Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2017 13:29

ΕΕ: Ενίσχυση κοινών προσπαθειών σε προσφυγικό και αμυντική βιομηχανία

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
ΕΕ: Ενίσχυση κοινών προσπαθειών σε προσφυγικό και αμυντική βιομηχανία

Την ενίσχυση της συνεργασίας τους για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και την προώθηση όλων των αναγκαίων πρωτοβουλιών, έστω και από ένα περιορισμένο αριθμό κρατών μελών της ΕΕ, στον τομέα της ευρωπαϊκής άμυνας, υπογραμμίζουν στα κοινά τους συμπεράσματα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό η σύνοδος κορυφής αναφέρει ότι οι ως τώρα ευρωπαϊκές πολιτικές έχουν αποδώσει καρπούς, καλεί ωστόσο όλα τα κράτη μέλη να επαγρυπνούν και να συνεχίσουν να δείχνουν την αλληλεγγύη στους προς τις χώρες που θίγονται άμεσα από αυτή, δηλαδή την Ελλάδα και την Ιταλία. Επισημαίνουν επίσης την ανάγκη συνέχισης της συνεργασίας με την Τουρκία και της παροχής βοήθειας προς τις χώρες των ανατολικών Βαλκανίων, όπως άλλωστε και την ενίσχυση της συνοριακής "ευρώφρούρας."Τέλος ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην ανταλλαγή πληροφοριών και δεδομένων μεταξύ των κρατών μελών για ζητήματα που σχετίζονται με το προσφυγικό, αλλά και στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας της Ευρώπης με τη Λιβύη και τις γειτονικές χώρες, ούτως ώστε να καταφέρουν να βελτιώσουν τους ελέγχους στα σύνορα τους. Καταλήγοντας ωστόσο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι μία μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης μπορεί να γίνει μόνο αν χτυπηθούν οι βαθιές ρίζες του προβλήματος και δοθούν οικονομικά και κοινωνικά κίνητρα στους κατοίκους να παραμείνουν στις χώρες τους. Τέλος σε ό,τι αφορά την άρση των ελέγχων στο χώρο Σένγκεν η σύνοδος κορυφής αναφέρει ότι στόχος είναι η επιστροφή "στο πνεύμα του Σένγκεν" το ταχύτερο δυνατόν.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την πρόοδο που έχουν επιτύχει τα κράτη μέλη τα οποία θέλουν και μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτή και τα καλεί εντός του επόμενου έτους να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την ανάπτυξη ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Προς το σκοπό αυτό τα ενθαρρύνει να δημιουργήσουν ευέλικτους μηχανισμούς χρηματοδότησης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου για την άμυνα και να ενισχύσουν τις κοινές παραγγελίες τους, στο μετρό του δυνατού. Στόχος είναι, όπως αναφέρεται στα τελικά συμπεράσματα, να γίνει πιο ανταγωνιστική και καινοτόμος η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. Στόχος επίσης είναι να συμμετάσχουν και οι ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες, όπως αναφέρεται, θα μπορούσαν να ενισχυθούν αλλά από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Όπως επισημαίνεται το θέμα της ευρωπαϊκής άμυνας θα συζητηθεί εκ νέου στη σύνοδο κορυφής του ερχόμενου Δεκεμβρίου. Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ναι μεν υπήρξαν συζητήσεις στο χθεσινό δείπνο εργασίας, πλην όμως δεν υπήρξαν τελικά συμπεράσματα.

Πράσινο φως των 27 για «εσωτερική προπαρασκευαστική» διαδικασία της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων του Brexit

Οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες έδωσαν το «πράσινο φως» για την «εσωτερική προπαρασκευή» μίας μελλοντικής συμφωνίας που θα διέπει τις εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Οι ηγέτες έδωσαν το πράσινο φως σε εσωτερικές προετοιμασίες των 27 για τη δεύτερη φάση» των διαπραγματεύσεων για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με το μήνυμα του Ντόναλντ Τουσκ στο Twitter.

Η διευθέτηση της μελλοντικής σχέσης ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου ανήκει στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων του διαζυγίου. Το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων της δεύτερης φάσης εξαρτάται από την ολοκλήρωση των συνομιλιών της πρώτης φάσης που αφορά τρία θέματα: τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και των βρετανών πολιτών που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τα ιρλανδικά σύνορα και η οικονομική διευθέτηση.

Η πρόοδος των διαπραγματεύσεων επί των τριών αυτών φακέλων δεν είναι ικανοποιητική και , σύμφωνα με την άποψη ορισμένων ευρωπαίων αξιωματούχων, βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Οι 27 διαπίστωσαν ότι δεν έχει επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος στις τρεις προτεραιότητές για το Brexit 

Στη διαπίστωση ότι δεν έχει επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος στις τρεις προτεραιότητες κατά την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων κατέληξαν οι 27 ηγέτες της ΕΕ στη συζήτηση που είχαν σήμερα το πρωί για το Brexit. Ως εκ τούτου δεν ενέκριναν την έναρξη της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων που αφορά τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών. Ωστόσο, διεύρυναν εν μέρει την εντολή της Επιτροπής, καλώντας τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ να ξεκινήσει «εσωτερικές προπαρασκευαστικές συζητήσεις» με το Συμβούλιο των κρατών μελών της ΕΕ για αυτό το θέμα.

Στα συμπεράσματα που δημοσιεύτηκαν σήμερα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου σημειώνεται πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανεξετάσει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. «Σε αυτή την περίπτωση, θα εγκρίνει πρόσθετες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το πλαίσιο για τη μελλοντική σχέση και τις πιθανές μεταβατικές ρυθμίσεις που είναι προς το συμφέρον της Ένωσης και τηρούν τους όρους και τις βασικές αρχές των κατευθυντήριων γραμμών της 29ης Απριλίου 2017», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Σε αυτή τη Σύνοδο πρέπει να αναγνωριστεί αυτό που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Να αξιολογήσουμε τη μέχρι τώρα πρόοδο και να σκεφτούμε τη συνέχεια» δήλωσε από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι μιλώντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες, παράλληλα με τη συνεδρίαση των «27». Η ίδια σημείωσε ότι κατά το χθεσινό δείπνο μίλησε στους ηγέτες για μια «βαθιά σχέση μετά το Brexit», ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται «κοντά» σε μια συμφωνία ειδικά σε ό,τι αφορά την «κοινή» προτεραιότητα που είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών.

Ειδικότερα, στα σημερινά συμπεράσματα σημειώνεται πως οι «27» χαιρετίζουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά τα δικαιώματα των πολιτών και καλούν τον διαπραγματευτή να συνεχίσει τις συνομιλίες προκειμένου να εγγυηθεί την «απαραίτητη νομική ασφάλεια» στα ενδιαφερόμενα πρόσωπα και να διασφαλίσει το «ρόλο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σε ό,τι αφορά την Ιρλανδία, αναφέρεται ότι σημειώθηκε «κάποια πρόοδος» στη σύγκλιση των αρχών και των στόχων των δύο πλευρών σχετικά με την προστασία της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής και τη διατήρηση του Κοινού Χώρου Διέλευση.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το «λογαριασμό εξόδου» του Ηνωμένου Βασιλείου που δημιουργεί και τις μεγαλύτερες διαφορές, στα συμπεράσματα σημειώνεται ότι «ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι θα τηρήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις που ανέλαβε κατά τη διάρκεια της προσχώρησής του, αυτό δεν έχει ακόμη μεταφραστεί σε μια συμπαγή και συγκεκριμένη δέσμευση ότι θα επιλύσει όλες αυτές τις υποχρεώσεις».

 

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να εξετάζει το λογαριασμό εξόδου γραμμή-γραμμή» δήλωσε με τη σειρά της η Τ. Μέι, επαναλαμβάνοντας ότι το ποσό θα οριστικοποιηθεί μόλις επιτευχθεί και η τελική συμφωνία.

Η Μέι συνδέει το θέμα του «λογαριασμού» με την «μελλοντική σχέση»

Ο «πλήρης και τελικός» λογαριασμός του διαζυγίου ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ενωση «θα περιλαμβάνεται στην τελική συμφωνία» ανάμεσα στις δύο πλευρές που θα περιλαμβάνει «την μελλοντική σχέση», δήλωσε στις Βρυξέλλες η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

«Η πλήρης και τελική διευθέτηση θα περιλαμβάνεται στην τελική συμφωνία που θα έχουμε σε σχέση με την μελλοντική μας σχέση», δήλωσε η Μέι σχετικά με το πλέον ακανθώδες θέμα των διαπραγματεύσεων του Brexit.

Η διευθέτηση της μελλοντικής σχέσης ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου ανήκει στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων του διαζυγίου. Το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων της δεύτερης φάσης εξαρτάται από την ολοκλήρωση των συνομιλιών της πρώτης φάσης που αφορά τρία θέματα: τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και των βρετανών πολιτών που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τα ιρλανδικά σύνορα και η οικονομική διευθέτηση, δηλαδή ο λογαριασμός της βρετανικής εξόδου.

Η διευθέτηση των τριών αυτών θεμάτων της διαπραγμάτευσης αποτελεί σύμφωνα με τις Βρυξέλλες όρο για το πέρασμα στην επόμενη φάση.

Η πρόοδος των διαπραγματεύσεων επί των τριών αυτών φακέλων δεν είναι ικανοποιητική και , σύμφωνα με την άποψη ορισμένων ευρωπαίων αξιωματούχων, βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα πως είπε στους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η Βρετανία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς την Ένωση σε ό,τι αφορά το Brexit και ότι οι άλλες χώρες δεν θα πρέπει να ανησυχούν για το τωρινό σχέδιο προϋπολογισμού.

Ερωτηθείσα εάν είπε στους άλλους ηγέτες κατά τη διάρκεια του χθεσινού δείπνου πως είναι έτοιμη να αυξήσει την οικονομική προσφορά της Βρετανίας, η Μέι δήλωσε στους δημοσιογράφους πως επανέλαβε τα σημεία της ομιλίας της στη Φλωρεντία τον περασμένο μήνα.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα ότι «οι πολίτες θα πρέπει να συμμορφώνονται με το κράτος δικαίου και να τηρούν το ισπανικό Σύνταγμα», συντασσόμενη ξεκάθαρα με τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι στην αντιπαράθεση της κεντρικής κυβέρνησης με την Καταλονία.

«Μίλησα με τον Μαριάνο Ραχόι σήμερα το πρωί, όπως και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, και ξεκαθάρισα ότι η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πολύ σαφής», δήλωσε η Μέι σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

«Πιστεύουμε ότι οι πολίτες πρέπει να συμμορφώνονται με το κράτος δικαίου και να τηρούν το ισπανικό Σύνταγμα», δήλωσε η Μέι στις Βρυξέλλες, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες παρείχαν μικρή πολιτική στήριξη προς την Καταλονία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER