Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2017 08:15

Γκάμπριελ: Να πάψει το Βερολίνο να εξαρτάται τόσο από τις ΗΠΑ

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γκάμπριελ: Να πάψει το Βερολίνο να εξαρτάται τόσο από τις ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα προτρέψει σήμερα τη χώρα του να χαράξει πιο ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και να εξαρτάται λιγότερο από τις ΗΠΑ, κατά αποσπάσματα μιας ομιλίας που πρόκειται να εκφωνήσει, τα οποία δημοσιεύει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Η στενή σχέση ανάμεσα στο Βερολίνο και την Ουάσινγκτον δοκιμάζεται αφότου ανέλαβε την εξουσία ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο. Ο Τραμπ έχει στηλιτεύσει επανειλημμένα το πλεόνασμα στο ισοζύγιο των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών της Γερμανίας με τις ΗΠΑ, κατηγορεί μεταξύ άλλων το Βερολίνο ότι οφείλει τεράστια ποσά στο NATO, ενώ θορύβησε τους συμμάχους της Ουάσινγκτον αποφασίζοντας να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Γκάμπριελ θα τονίσει σε ένα ακροατήριο αποτελούμενο από πολιτικούς στο Körber-Stiftung ότι η παραδοσιακή αντίληψη πως οι ΗΠΑ έχουν ρόλο προστάτιδας δύναμης σε διεθνές επίπεδο έχει αρχίσει να «καταρρέει», κατά τα αποσπάσματα της ομιλίας του που δημοσιεύει η Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ.

Θα επισημάνει ότι οι ΗΠΑ επί των ημερών του Τραμπ, που έχει υιοθετήσει πιο απομονωτική εξωτερική πολιτική με σύνθημα «πρώτα η Αμερική», δεν εκπληρώνει πλέον τον ρόλο της παγκόσμιας δύναμης στην έκταση που το έκανε στο παρελθόν.

Οι ΗΠΑ ίσως αρχίσουν να αντιμετωπίζουν τη Γερμανία με διαφορετικό τρόπο από ό,τι προηγουμένως, απλά ως «έναν από πολλούς εταίρους» και ως ανταγωνίστρια, θα πει ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Θα τονίσει, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ακόμη ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να επενδύει στη σχέση της με τις ΗΠΑ, αλλά χρειάζεται να γίνει πιο διεκδικητική και να υπερασπίζεται πιο ενεργά τα δικά της συμφέροντα.

«Πρέπει να εκφράζουμε τις θέσεις μας εμείς οι ίδιοι και όπου είναι απαραίτητο να χαράσσουμε κόκκινες γραμμές, μεταξύ εταίρων και επίσης βάσει των δικών μας συμφερόντων», θα αναφέρει ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Γκάμπριελ αναμένεται να φέρει ως παράδειγμα τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας που αποφάσισε το αμερικανικό Κογκρέσο να επιβληθούν το καλοκαίρι, οι οποίες ενδέχεται να πλήξουν τελικά τον εφοδιασμό της Γερμανίας στο πεδίο της ενέργειας διότι αφορούν ρωσικούς αγωγούς.

Επίσης πρόκειται να απευθύνει εκ νέου μια προειδοποίηση εναντίον του τερματισμού της ισχύος της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς θεωρεί πως αυτό θα ενίσχυε τον κίνδυνο να ξεσπάσει πόλεμος και θα έπληττε την εθνική ασφάλεια της Γερμανίας. Ο Τραμπ αρνήθηκε να επαληθεύσει την τήρηση της συμφωνίας από μέρους της Τεχεράνης, παρά τις διαβεβαιώσεις των επιθεωρητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ότι η Ισλαμική Δημοκρατία συμμορφώνεται προς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

«Και στις δύο περιπτώσεις αυτές, η Γερμανία δεν έχει πλέον τα περιθώρια να περιμένει να ληφθούν αποφάσεις στην Ουάσινγκτον ή απλά να αντιδρά σε αυτές», θα τονίσει ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και θα συμπληρώσει πως το Βερολίνο πρέπει να αναλύσει σε ποια ζητήματα «διαφωνεί» με τις ΗΠΑ.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Γκάμπριελ γνωστοποίησαν ότι θα αρχίσουν διερευνητικές συνομιλίες με τους συντηρητικούς υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης την επόμενη εβδομάδα εάν δοθεί το πράσινο φως γι' αυτό στο κομματικό συνέδριο του Σαββατοκύριακου.

Σχολιάζοντας τις προτάσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για τη δημιουργία αξιώματος υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης, ενός προϋπολογισμού της ευρωζώνης και την εγκαθίδρυση ενός κοινοβουλίου της ευρωζώνης, ο Γκάμπριελ θα σημειώσει, κατά την ομιλία του στο Ινστιτούτο Κέρμπερ: «στα οικονομικά θέματα, εύχομαι οι Γάλλοι να γίνονταν λίγο πιο Γερμανοί».

Όμως και η Γερμανία πρέπει να γίνει «πιο γαλλική» στα θέματα της ασφάλειας, ενώ η Ευρώπη θα μπορέσει να προχωρήσει μόνο εάν η Γερμανία και η Γαλλία συμφωνήσουν σε «κοινές κατευθύνσεις», πρόκειται να συμπληρώσει ο γερμανός ΥΠΕΞ.

Ο Γκάμπριελ πρόκειται να τονίσει εξάλλου στη σημερινή ομιλία του ότι η Γαλλία και η Γερμανία έχουν «πολλές σοβαρές συζητήσεις» να κάνουν για τα οικονομικά θέματα.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER