Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017 13:02

Εκλογές στην Αυστρία: Τα πιθανά σενάρια για την επόμενη ημέρα

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Εκλογές στην Αυστρία: Τα πιθανά σενάρια για την επόμενη ημέρα

Οι Αυστριακοί ανανεώνουν την Κυριακή το κοινοβούλιό τους με τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών, στις οποίες το μεγάλο φαβορί είναι ο 31χρονος υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος (OVP) Σεμπάστιαν Κουρτς.

Πολλά είναι τα πιθανά σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης, με τον συνασπισμό μεταξύ του OVP και του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων (FPO) του Χάιντς- Κρίστιαν Στράχε, που αναμένεται να κερδίσει τη δεύτερη θέση, να είναι το πιο πιθανό.

Το αυστριακό εκλογικό σύστημα είναι αναλογικό και κανένα κόμμα δεν φαίνεται σε θέση να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία μόνο του.

Επιστροφή της άκρας δεξιάς

Είτε το FPO βρεθεί πρώτο, δεύτερο ή τρίτο δεν έχει μεγάλη σημασία, καθώς είναι βέβαιο ότι θα καθορίσει τις εξελίξεις. Έπειτα από μία δεκαετία που κυβερνά ο μεγάλος συνασπισμός –οι συντηρητικοί του Κουρτς με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPO) του καγκελαρίου Κρίστιαν Κερν—, μοιάζει δύσκολο να συνεχίσουν να κυβερνούν μαζί.

Το κόμμα του Κουρτς, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνει το 33% των ψήφων, έχει πλησιάσει το πρόγραμμά του σε αυτό του FPO (27% των ψήφων, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση), κυρίως σε ό,τι αφορά τη μεταναστευτική πολιτική. Ένας συνασπισμός μεταξύ των δύο κομμάτων θεωρείται το πιο πιθανό σενάριο.

Ωστόσο το FPO έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τα δεδομένα: η πιθανότητα ενός συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες (25%) δεν αποκλείεται εντελώς. Τα δύο κόμματα συγκυβερνούν στο κρατίδιο Μπούργκενλαντ και έχουν κοντινές θέσεις αναφορικά με κοινωνικά ζητήματα. Όμως ένα τέτοιο σενάριο δεν χαίρει κοινής αποδοχής στο SPO και προϋποθέτει την απομάκρυνση του Κερν.

Η άκρα δεξιά έχει ήδη κυβερνήσει μαζί με τους συντηρητικούς από το 2000 ως το 2007. Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στην Ευρώπη και οδηγήσει στην υιοθέτηση κυρώσεων από την ΕΕ εναντίον της Αυστρίας. Τέτοια μέτρα δεν είναι πιθανό να ληφθούν σήμερα, καθώς το Κόμμα των Ελευθέρων έχει χαμηλώσει τους τόνους σε σχέση με την εποχή που βρισκόταν στην ηγεσία του ο Γεργκ Χάιντερ.

Συνασπισμός του Λαϊκού Κόμματος με μικρότερα κόμματα

Τρία άλλα μικρότερα κόμματα ελπίζουν να εισέλθουν στο κοινοβούλιο: το φιλελεύθερο Neos, οι Πράσινοι και ο οικολόγος Πέτερ Πιλτς, τα οποία συγκεντρώνουν από κοινού του το 17% των ψήφων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Μαθηματικά ένα τέτοιο σενάριο θα πρόσφερε στον Κουρτς, αν το αποτέλεσμα για το OVP είναι τόσο υψηλό όσο προβλέπεται, τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό με αυτά τα τρία κόμματα.

Το ενδεχόμενο πάντως δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό, κυρίως εξαιτίας των μεγάλων διαφορών του Λαϊκού Κόμματος με τους Πράσινους, ενώ ο συνασπισμός αυτός θα ήταν και πολύ ευάλωτος.

Κυβέρνηση μειοψηφίας

Σύμφωνα με τον Γάλλο πολιτικό επιστήμονα Πατρίκ Μορό, ο Κουρτς, αν βρεθεί στην πρώτη θέση, μπορεί να επιλέξει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, στην περίπτωση που κρίνει ότι ο συνασπισμός με τον Στράχε δεν τον συμφέρει.

Σε αυτό το ενδεχόμενο ο Κουρτς μπορεί να συνασπιστεί με το Neos και να αναμείνει την κατάρρευση του Κόμματος των Ελευθέρων και την ένταξη στο κόμμα του όσων αποχωρήσουν από το FPO. 

Νέες εκλογές

Η πιθανότητα κήρυξης νέων εκλογών δεν μπορεί να αποκλειστεί, αν δεν μπορέσει να σχηματιστεί βιώσιμη κυβέρνηση, δηλαδή αν τα μέλη του συνασπισμού εκτιμήσουν ότι αυτή η επιλογή είναι προς όφελός τους.

Οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση πρέπει να επικυρωθεί από τον πρόεδρο της Αυστρίας, τον φιλελεύθερο οικολόγο Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος έχει προειδοποιήσει ότι θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε κυβέρνηση θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή δέσμευση της χώρας. Κάτι που επίσης θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τη διεξαγωγή νέων εκλογών.

Χωρίς εκπλήξεις η χθεσινή τελευταία τηλεμαχία των επικεφαλής των κομμάτων

Οι ηγέτες των αυστριακών κομμάτων συμμετείχαν χθες Πέμπτη σε μια τελευταία τηλεμαχία ενόψει των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, στις οποίες αναμένεται να επικρατήσουν οι συντηρητικοί. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ήταν ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, 31 ετών, το Λαϊκό Κόμμα του οποίου προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΥΣΤΡΙΑ Χωρίς εκπλήξεις η χθεσινή τελευταία τηλεμαχία των επικεφαλής των κομμάτων

Το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων και οι κεντροδεξιοί Σοσιαλδημοκράτες ακολουθούν δίνοντας μάχη στήθος με στήθος για τη δεύτερη θέση.

Παρά τις διαφορές μεταξύ των κομμάτων, η χθεσινή συζήτηση ήταν χαλαρή.

Ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν παραδέχθηκε ότι το κόμμα του έκανε κάποια λάθη στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η οποία αμαυρώθηκε από ατυχίες και παραιτήσεις.

Ο βασικός του αντίπαλος, ο Κουρτς, προέρχεται επίσης από ένα παραδοσιακό κόμμα, όμως έχει προωθήσει μια αλλαγή πορείας προς τα δεξιά, κερδίζοντας έδαφος από το Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο κινήθηκε προς τα αριστερά σε κάποια κοινωνικά θέματα, σχολιάζουν οι αναλυτές.

Επί δεκαετίες στην αυστριακή πολιτική σκηνή κυριαρχούσαν το Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλδημοκράτες, όμως οι ειδικοί εκτιμούν ότι ένας νέος συνασπισμός μεταξύ των δύο αυτών κομμάτων δεν είναι πιθανός, ενώ προκρίνεται μια συμμαχία μεταξύ των συντηρητικών και του Κόμματος των Ελευθέρων.

Κατά τη χθεσινή τηλεμαχία, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν πέντε ζητήματα τα οποία είχαν επιλέξει οι υποψήφιοι, και οι τρεις επικεφαλής των μεγαλύτερων κομμάτων ζήτησαν να χαλαρώσει το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις.

Ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε του Λαϊκού Κόμματος προειδοποίησε για τους κινδύνους που ενέχει η είσοδος φθηνών εργατικών χεριών από την ανατολική Ευρώπη, ενώ η Ούλρικε Λούνατσεκ των Πρασίνων τόνισε ότι οικονομία και περιβάλλον συμβαδίζουν.

Ο Κουρτς και ο Στράχε συχνά εξέφραζαν τις ίδιες απόψεις, υπογραμμίζοντας και οι δύο ότι η μετανάστευση αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Αυστρίας. Αν και πρότειναν διαφορετική λύση για το ζήτημα και οι δύο υπογράμμισαν ότι τα παιδιά των μεταναστών θα πρέπει να μαθαίνουν γερμανικά προτού ξεκινήσουν να φοιτούν στο σχολείο.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Κουρτς συχνά υπενθύμιζε στους ψηφοφόρους ότι το 2015 τάχθηκε κατά της υποδοχής παράτυπων μεταναστών.

Το διάστημα 2015-2016 περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, έφτασαν στη Γερμανία.

Η Αυστρία, που βρισκόταν στον δρόμο προς τη Γερμανία, δυσκολεύθηκε να αντιμετωπίσει τη μεγάλη εισροή προσφύγων. Ως υπουργός Εξωτερικών ο Κουρτς συνέβαλε στην επιβολή αυστηρότερων ελέγχων ώστε να περιοριστεί η είσοδος προσφύγων και μεταναστών στη χώρα. Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης του νικάμπ και της μπούρκα στους δημόσιους χώρους της Αυστρίας, ένα μέτρο που τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Οκτωβρίου.

Στράχε: Ο εξωραϊσμός ενός νεαρού νεοναζί  

Αλλαξε το τζιν με κοστούμι και πλέον ζυγίζει τα λόγια του: δώδεκα χρόνια αφού αντικατέστησε τον μέντορά του Γεργκ Χάιντερ στην ηγεσία της αυστριακής ακροδεξιάς, ο Χάντς-Κρίστιαν Στράχε ετοιμάζεται να γίνει αντικαγκελάριος μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

Στα 48 του χρόνια, αυτός ο κάποτε «νεαρός λύκος» που ντρίπλαρε τον Χάιντερ από τα δεξιά έχει σταματήσει τις προκλήσεις. Και θεωρεί ότι έχει βρει το Ιερό Δισκοπότηρο: επιστροφή του Κόμματος των Ελευθέρων της Αυστρίας (FPO) στην κυβέρνηση με τον ίδιο αντικαγκελάριο.

Επειτα από μία δεκαετία ενός συνασπισμού δεξιάς-αριστεράς , το ακροδεξιό κόμμα προβλέπεται να είναι η δεύτερη πολιτική δύναμη και υποχρεωτικός κυβερνητικός εταίρος του νεαρού συντηρητικού φαβορί Σεμπάστιαν Κουρτς.

Κατά τις τηλεμαχίες, οι δύο άνδρες κρατήθηκαν μακριά από ανταλλαγή προσβολών. Ο Χάντς-Κρίστιαν Στράχε, που έχει κάνει σπουδές προσθετικής οδοντιατρικής, έκανε τα πάντα για να χτίσει ηγετική εικόνα.

«Μοιάζει πιο ώριμος, γοητευτικός, υπεύθυνος και, όπως και ο Κουρτς, παρουσιάζει με γλυκύτητα, έως και χιούμορ, τις πιο σκληρές του προτάσεις», έγραψε η συντηρητική Die Presse.

Το ότι έγινε «salonfahig» (παρουσιάσιμος) δεν είναι μικρή επιτυχία για τον Βιεννέζο αυτόν που προέρχεται από το νεοναζιστικό κίνημα , σύμφωνα με την δημοσιογράφο Νίνα Χόρατσεκ συγγραφέα μίας βιογραφίας του γαλανομάτη ρήτορα.

Αφού δοκίμασε διάφορα πολιτικά κοστούμια μέχρι την παρουσίαση μίας υπερεθνικίστριας υποψήφιας στις προεδρικές εκλογές του 2010, ο Στράχε εξωράισε σταδιακά τη ρητορική του κόμματός του βγάζοντας στο περιθώριο τους βαρώνους του κόμματος.

Η στρατηγική του απέδωσε: τον Δεκέμβριο, ο υποψήφιος του FPO στις προεδρικές εκλογές Νόρμπερτ Χόβερ έχασε παρά τρίχα στην ψηφοφορία, καταγράφοντας το καλύτερο σκορ που έχει ποτέ επιτύχει το ακροδεξιό κόμμα της Αυστρίας 42,6%. Και σήμερα, η επιστροφή του FPO στην κυβέρνηση δεν αναμένεται να προκαλέσει την κατακραυγή που προκάλεσε διεθνώς το 2000.

Για τον πολιτικό επιστήμονα Τόμας Χόφερ, ο Χάντς-Κρίστιαν Στράχε άντλησε τα διδάγματα αυτού του επεισοδίου. «Ξέρει ότι πρέπει να εμφανισθεί ως ηγέτης εάν θέλει να ξεπεράσει το όριο του 20%», επιβεβαιώνει η Νίνα Χόρατσεκ.

Ομως, το FPO, στο βάθος, δεν έχει καθόλου εγκαταλείψει τις ξενοφοβικές και ευρωσκεπτικιστικές του βάσεις, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές.

Οι συστηματικές αναφορές στον κίνδυνο «μαζικής εισβολής» και «εμφυλίου πολέμου» δείχνουν «ξεκάθαρα ότι παραμένουν ακραίοι», προειδοποιεί η Νίνα Χόρατσεκ, ενώ σύμφωνα με τον Τόμας Χόφερ, η υιοθέτηση μετριοπαθούς τόνου αποτελεί απλώς κίνηση τακτικής. «Επαιζα σκάκι με τον παππού μου», δήλωσε άλλωστε ο Στράχε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης συμπληρώνοντας ότι «πάντοτε υπολογίζει σειρά κινήσεων εξ αρχής».

Ο υποψήφιος έχει καταστήσει επίσης σαφές ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει στην κυβέρνηση για φιγούρα, αλλά υπολογίζει να ζητήσει για το κόμμα του υπουργεία-κλειδιά, όπως το Εσωτερικών και των Εξωτερικών.

Ο Χάντς-Κρίστιαν Στράχε γεννήθηκε το 1969 και ανέλαβε την ηγεσία του FPO το 2005, σε ηλικία 35 ετών, αφού ανάγκασε τον Γεργκ Χάιντερ, ο οποίος σκοτώθηκε το 2008 σε τροχαίο δυστύχημα, να εγκαταλείψει το κόμμα και να ιδρύσει το εφήμερο BZO.

Αποδυναμωμένο από τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση, το κόμμα ανανεώνεται με την παρουσία στην ηγεσία του αυτού του τριαντάρη που συχνάζει σε κλαμπ και είναι δραστήριος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσελκύοντας νέους.

Από το 11% στις εκλογές του 2006, το κόμμα περνά στο 20,5% το 2013. Σήμερα οι προβλέψεις του δίνουν 27%, σκορ αντίστοιχο με το 26,9% που είχε λάβει όταν ο Χάιντερ βρισκόταν στο απόγειό του το 1999.

Εκτοτε, το FPO έχει εγκαταλείψει τα απροκάλυπτα ξενοφοβικά του σλόγκαν. Η προεκλογική του εκστρατεία βασίστηκε στην έννοια της «ισοτιμίας», καταγγέλλει την καταβολή κοινωνικών επιδομάτων στους μετανάστες και δηλώνει κατηγορηματικά ότι «το ισλάμ δεν έχει θέση στην Αυστρία».

Ο Στράχε τάσσεται υπέρ της περαιτέρω προσέγγισης της Αυστρίας με την ομάδα του Visegrad που απαρτίζεται από τις πλέον ευρωσκεπτικιστικές χώρες πρώην δορυφόρους της Σοβιετικής Ενωσης.

Παρά τις προσπάθειες εξωραϊσμού του από τον Στράχε, το κόμμα που ιδρύθηκε από παλαιούς ναζί παραμένει «αθεράπευτο», προειδοποιεί η Επιτροπή Μαουτχάουζεν, ενώ ο αυστριακός Τύπος υπενθυμίζει τις σχέσεις του νεαρού Στράχε με τους νεοναζιστικούς κύκλους, δημοσιεύοντας φωτογραφίες από τη συμμετοχή του σε ασκήσεις παραστρατιωτικών οργανώσεων με μέλη της απαγορευμένης οργάνωσης Wiking Jugend. «Ημουν χαζός, νέος και αφελής», λέει ο ίδιος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER