Παρασκευή, 03 Νοεμβρίου 2017 09:37

Ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πουτζντεμόν

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πουτζντεμόν

Μια Ισπανίδα δικαστής εξέδωσε ένα ένταλμα σύλληψης σε βάρος του αποπεμφθέντος ηγέτη Κάρλες Πουτζντεμόν, δήλωσε ο Βέλγος δικηγόρος του, Πολ Μπέκερτ στο βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο VRT.

«Μόλις άκουσα από τον πελάτη μου ότι το ένταλμα εκδόθηκε και στρέφεται εναντίον του προέδρου και τεσσάρων ακόμη μελών της κυβέρνησής του που βρίσκονται στο Βέλγιο», τόνισε ο Μπέκερτ.

«Ο κος Πουτζντεμόν θα μείνει εδώ. Έχει δηλώσει ότι θα συνεργαστεί πλήρως με τις βελγικές αρχές καθόλη τη διαδικασία», πρόσθεσε ο Βέλγος δικηγόρος.

Ο αποπεμφθείς ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν απαίτησε την απελευθέρωση των οχτώ πρώην μελών του υπουργικού συμβουλίου της καθαιρεθείσας καταλανικής κυβέρνησης που νωρίτερα σήμερα η ισπανική εισαγγελία ζήτησε την προφυλάκισή τους.

«Ως πρόεδρος της νόμιμης κυβέρνησης της Καταλονίας, απαιτώ την αποφυλάκιση των συμβούλων (υπουργών) και του αντιπροέδρου Οριόλ Ζουνκέρας», δήλωσε σε διάγγελμά του σε καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο ο Πουτζντεμόν από το Βέλγιο όπου βρίσκεται.

Σε βάρος των υπουργών διεξάγεται έρευνα με την κατηγορία της στάσης.

«Ντροπή για την Ευρώπη» 

Είκοσι χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία, συγκεντρώθηκαν το χθεσινό βράδυ στη Βαρκελόνη με πρόσκληση του αυτονομιστικού κινήματος Καταλανική Εθνική Συνέλευση (ANC)

«Δεν πρόκειται για δικαιοσύνη. Είναι δικτατορία!», φώναζαν οι διαδηλωτές , καθώς και «Ντροπή για την Ευρώπη», που αρνήθηκε να μεσολαβήσει υπέρ των αυτονομιστών. 

Οκτώ πρώην υπουργοί της καθαιρεθείσας αυτονομιστικής καταλανικής κυβέρνησης προφυλακίσθηκαν χθες μετά την απαγγελία κατηγοριών για στάση και αποσχιστική δράση. Ο ένατος, ο Σάντι Βίλα, ο οποίος είχε παραιτηθεί πριν από τη κήρυξη της ανεξαρτησίας, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση. Η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου Κάρμε Φορκαντέλ και τέσσερις βουλευτές έλαβαν αναβολή ακρόασης μέχρι τις 9 Νοεμβρίου. 

«Πνεύμα εκδίκησης» 

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν επιχείρησε να εμφανίσει από τις Βρυξέλλες την διαίρεση της κυβέρνησής του ανάμεσα στην Ισπανία και το Βέλγιο ως κίνηση τακτικής: ορισμένοι θα βρεθούν στη Μαδρίτη για να καταγγείλουν την δίωξη πολιτικών ιδεών από την ισπανική δικαιοσύνη και άλλοι θα μείνουν στις Βρυξέλλες για να καταγγείλουν ενώπιον της διεθνούς κοινότητας αυτήν την πολιτική δίωξη.

Ο δικηγόρος δύο βουλευτών Χαβιέρ Μελέρο δημιούργησε ωστόσο σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσον το σχήμα αυτό αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, εκφράζοντας δημοσίως τη δυσαρέσκειά του για την απουσία του Πουτζντεμόν μετά την κλήτευσή του.

«Οταν δεν εμφανιστεί κανείς ενώπιον της δικαιοσύνης μετά την κλήτευσή του, αυτό βλάπτει πάντα τους υπόλοιπους κατηγορούμενους», είπε. 

Η καταλανική πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, η οποία τάσσεται κατά της αυτονομίας της Καταλονίας, θεώρησε «δυσανάλογο μέτρο» την προφυλάκιση των κατηγορουμένων.

Η δήμαρχος της Βαρκελόνης Αντα Κολάου χαρακτήρισε την απόφαση της προφυλάκισης «σοβαρότατο πολιτικό σφάλμα που μας απομακρύνει από τη λύση», δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να εξηγηθεί «παρά από το πνεύμα εκδίκησης και την πρόθεση ταπείνωσης».

Και μεταξύ των διαδηλωτών στη Βαρκελόνη, ο 50χρονος διαφημιστής Ραμόν Ζορνέτ δήλωσε ότι «είναι σοβαρό σφάλμα του ισπανικού Κράτους να χρησιμοποιεί τη δικαιοσύνη για πολιτικούς λόγους. Αυτό θα πυρπολήσει τους δρόμους».

Η καταλανική τηλεόραση μετέδωσε στιγμιότυπα από τις διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Καταλονίας, κυρίως στη Ζιρόνα, τη Ταραγκόνα και τη Λέριντα.

Η FC Barcelona έλαβε επίσης θέση εκδίδοντας ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι «λυπάται» για την προφυλάκιση των καθαιρεθέντων υπουργών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER