Κυριακή, 26 Νοεμβρίου 2017 08:35

«Στοπ» της Τουρκίας σε διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους της ΛΟΑΤΚΙ

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
«Στοπ» της Τουρκίας σε διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους της ΛΟΑΤΚΙ

Οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν έναν διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους με θέμα την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ ο οποίος θα πραγματοποιούνταν χθες Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη, με τη δικαιολογία ότι υπήρχε κίνδυνος για τη δημόσια τάξη.

Η εκδήλωση «δεν θα λάβει άδεια προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια τάξη και ασφάλεια, να προστατευθούν τα δικαιώματα και η ελευθερία των άλλων ανθρώπων και να εμποδιστεί η εγκληματικότητα», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η δημαρχία του Μπέγιογλου, του προαστίου της Κωνσταντινούπολης όπου θα διεξαγόταν ο διαγωνισμός.

Ο διαγωνισμός «ταινιών μικρού μήκους Τούρκων ΛΟΑΤΚΙ+» είχε διοργανωθεί από την οργάνωση Pink Life Queer Fest και το Βρετανικό Συμβούλιο. Μετά τις προβολές ήταν προγραμματισμένο να γίνει συζήτηση.

Επίσης οι αρχές ισχυρίστηκαν ότι δεν είχε υποβληθεί το απαραίτητο αίτημα για τη διεξαγωγή της εκδήλωσης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Από την πλευρά τους οι διοργανωτές ανακοίνωσαν την αναβολή των προβολών, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσουν για πότε.

Η απόφαση αυτή ελήφθη λιγότερο από μία εβδομάδα αφού η νομαρχία της Άγκυρας ανακοίνωσε ότι απαγορεύει «μέχρι νεοτέρας» τις πολιτιστικές συγκεντρώσεις των ΛΟΑΤΚΙ στους κινηματογράφους και τους χώρους εκθέσεων της επαρχίας της Άγκυρας, προκαλώντας την οργή των οργανώσεων, οι οποίες κατήγγειλαν ένα μέτρο «μεροληπτικό» και «αυθαίρετο».

Την προηγούμενη εβδομάδα οι αρχές της τουρκικής πρωτεύουσας είχαν απαγορεύσει τη διεξαγωγή ενός κινηματογραφικού φεστιβάλ που είχε οργανώσει το Pink Life Queer Fest, στη διάρκεια του οποίου θα προβάλλονταν γερμανικές ταινίες.

Αν και η ομοφυλοφιλία δεν θεωρείται ποινικό αδίκημα στην Τουρκία, η ομοφοβία είναι ευρέως διαδεδομένη με επιθέσεις και φόνους μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, καταγγέλλουν μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER