Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου 2017 11:19

Εβδομάδα αβεβαιότητας για την Καταλονία

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Εβδομάδα αβεβαιότητας για την Καταλονία

Σήμερα ξεκινά στην Καταλονία μια εβδομάδα αβεβαιότητας εν αναμονή των επόμενων κινήσεων της αποπεμφθείσας κυβέρνηση της επαρχίας, η οποία ενδέχεται να προσπαθήσει να προχωρήσει με τη δημιουργία της «Καταλανικής Δημοκρατίας» την οποία κήρυξε την Παρασκευή, την ώρα που η Μαδρίτη σκοπεύει να αναλάβει τη διακυβέρνησή της περιοχής.

Σημάδι του διχασμού που επικρατεί στη Καταλονία πριν τις πρόωρες περιφερειακές εκλογές που κήρυξε η Μαδρίτη στις 21 Δεκεμβρίου είναι το γεγονός ότι πολλές χιλιάδες υποστηρικτές της ενότητας της Ισπανίας κατέβηκαν στους δρόμους της Βαρκελόνης χθες Κυριακή, ενώ την προηγουμένη δεκάδες χιλιάδες είχαν διαδηλώσει για να εκφράσουν τη χαρά τους για την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

«Αναμένουμε τι θα κάνει αύριο η κυβέρνηση» του προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, δήλωσε χθες ένας αξιωματούχος μιας ένωσης αυτονομιστών που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Αν και οι ίδιοι πιστεύουν ότι είναι η κυβέρνηση της Δημοκρατίας, τότε θα βγούμε για να τους προστατεύσουμε, αν όμως δεν κάνουν τίποτε, θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε», πρόσθεσε.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έχει λάβει μέτρα για να θέσει υπό κηδεμονία την Καταλονία, ενεργοποιώντας το άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος που του επιτρέπει να αναστείλει την αυτονομία της. Εκτός από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, η Μαδρίτη ζήτησε τη διάλυση του κοινοβουλίου της Καταλονίας, ενώ η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σάνταμαρία ανέλαβε τη διακυβέρνησή της.

Ο Πουτζντεμόν αποπέμφθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο κάλεσε τους υποστηρικτές του να αντισταθούν ειρηνικά.

«Ο Πουτζντεμόν είναι και θα παραμείνει πρόεδρος της Καταλονίας», τόνισε ο αντιπρόεδρος της αποπεμφθείσας περιφερειακής κυβέρνησης Οριόλ Τζουνκέρας σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε χθες.

Ωστόσο επισήμως ο Πουτζντεμόν δεν έχει εξουσίες, ενώ η γενική εισαγγελία της Ισπανίας αναμένεται να ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα νομική διαδικασία εναντίον του για «στασιασμό».

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ο Πουτζντεμόν να προσπαθήσει να παραμείνει στην εξουσία, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Αλφόνσο Ντάστις απάντησε: «Πιστεύουμε ότι δεν θα διαθέτει τα μέσα για να ηγηθεί μιας παράλληλης κυβέρνησης» και «ελπίζουμε η κυβέρνηση, οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Καταλονία να σεβαστούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί, τις εντολές και να διασφαλίσουν τη λειτουργία του δημόσιου τομέα».

Όλοι αναμένουν να δουν ποια θα είναι η στάση των περίπου 200.000 δημοσίων υπαλλήλων της Καταλονίας, οι οποίοι πλέον λογοδοτούν στη Μαδρίτη.

Σε μια συμβολική κίνηση έχει δοθεί εντολή να αποσυρθεί η φρουρά από τα μέλη της αποπεμφθείσας κυβέρνησης της Καταλονίας και να αφαιρεθούν τα πορτρέτα του Πουτζντεμόν από τα αστυνομικά τμήματα της επαρχίας, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της καταλανικής αστυνομίας, η διοίκηση της οποίας άλλαξε.

Ένας αξιωματούχος μιας αυτονομιστικής οργάνωσης θεωρεί ότι αυτή είναι η αρχή «ενός είδους ψυχολογικού πολέμου». Κάνοντας λόγο για «επιστροφή στην πραγματικότητα», η πηγή αυτή παραδέχεται ότι «η κυβέρνηση της Δημοκρατίας δεν έχει τη δυνατότητα να επιβληθεί» και να μετατραπεί «σε κυβέρνηση κράτους».

«Μπορεί να πολεμήσει κατά του άρθρου 155 σίγουρα συμβολικά και να δείξει στο (ισπανικό) κράτος ότι είναι αδύναμο στην περιοχή αυτή και ότι δεν μπορεί να μας επιβληθεί 100%», εξήγησε.

Ωστόσο μέσα στο αυτονομιστικό κίνημα, το οποίο κινητοποιείται εδώ και χρόνια πραγματοποιώντας τεράστιες ειρηνικές διαδηλώσεις ζητώντας «ανεξαρτησία τώρα», διαφαίνεται μια απογοήτευση.

Η ανεξαρτησία αυτή κηρύχθηκε την Παρασκευή, όμως δεν αναγνωρίστηκε από καμία χώρα και αμφισβητήθηκε έντονα χθες στους δρόμους της Βαρκελόνης.

«Η Καταλανική Δημοκρατία δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, στο μυαλό μου, ναι», σχολίασε ένας 22χρονος αυτονομιστής στην Βαρκελόνη, ο οποίος δήλωσε έτοιμος «για κάθε ενέργεια ειρηνικής αντίστασης», κυρίως σε απάντηση σε συλλήψεις.

Οι αυτονομιστές «ζουν σε έναν παράλληλο κόσμο, έναν σουρεαλιστικό κόσμο», εκτιμά η Σίλβια Αλαρσόν, 35 ετών, που συμμετείχε στη διαδήλωση υπέρ της ενότητας της Ισπανίας.

Η Καταλονία μπροστά στο τεστ της πραγματικότητας   

Τι θα συμβεί στη Καταλονία, ισπανική περιοχή στο μέγεθος του Βελγίου, το κοινοβούλιο της οποία κήρυξε την ανεξαρτησία της αυτόνομης κοινότητας, πριν τεθεί υπό τον έλεγχο του κεντρικού Κράτους. Η ρήξη είναι πραγματική ή φανταστική; Και πώς αποκαθίσταται η συνταγματική τάξη; 

Η οδός της ανυπακοής 

Ο αυτονομιστής πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν και ο αντιπρόεδρος Οριόλ Ζουνκέρας μοιάζουν να θέλουν να αποδεχτούν την καθαίρεση.

Το κατέστησαν σαφές κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Αλλά δεν έδωσαν οδηγίες στους υποστηρικτές τους.

Στο μεταξύ, τίποτε δεν φαίνεται να έχει αλλάξει...ή σχεδόν: η ισπανική σημαία εξακολουθεί να κυματίζει στα κρατικά κτίρια και η ιστοσελίδα της καταλανικής κυβέρνησης εξακολουθεί να φιλοξενεί φωτογραφίες καθαιρεθέντων συμβούλων (υπουργών).

Τα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης θα εργασθούν σήμερα, αγνοώντας την καθαίρεσή τους; Θα δώσουν με κάποιον τρόπο τον τόνο, κάποιες οδηγίες; Διότι εάν αντισταθούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα ενθαρρύνουν τους υποστηρικτές τους να τους ακολουθήσουν.

«Η πραγματικότητα είναι ότι δεν ξέρουμε τι θέλει να κάνει η καθαιρεθείσα κυβέρνηση», δήλωσε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) στέλεχος του αυτονομιστικού κινήματος.

Πώς να δοθούν οδηγίες προς δημοσίους υπαλλήλους που κινδυνεύουν με κυρώσεις που φθάνουν μέχρι την απόλυση εάν τις ακολουθήσουν; Και με ποιους πόρους, τη στιγμή που πλέον ο οικονομικός τομέας έχει περάσει υπό τον πλήρη έλεγχο της Μαδρίτης;

«Πρόκειται για την επιστροφή στην πραγματικότητα. Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας δεν έχει την ικανότητα να επιβληθεί», σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος των αυτονομιστών.

Τα μέλη της καθαιρεθείσας κυβέρνησης απειλούνται επίσης με κυρώσεις για «ανυπακοή», «διασπάθιση δημοσίου χρήματος», «στασιασμό», «αποσχιστική δράση». 

Ειρηνική αντίσταση 

Οι αυτονομιστικές οργανώσεις, που έχουν τη δυνατότητα κινητοποίησης εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, είναι τις τελευταίες ημέρες πολύ διακριτικές , όπως και οι «επιτροπές υπεράσπισης της Δημοκρατίας», οι οργανώσεις αυτές που έχουν τη βάση τους στις συνοικίες και τροφοδοτούνται κυρίως από ακτιβιστές του ακροαριστερού CUP, παρά ταύτα ήταν εξαιρετικά δραστήριες κατά την οργάνωση του δημοψηφίσματος της 1η Οκτωβρίου.

«Τώρα πρέπει να αγωνιστούμε κατά περισσότερο συμβολικό τρόπο, για να δείξουμε ότι το ισπανικό κράτος είναι ευάλωτο στο έδαφος αυτό και ότι δεν μπορεί να επιβληθεί κατά 100%, δηλώνει άλλο στέλεχος του αυτονομιστικού κινήματος. 

«Εάν υπάρξει αντίσταση θα είναι παθητική και χαμηλού κόστους», εκτιμά από τη Μαδρίτη ο πολιτικός επιστήμονας Πάμπλο Σιμόν, θεωρώντας ότι οι 200.000 καταλανοί δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα αναλάβουν το ρίσκο να υποστούν κυρώσεις. «Είναι πιθανόν να καθυστερούν στην εκτέλεση της εργασίας τους, αλλά τελικά αυτό έχει μικρή σημασία, διότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία προσωρινή κυβέρνηση διαχείρισης τρεχουσών υποθέσεων πριν από τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου», λέει και σημειώνει ότι μέχρι στιγμής η αυτόνομη καταλανική αστυνομία έχει αποδεχθεί τις εντολές του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών. 

«Πρέπει θα περιμένουμε τις προσεχείς ημέρες για να διαπιστώσουμε εάν το Κράτος που μόλις γεννήθηκε έχει αρκετή ισχύ για να επιβληθεί», δήλωσε επιφυλακτικά και χωρίς θριαμβολογίες στο AFP ο Ζάουμε Αλόνσο-Κουεβίγιας , ο δικηγόρος του Κάρλες Πουτζντεμόν. 

Οι εκλογές, επιτυχημένος ελιγμός του Ραχόι 

Ακόμη και οι αντίπαλοί του το παραδέχονται: το γεγονός της προκήρυξης εκλογών σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ήταν «έξυπνο» εκ μέρους του Μαριάνο Ραχόι. Ηταν ένας «επιτυχημένος ελιγμός», σύμφωνα με την καταλανική εφημερίδα El Periodico.

Για να αποφύγει να βυθιστεί στο «Βιετνάμ» με το οποίο τον απειλούν οι ακραίοι αυτονομιστές, παίζει το χαρτί της δημοκρατίας, τη στιγμή που η επιβολή του ελέγχου της Μαδρίτης επί της αυτόνομης καταλανικής κοινότητας θεωρήθηκε ως υπενθύμιση της δικτατορίας του Φρανθίσκο Φράνκο.

Επιβάλλει το δικό του χρονοδιάγραμμα στα αυτονομιστικά κόμματα -που καταλαμβάνουν ολόκληρο το πολιτικό φάσμα από τη δεξιά μέχρι την άκρα αριστερά- και «σφάζονται» στα παρασκήνια εδώ και μήνες. Τα πιο μετριοπαθή, που βρίσκονται κοντά στους επιχειρηματικούς κύκλους, εμφανίζονται πολύ επιφυλακτικά αντιμέτωπα με το κύμα πανικού των επιχειρηματιών μπροστά στο φάσμα της απόσχισης.

Τώρα θα βρεθούν μπροστά σε ένα κορνελικό δίλημμα: να συνεχίσουν τη φυγή προς τα εμπρός αρνούμενα να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία της 21ης Δεκεμβρίου ή να λάβουν μέρος στις εκλογές και να αποδεχθούν τους όρους του οργανωμένου από το Κράτος παιγνιδιού.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τουλάχιστον δύο- τρία αυτονομιστικά κόμματα -η ρεπουμπλικανική αριστερά του καθαιρεθέντος αντιπροέδρου Οριόλ Ζουνκέρας και το συντηρητικό PDeCAT του Κάρλες Πουτζντεμόν - θα συμμετάσχουν στις εκλογές, σύμφωνα με τον Ναρθίσο Μιτσαβίγια, κοινωνιολόγο και ειδικό εκλογολόγο, που θεωρεί ότι δεν θα αναλάβουν το ρίσκο να περιθωριοποιηθούν «χάνοντας την επιρροή τους» στους καταλανικούς θεσμούς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER