Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017 12:50

ΗΠΑ: Η υπόθεση Γουαϊνστάιν και η κουλτούρα της συνενοχής

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
ΗΠΑ: Η υπόθεση Γουαϊνστάιν και η κουλτούρα της συνενοχής

Την «κουλτούρα της συνενοχής» καταγγέλλουν στα κύρια άρθρα τους οι μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες που βλέπουν στην υπόθεση Γουαϊνστάιν έναν κώδικα συμπεριφοράς που ευνοήθηκε από ένα σύστημα μισογυνισμού και ανηθικότητας. 

Washington Post, New York Times, Boston Globe, Los Angeles Times... οι μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες αφιερώνουν τα κύρια άρθρα τους στην υπόθεση Γουαϊνστάιν. Αναζητούν τους λόγους για αυτήν την «εθνική ομερτά» που αφορά τον κόσμο του κινηματογράφου, αλλά και των μέσων ενημέρωσης και της πολιτικής.

«Δεν προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι μία βιομηχανία που οικοδομήθηκε γύρω από πλασματικά πρόσωπα και πλασματικά σενάρια κατάφερε να ισχυρίζεται για τόσο καιρό ότι όλα είναι καλά. Δεν προκαλεί εν τέλει έκπληξη ούτε το ότι η έννοια της ηθικής είναι τόσο ευμετάβλητη και πλασματική όπως και ό,τι άλλο υπάρχει στο Χόλιγουντ αυτό της παγέτας και των στρας, σύμφωνα με τον συντάκτη του κύριου άρθρου των New York Times Bret Stephens στο κείμενο με τίτλο «Ο Γουαϊνστάιν και η κουλτούρα της συνενοχής».

«Οπως και άλλοι λάγνοι, σαν τον Μπιλ Κλίντον και τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Γουαϊνστάιν εκμεταλλεύθηκε μία κουλτούρα που συχνά υμνεί, συστηματικά επιδεικνύει, καμιά φορά διευκολύνει, σπανίως καταγγέλλει και υπερβολικά συχνά συγχωρεί τις συμπεριφορές τις οποίες τόσο συχνά υιοθετούν», γράφει ο Bret Stephens. 

Γενικευμένο πρόβλημα

«Πρόκειται για το ίδιο είδος συνενοχής που έχει προστατεύσει τόσους άλλους Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν σε τόσους άλλους χώρους», αναφέρει στο κύριο άρθρο της Washington Post στο οποίο παρατίθενται ως παραδείγματα οι περιπτώσεις του Ρότζερ Έιλς του Fox News, του Μπιλ Ρέιλι, βεντέτας της δημοσιογραφίας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση και προστατεύονται από το Fox News, το οποίο πλήρωσε πολλά εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις για την κάλυψή τους.

«Οι λεπτομέρειες αυτών που διέπραξε ο Γουαϊνστάιν είναι αποκρουστικές. Αλλά αυτό που σοκάρει επίσης είναι ότι η κατάχρηση αυτής της θέσης ισχύος φαίνεται ότι αποτελούσε κοινό μυστικό», γράφει η Washington Post.

«Ακόμη και αν οι ιστορίες για την καταχρηστική συμπεριφορά του κ. Γουαϊνστάιν δεν πήραν ποτέ μεγάλη δημοσιότητα, εμφανίσθηκαν με τη μορφή των ιχνών και των φημών...Το διοικητικό συμβούλιο του κ. Γουαϊνστάιν, που πρόσφατα τον απέλυσε, γνώριζε τις κατηγορίες τουλάχιστον από το 2015, αλλά δεν ξεκίνησε ποτέ έρευνα». 

«Ενα βαθιά μισογυνικό σύστημα» που εκλαμβάνει «την αδράνεια ως συγκατάθεση» 

«Η σεξουαλική παρενόχληση ευδοκιμεί εκεί όπου οι άνδρες ασκούν την εξουσία τους επάνω σε λιγότερο ισχυρές γυναίκες και όταν οι άνθρωποι αποστρέφουν το βλέμμα», αναφέρεται στο κύριο άρθρο των Los Angeles Times. «Οσο δεν υπάρχει η πολιτισμική αλλαγή που χρειάζεται ώστε να καταδικασθεί το γεγονός ότι αυτές οι υποθέσεις καλύπτονται και ώστε η αποκάλυψή τους να γίνει κανόνας, αντί να αποτελεί θαρραλέα πράξη, όλα αυτά θα συνεχισθούν.

«Ο Γουαϊνστάιν δεν αποτελεί παρέκκλιση. Είναι το προϊόν ενός μισογυνικού συστήματος βαθιά ριζωμένου στην κοινωνία, που μεταχειρίζεται τις γυναίκες ως τρόπαιο που δίνει η επιτυχία και όσες αντιδρούν ως αντιδραστικές», γράφει στην Boston Globe η Renee Graham.

«Η σκόνη από την πτώση του Γουαϊνστάιν θα διαλυθεί και θα υπάρχουν πάντα μεγιστάνες του κόσμου του σινεμά, εκπαιδευτικοί, δικηγόροι, υδραυλικοί και αστυνομικοί που θα υπερβαίνουν τα όρια και θα εκλαμβάνουν την αδράνειά μας ως συγκατάθεση.

Ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν έγινε πολύ τοξικός για τα Oscar, τα BAFTA, τις Κάννες

Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, που οργανώνει την τελετή απονομής των βραβείων 'Οσκαρ, ανακοίνωσε ότι θα συνεδριάσει εκτάκτως το Σάββατο για να συζητήσει για τον κινηματογραφικό παραγωγό Χάρβεϊ Γουάινσταϊν εν μέσω των σε βάρος του κατηγοριών για σεξουαλικες παρενοχλήσεις, επιθέσεις και βιασμούς και θα εξετάσει τον μελλοντικό ρόλο του μεγιστάνα του κινηματογράφου, καθώς και οποιεσδήποτε ενέργειες που απαιτούνται από την Ακαδημία".

Η Ακαδημία που έχει δώσει 81 'Οσκαρ σε ταινίες παραγωγής των εταιριών του Γουάινσταϊν, Miramax studio και Weinstein Company, "θεωρεί ότι η συμπεριφορά που περιγράφεται στις κατηγορίες σε βάρος του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν είναι απεχθής, αποτροπιαστική και αντιδεοντολογική στις υψηλές προδιαγραφές της Ακαδημίας και στη δημιουργική κοινότητα που εκπροσωπεί", επισημαίνει σε ανακοίνωσή της.

Λίγο νωρίτερα, η Βρετανική Ακαδημία Κινηματογραφικών και Τηλεοπτικών Τεχνών είχε ανακοινώσει ότι ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν παύεται από μέλος της. "Υπό το φως των πρόσφατων σοβαρότατων κατηγοριών, η BAFTA ενημέρωσε τον Χάρβεϊ Γουάινσταϊν ότι παύεται από μέλος της Ακαδημίας και η απόφαση έχει άμεση ισχύ".

Οι κατηγορίες για βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος του αμερικανού κινηματογραφικού παραγωγού "προσομοιάζουν σε μια ασυγχώρητη συμπεριφορά που δεν μπορεί να προκαλέσει παρά σαφή και αμετάκλητη καταδίκη", ανακοίνωσε η διοίκηση του κινηματογραφικού φεστιβάλ των Καννών.

"Με κατάπληξη μάθαμε για τις κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης και σεξουαλικής βίας που διατυπώθηκαν πρόσφατα σε βάρος του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, επαγγελματία του κινηματογράφου, του οποίου η δραστηριότητα και η επιτυχία είναι γνωστές σε όλους. Λόγω αυτών άλλωστε εξασφαλίζει διαμονή στις Κάννες εδώ και πολλά χρόνια και πολλές ταινίες του έχουν επιλεγεί στο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου, του οποίου είναι μια οικεία μορφή", γράφουν ο Πιέρ Λεσκίρ και ο Τιερί Φρεμό, ο πρόεδρος και ο διευθυντής αντίστοιχα του σημαντικότερου φεστιβάλ κινηματογράφου στον κόσμο, σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ.

"Η σκέψη μας είναι στα θύματα, σε αυτές που είχαν το θάρρος να καταθέσουν και σε όλες τις άλλες. Η υπόθεση αυτή ας συμβάλει στην καταγγελία για άλλη μια φορά σοβαρών και απαράδεκτων πρακτικών", αναφέρουν.

Ο 65χρονος Γουάινσταϊν κατηγορείται ότι παρενοχλούσε σεξουαλικά νεαρές ηθοποιούς, μοντέλα και εργαζόμενες από τη δεκαετία του 1990. Διάσημες ηθοποιοί κατέθεσαν τις μαρτυρίες τους δημόσια, στην εφημερίδα New York Times και στο περιοδικό New Yorker, ήδη την περασμένη εβδομάδα, κυρίως η Μίρα Σορβίνο, η Ροζάνα Αρκέτ, η Γκουίνεθ Πάλτροου, η Αντζελίνα Τζολί, η Εμά ντε Κον και η Ζουντίτ Γκοντρές, που περιέγραψαν τις επίμονες σεξουαλικές προτάσεις που διατύπωνε ο ισχυρός παραγωγός, συχνά μέσα σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, ενώ φορούσε μόνο τη ρόμπα του ή ήταν γυμνός.

Τρεις γυναίκες τον κατηγορούν για βιασμό: η ιταλίδα σταρ 'Αζια Αρτζέντο, η ηθοποιός Λουσία 'Εβανς και μια ακόμη γυναίκα που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Δια της εκπροσώπου του, ο Γουάινσταΐν αρνείται όλες τις κατηγορίες και δηλώνει ότι όλες οι σεξουαλικές επαφές έγιναν με τη συναίνεση των γυναικών.

Η Μέριλ Στριπ και η Τζούντι Ντεντς, δυο από τις πιο σεβαστές ηθοποιούς του Χόλιγουντ, επέκριναν τον παραγωγό τη Δευτέρα, αλλά δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν για τη σεξουαλική παρενόχληση γυναικών στην οποία επιδιδόταν επί δεκαετίες. Καθώς το Χόλιγουντ παίρνει αποστάσεις από τον αμερικανό μεγιστάνα, η Στριπ είπε ότι νιώθει αποτροπιασμό για τις κατηγορίες κατά του επικεφαλής του κινηματογραφικού στούντιο, τον οποίο μια φορά αποκάλεσε "Θεό" σε ομιλία της κατά τη διάρκεια τελετής απονομής βραβείων το 2012.

Πηγή: LeMonde/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER