Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2017 14:01

Γερμανία: Συμφωνία CDU/CSU/SPD για συνομιλίες για νέα κυβέρνηση

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γερμανία: Συμφωνία CDU/CSU/SPD για συνομιλίες για νέα κυβέρνηση

Οι συντηρητικοί της Αγγελα Μέρκελ (CDU/CSU) και οι σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Μάρτιν Σουλτς συμφώνησαν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση με τον πρόεδρο της Γερμανίας Φραν-Βάλτερ Στάινμάιερ να αρχίσουν διερευνητικές συνομιλίες με στόχο τον σχηματισμό ενός ακόμη μεγάλου συνασπισμού, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Bild και τις δηλώσεις στελέχους της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU).

Η Αγγελα Μέρκελ της CDU, ο Χορστ Ζέεχοφερ της CSU και ο Μάρτιν Σουλτς του SPD συζήτησαν διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις για την έξοδο από την πολιτική κρίση - τον σχηματισμό μεγάλου συνασπισμού, κυβέρνησης μειοψηφίας και τη διενέργεια νέων εκλογών, ενώ αναφέρεται ότι ο αρχηγός του SPD Μάρτιν Σουλτς θα υποβάλει την πρότασή του στα κομματικά όργανα και το προεδρείο του κόμματος θα αποφασίσει την Δευτέρα να θέσει το ζήτημα στο Συνέδριο του κόμματος, το οποίο είναι προγραμματισμένο για το επόμενο Σαββατοκύριακο. 

«Μόνο τότε θα είναι ανοιχτός ο δρόμος», γράφει η εφημερίδα και σημειώνει ότι, αν το Συνέδριο συμφωνήσει, είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν ένας ή δύο γύροι διερευνητικών συνομιλιών πριν τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά την χθεσινοβραδινή συνάντηση δεν έγινε συζήτηση για κόκκινες γραμμές ή για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων.

Δεν υπάρχει "πράσινο φως" για διαπραγματεύσεις μεγάλου συνασπισμού, δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς, διαψεύδοντας σχετικές πληροφορίες

Την πληροφορία που μετέδωσε νωρίτερα σήμερα η εφημερίδα «Bild» και ήθελε τους αρχηγούς των τριών κομμάτων του «μεγάλου» συνασπισμού να έχουν συμφωνήσει να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, διέψευσε πριν από λίγο ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σουλτς, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και επισημαίνοντας ότι όλες οι πιθανότητες θα εξεταστούν στα όργανα του κόμματος. 

«Συζητήσαμε στην ηγεσία του SPD εντατικά την κατάσταση και μετά την χθεσινή συνάντηση με τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο. Υπήρξε ευρεία στήριξη στο να μην αποκλειστεί καμία επιλογή για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Έχουμε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, δεν έχουμε πίεση χρόνου», δήλωσε ο κ. Σουλτς και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει αυτοματισμός για τον σχηματισμό κυβέρνησης». Το προεδρείο του κόμματος θα συζητήσει την Δευτέρα, σχετικά με το ποια πρόταση θα υποβληθεί στο Συνέδριο του SPD, το οποίο ξεκινάει την Πέμπτη, συνέχισε, για να διαψεύσει κατηγορηματικά τις πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει νωρίτερα: «Την είδηση "πράσινο φως για διαπραγματεύσεις μεγάλου συνασπισμού" την διαψεύδω ξεκάθαρα, είναι απλούστατα λάθος. Επειδή φαίνεται να προέρχονται από κύκλους της Χριστιανικής Ένωσης, μόλις μίλησα τηλεφωνικώς και με την κυρία Μέρκελ για αυτό και της είπα ότι κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο. Ένα είναι σαφές: όποιος κυκλοφορεί λανθασμένες ειδήσεις καταστρέφει την εμπιστοσύνη».

Έχουμε πολλές επιλογές για τον σχηματισμό κυβέρνησης, θα μιλήσουμε για κάθε πιθανή επιλογή, επισήμανε ο αρχηγός του SPD. «Αυτό ακριβώς θα προτείνω στο προεδρείο του SPD την Δευτέρα. Ένα είναι σαφές, όλα τα βήματα θα τα αποφασίσουμε σε στενό συντονισμό μεταξύ ηγεσίας του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τις επόμενες ημέρες», κατέληξε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER