Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2017 14:57

Απομονωτισμός κατά παγκοσμιοποίησης: Τραμπ και Σι παρουσίασαν δύο εκ διαμέτρου αντίθετα οράματα

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Απομονωτισμός κατά παγκοσμιοποίησης: Τραμπ και Σι παρουσίασαν δύο εκ διαμέτρου αντίθετα οράματα

Ο ένας υπερασπίζεται το σλόγκαν «Πρώτα η Αμερική» και ο άλλος το «μη αναστρέψιμο» κύμα της παγκοσμιοποίησης: Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ, οι ηγέτες των δύο κυρίαρχων οικονομιών του πλανήτη, παρουσίασαν με απόσταση λίγων λεπτών σήμερα από το βήμα της συνόδου κορυφής των χωρών Ασίας-Ειρηνικού στην πόλη Ντανάνγκ του Βιετνάμ δύο εκ διαμέτρου αντίθετα οράματα για το μέλλον του παγκόσμιου εμπορίου.

Καταγγέλλοντας «χρόνιες εμπορικές παραβιάσεις», τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται πλέον «να ανεχθούν», κατακεραυνώνοντας τις διεθνείς πολυμερείς συμφωνίες «που δένουν τα χέρια» της χώρας του, ο Ντόναλντ Τραμπ εκφώνησε μία ομιλία σε τόνους ακραίου απομονωτισμού.

«Θα βάζω πάντοτε πρώτα την Αμερική με τον ίδιο τρόπο που, ελπίζω, ο καθένας από εσάς σε αυτήν την αίθουσα θα δίνει πάντα την προτεραιότητα στη χώρα του», είπε επαναλαμβάνοντας το πολύ επιτυχημένο , όπως αποδείχθηκε τελικά, σύνθημα που κυριάρχησε στην προεκλογική του εκστρατεία και δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει τον Σεπτέμβριο και από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών.

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος της Κίνας, ενισχυμένος από το πρόσφατο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, εμφανίσθηκε ως απόλυτος υπερασπιστής της παγκοσμιοποίησης.

Οι ανταλλαγές πρέπει να αναθεωρηθούν «για να είναι περισσότερο ανοικτές, περισσότερο ισορροπημένες, περισσότερο ισότιμες και επωφελείς για όλους», εξήγησε ο Σι Τζινπίνγκ.

«Οφείλουμε να υποστηρίξουμε το ελεύθερο εμπόριο και να εφαρμόσουμε μία ανοικτή περιφερειακή πολιτική για να επιτρέψουμε στις αναπτυσσόμενες χώρες να επωφεληθούν περισσότερο από το εμπόριο και τις διεθνείς επενδύσεις», πρόσθεσε ο Σι.

Σε μία κίνηση τακτικής, είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της πρόθεσης του Πεκίνου να διευρύνει την πρόσβαση των ξένων επιχειρήσεων στον κινεζικό χρηματοπιστωτικό τομέα, βάζοντας τέλος στους περιορισμούς που έχουν τόσο επικριθεί από τους εταίρους της Κίνας.

Οι ηγέτες που συμμετέχουν τη σύνοδο κορυφής του Apec ανυπομονούσαν να ακούσουν τις ομιλίες των δύο ηγετών, κυρίως του αμερικανού προέδρου, ο οποίος προκάλεσε σοκ με την αιφνίδια απόφαση για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου Ασίας-Ειρηνικού (TPP) μόλις τρεις ημέρες μετά την εγκατάστασή του στον Λευκό Οίκο.

Σήμερα υπερασπίσθηκε την απόφασή του αυτή προειδοποιώντας ότι η Αμερική δεν πρόκειται να υπογράψει πλέον «μεγάλες συμφωνίες» που θα την υποχρεώνουν «να εγκαταλείψει την κυριαρχία της».

Η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου Ασίας-Ειρηνικού θεωρήθηκε αντίβαρο στην επεκτεινόμενη επιρροή της Κίνας. Ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν ένας από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες της TPP. Την υπέγραψε το 2015 έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις μεταξύ 12 χωρών της ζώνης Ασίας-Ειρηνικού που αντιπροσωπεύουν το 40% της παγκόσμιας οικονομίας.

Παγκόσμια ηγεσία

Υπό την ηγεσία της Ιαπωνίας, οι 11 χώρες που παραμένουν στην TPP διεξάγουν εντατικές συνομιλίες με στόχο την συνομολόγηση μίας νέας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου χωρίς την Ουάσινγκτον. Οι διαπραγματεύσεις προχωρούν με αργούς ρυθμούς, καθώς η απουσία της Ουάσινγκτον υποχρεώνει τους εταίρους να ξανασυζητήσουν όλα τα κεφάλαια. 

Σε άρθρο του στους New York Times, ο Τόνι Μπλίνκεν, αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Μπαράκ Ομπάμα, εκφράζει τη λύπη του που ο Τραμπ «εκχωρεί την ηγεσία του κόσμου στην Κίνα».

«Την ώρα που ο κ. Τραμπ δραπετεύει από την πολυμέρεια και την παγκόσμια διακυβέρνηση, ο κ. Σι παίρνει κάθε μέρα και ένα κομμάτι», προειδοποιεί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER