Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2017 12:28

Αναβιώνει η αρχαία τέχνη "Ασκήσεις Πέντε Ζώων"

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αναβιώνει η αρχαία τέχνη "Ασκήσεις Πέντε Ζώων"

Ανάμεσα στα πεύκα, κάτω από τον πρωινό ήλιο, μια γυναίκα μιμείται ένα πουλί που ετοιμάζεται να πετάξει, σκηνή βγαλμένη από ένα κλασικό Κουνγκ φου μυθιστόρημα. Αυτή είναι η καθημερινότητα της Χούα Γι.

Η Χούα είναι ο 59ος κληρονόμος του «Wuqinxi» γνωστού και ως Ασκήσεις Πέντε Ζώων - που εφευρέθηκε από έναν από τους μεγαλύτερους γιατρούς στην κινεζική ιστορία, τον Χούα Τούο, πριν από περισσότερα από 1.800 χρόνια. Μια τηλεοπτική σειρά «The Advisors Alliance» που προβλήθηκε πρόσφατα, έφερε σε επαφή το κοινό με την αρχέγονη αυτή τέχνη. Σύμφωνα με τον θρύλο ο Χούα Γούο δημιούργησε το «Wuqinxi» με βάση τις παρατηρήσεις που έκανε στις τίγρεις, τα ελάφια, τις αρκούδες, τους πιθήκους και τα πουλιά στο Μπονζού, στην ανατολική επαρχία Ανχούι, όπου γεννήθηκε.

Η Χούα Γι έχει επίσης γεννηθεί στο Μπονζού και στον ελεύθερο χρόνο της είναι απόλυτα αφοσιωμένη στο να εξασκείται και να διαδίδει στο ευρύτερο κοινό την τέχνη αυτή. Η Γι έμαθε να χορεύει στην ηλικία των πέντε χρόνων, το όνειρό της όμως ήταν να γίνει αστυνομικός. Στα επτά της έμαθε Κουνγκφού. Οταν στα 18 της ανακάλυψε το «Wuqinxi» ξεκίνησε να παίρνει μαθήματα από τον Τζου Τσινσόνγκ, τον 58ο κληρονόμο.

«Πολλοί νέοι πιστεύουν οτι το «Wuqinxi» είναι εκτός μόδας και απευθύνεται μόνο στους ηλικωμένους» λέει η Γι. Ετσι για να ενθαρρύνει τους νέους να δοκιμάσουν τις ασκήσεις, η Γι έχει ενσωματώσει την αναπνοή, τη φιλοσοφία της γιόγκα και μερικές πτυχές της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής με τις «Ασκήσεις Πέντε Ζώων» για να δημιουργήσει το «Wuqinxi yoga».

« Οι κινήσεις των αρκούδων είναι καλές για το στομάχι και την σπλήνα.Της τίγρης καταπραϋνουν τον πόνο στη μέση και την πλάτη. Οι κινήσεις των ελαφιών μπορεί να μειώσουν το λίπος γύρω από την μέση και εκείνες του πιθήκου ενδείκνυνται για τις καρδιοπνευμονικές λειτουργίες. Τέλος, οι κινήσεις των πουλιών μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της αρθρίτιδας» εξηγεί η Γι και προσθέτει οτι η « Wuqinxi yoga» μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων που υποφέρουν από στρες να χαλαρώσουν.

Το 2015 άρχισε να εμπνέει τον κόσμο, τόσο στην Κίνα όσο και στο εξωτερικό, να μάθει την τέχνη αυτή. Συχνά διοργανώνει δημόσιες διαλέξεις και διδάσκει τους ανθρώπους σε σχολεία, κοινότητες και γραφεία. Αφού μελέτησε βιβλία για τα παραδοσιακά κινεζικά ρούχα, η Γι ξεκίνησε να σχεδιάζει κουστούμια για να συνοδεύουν τις ασκήσεις, έτσι ώστε η «Wuqinxi yoga» να μην είναι μόνο καλή για το σώμα, αλλά επίσης ευχάριστη και ως θέαμα.

«Τον Μάρτιο έκανα μία παρουσίαση στο Ιράν και οι άνθρωποι ενυτπωσιάστηκαν από το ότι μία σειρά ασκήσεων με σχεδόν 2.000 χρόνια ιστορίας εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα στη Κίνα» λέει η Γι. Όταν πρόκειται για τη μετάδοση των ασκήσεων, ο σύμβουλός της Τζου Τσινσού πιστεύει ότι οι νέοι είναι καθοριστικής σημασίας. Για εκείνον το «Wuqinxi» είναι κάτι περισσότερο από μερικές κινήσεις, είναι ένα «βαθύ φιλοσοφικό σύστημα».

«Μόνο οι νέοι μπορούν να μεταδώσουν την νέα ζωή μέσω των ασκήσεων και να συμβάλουν ώστε το « Wuqinxi» να προσαρμοστεί στη σύγχρονη εποχή» λέει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER