Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2017 13:40

Die Zeit : Το Γερμανικό Σύνταγμα δεν προβλέπει πρόωρες εκλογές λόγω Βαϊμάρης

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Die Zeit : Το Γερμανικό Σύνταγμα δεν προβλέπει πρόωρες εκλογές λόγω Βαϊμάρης

Πραγματικά σε «αχαρτογράφητα νερά» κινείται η Γερμανία καθώς το γερμανικό Σύνταγμα δεν προβλέπει τίποτα για τις πρόωρες εκλογές.

Γιατί; Υπάρχει ιστορική εξήγηση. Αποτελεί συνέπεια της κατάρρευσης της δημοκρατίας της Βαϊμάρης μετά τις 27 Μαρτίου 1930, όταν απέτυχε η τελευταία νομιμοποιημένη κοινοβουλευτική κυβέρνηση, γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Οι πρόωρες εκλογές της 14ης Σεπτεμβρίου 1930 κατέστησαν το Εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα του Χίτλερ κυρίαρχο παράγοντα ισχύος στη γερμανική πολιτική. Ο αριθμός των εδρών τους αυξήθηκε σε 107 και ταυτόχρονα ενισχύθηκαν οι κομμουνιστές. Η Βαϊμάρη ήταν ακυβέρνητη, τα υπουργικά συμβούλια εναλλάσσονταν, εκδίδονταν διατάγματα έκτακτης ανάγκης. Οι συντάκτες του Συντάγματος, συμπεριλαμβανομένου του Theodor Heuss, μέλους του FDP και κατόπιν πρώτου ομοσπονδιακού προέδρου, έλαβαν υπόψη την κατάσταση στις συζητήσεις για το Σύνταγμα του 1948/49 ως προειδοποιητικό παράδειγμα» τονίζει η γερμανική εφημερίδα.

«Ο νυν πρόεδρος Σταϊνμάιερ έχει δίκιο: όποιος ψάχνει για ιστορικά προηγούμενα της αποτυχίας των διερευνητικών συνομιλιών για τη Τζαμάικα πρέπει να μελετήσει σε βάθος τη γερμανική ιστορία. Στα σχεδόν 70 χρόνια από την ίδρυση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας, δεν έχει υπάρξει αντίστοιχο παράδειγμα. Εξίσου μοναδικό στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας είναι ότι εκπρόσωποι κόμματος ζητούν νέες εκλογές δύο μήνες μετά τις εκλογές» τονίζει η Die Zeit.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER