Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2017 16:14

Αρχαίο νεκροταφείο 5.500 ετών ανακαλύφθηκε στην Κίνα

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αρχαίο νεκροταφείο 5.500 ετών ανακαλύφθηκε στην Κίνα

Ένα αρχαίο νεκροταφείο ηλικίας 5.500 ετών ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στην επαρχία Σαανσί στη βορειοδυτική Κίνα, στο οποίο εκτιμάται ότι βρίσκονται πάνω από 2.000 τάφους.

Το νεκροταφείο καλύπτει έκταση περίπου 90.000 τ.μ. και βρίσκεται βορειοανατολικά από τα ερείπια του Γιανγκουαντσάι, τα οποία ανήκουν στην ύστερη Νεολιθική Περίοδο, γνωστή και ως πολιτισμός Γιανγκσάο, ο οποίος αναπτύχθηκε κατά μήκος του Κίτρινου Ποταμού και θεωρείται κύριος πρόδρομος του κινεζικού πολιτισμού.

Η ανασκαφή του χώρου ξεκίνησε το 2015 και μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί 339 τάφοι σε έκταση 3.800 τ.μ., εκ των οποίων οι μισοί έχουν ήδη ανασκαφεί και μελετηθεί, σύμφωνα με τον Γιάνγκ Λιπίνγκ, επικεφαλής των ανασκαφών. Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γιάνγκ σημείωσε ότι ο συνολικός αριθμός των τάφων στο πυκνά κατανεμημένο νεκροταφείο εκτιμάται πως ξεπερνά τους 2.000. Οι περισσότεροι «ένοικοί» τους είναι μέσης ηλικίας, στην πλειοψηφία τους γυναίκες. Σε μερικά σημεία, οι αρχαιολόγοι βρήκαν ίχνη υφάσματος γύρω από τα οστά των νεκρών. «Δεν υπάρχουν ξύλινα φέρετρα. Οι νεκροί ενδεχομένως να τυλίχθηκαν με ύφασμα όταν θάφτηκαν», τόνισε ο Γιανγκ.

Μέσα στους τάφους βρέθηκαν επίσης ζωγραφισμένα κεραμικά, κοκάλινες χάντρες, κοκάλινα κοκαλάκια για τα μαλλιά και σκουλαρίκια φτιαγμένα από πέτρα και πηλό, βαφή καθώς και κέλυφος χελώνας. Οι αρχαιολόγοι συνεργάζονται με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Φουντάν, για να βρουν τις συγγενικές σχέσεις των νεκρών με τη βοήθεια του DNA.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER