Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2017 10:00

Τραμπ από την Κίνα: Υπάρχει "μια λύση" στο πρόβλημα της Β. Κορέας

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τραμπ από την Κίνα: Υπάρχει "μια λύση" στο πρόβλημα της Β. Κορέας

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε σήμερα την ανισορροπία στις εμπορικές συναλλαγές της χώρας του με την Κίνα, την οποία χαρακτήρισε άδικη, έσπευσε πάντως να προσθέσει ότι «δεν μέμφεται» το Πεκίνο επειδή έχει εμπορικό πλεόνασμα.

Πρόσθεσε ότι θα καταβάλλει προσπάθειες οι διμερείς εμπορικές σχέσεις να γίνουν πιο δίκαιες, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τραμπ συνήφθησαν εμπορικές συμφωνίες ύψους 253,4 δισεκ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας για μια κοινή επένδυση ύψους 43 δισεκ. δολαρίων στην Αλάσκα με σκοπό την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας, ο Τραμπ είπε ότι «πρέπει να δράσουμε γρήγορα» και πίεσε τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες, καθώς όπως υποστήριξε το Πεκίνο μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα γρήγορα και εύκολα.

Το 90% των διεθνών εμπορικών συναλλαγών της Βόρειας Κορέας γίνεται με την Κίνα και η κυβέρνηση Τραμπ θεωρεί πως το Πεκίνο διαθέτει μεγάλες δυνατότητες όσον αφορά την άσκηση πίεσης στην Πιονγκγιάνγκ.

Νωρίτερα, ο Τραμπ δήλωσε απευθυνόμενος στον Σι Τζινπίνγκ πεπεισμένος πως υπάρχει «μια λύση» στο πρόβλημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

«Η συζήτησή μας σήμερα το πρωί ήταν εξαιρετική (...). Μιλήσαμε για τη Βόρεια Κορέα και πιστεύω, όπως κι εσείς, ότι υπάρχει μια λύση», είπε ο Τραμπ, ο οποίος χαρακτηρίζει «φίλο» του τον κινέζο πρόεδρο.

Ο ρεπουμπλικάνος προέτρεψε παράλληλα και τη Ρωσία να εμπλακεί πιο ενεργά στις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης που προκαλούν τα βορειοκορεάτικα εξοπλιστικά προγράμματα.

Από την πλευρά του, ο Σι Τζινπίνγκ υποσχέθηκε ότι η Κίνα θα γίνει πιο ανοικτή και διαφανής για τις ξένες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων αυτών των ΗΠΑ, ενώ τόνισε πως αμερικανικές εταιρείες είναι ευπρόσδεκτες να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία που αποκαλείται «Μία Ζώνη-Ένας Δρόμος». Η πόρτα της Κίνας θα ανοίξει περισσότερο στον κόσμο, είπε χαρακτηριστικά ο κινέζος πρόεδρος.

“Νέα ιστορική αρχή” για την βελτίωση των διμερών σχέσεων

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ χαρακτήρισε ως “επιτυχή και ιστορική” την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Για τις συναντήσεις των δύο προέδρων, δήλωσε ότι “προσανατολίστηκαν προς την κατεύθυνση κατάρτισης ενός σχεδίου για την μελλοντική ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.”

Η Κίνα και οι ΗΠΑ συμφώνησαν για την ενίσχυση της επικοινωνίας τους, αλλά και τον διμερή συντονισμό τους σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων της Κορεατικής Χερσονήσου και του Αφγανιστάν, δήλωσε  ο Κινέζος πρόεδρος.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε σήμερα ότι οι σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ βρίσκονται σε “σ’ ένα νέο ιστορικό σημείο αρχής.”

“Η Κίνα επιθυμεί να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ με αμοιβαίο σεβασμό, υπό την κοινή ωφέλεια κι ανταποδοτικότητα, δίνοντας έμφαση στην συνεργασία και υπό την διαχείριση και των έλεγχο των διαφορών,” δήλωσε ο Σι στην διάρκεια των συνομιλιών του, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που επισκέπτεται επίσημα στην Κίνα.

Αυτές οι συνομιλίες του Ντόναλντ Τραμπ και του Σι Τζινπίνγκ αναγγέλλονταν δύσκολες, παρά τη «φιλία» τους, που αμφότεροι διατυμπανίζουν, με τα δύο πιο ακανθώδη προβλήματα στις διμερείς σχέσεις να είναι τα προγράμματα της Πιονγκγιάνγκ για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων και το έλλειμμα των ΗΠΑ στο ισοζύγιο των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα.

Έναν χρόνο μετά την εκλογή του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, η δημοτικότητα του οποίου σπάει αρνητικά ρεκόρ, δεν μοιάζει να βρίσκεται σε θέση ισχύος έναντι του κινέζου ομολόγου του. Αντιθέτως, από την άλλη, μεταξύ της πρώτης τους συνάντησης στο πολυτελές οίκημα του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντας, πριν από επτά μήνες, και της σημερινής, μεσολάβησε η περαιτέρω ενίσχυση της εξουσίας του Σι Τζινπίνγκ μέσω του συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος, στα μέσα του Οκτωβρίου.

Αναλυτές, όπως για παράδειγμα ο Μάικ Ο' Χάνλον του Brookings Institution, σημείωναν ότι ίσως ο Τραμπ υποχρεωθεί να υιοθετήσει μια «πιο ευέλικτη στρατηγική διαπραγμάτευσης» με τους Κινέζους όσον αφορά τη Βόρεια Κορέα, αναγνωρίζοντας για παράδειγμα ότι η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου δεν μπορεί να γίνει αύριο, αλλά είναι πιο μεσοπρόθεσμος στόχος, και ότι θα χρειαστεί πιθανόν μια «ενδιάμεση συμφωνία». Αν ο Τραμπ δεν επιδείξει καμιά ευελιξία, το Πεκίνο μπορεί «να διστάσει» να εντείνει «την οικονομική πίεση που ασκεί» στην Πιονγκγιάνγκ, έκρινε ο Ο' Χάνλον.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER