανούνται για την παιδική μέριμνα και την παιδεία. Ο Άμπε ζήτησε σήμερα από το υπουργικό του συμβούλιου να δημιουργήσει ένα οικονομικό πακέτο ύψους 2 τρισεκ. γεν (17,8 δισεκ. δολαρίων) έως τα τέλη του έτους εστιασμένο στην παιδική μέριμνα και την παιδεία και ενθαρρύνοντας τις επιχειρηματικές επενδύσεις και διατηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική πειθαρχία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER