Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2017 11:57

Brexit: Συμβιβαστική συμφωνία για τους όρους του διαζυγίου

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Brexit: Συμβιβαστική συμφωνία για τους όρους του διαζυγίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν το πρωί για την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων του Brexit που αφορά τους όρους του διαζυγίου και ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη των συνομιλιών της δεύτερης φάσης που θα καθορίσουν τη μελλοντική σχέση ΕΕ-Λονδίνου.

Επειτα από μήνες καθυστερήσεων, οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν από την Δευτέρα μέχρι την αιφνίδια σημερινή πρωινή συνάντηση ανάμεσα στην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Λιγότερο από μία ώρα μετά την έναρξή της, η Επιτροπή που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο εξ ονόματος των 27 ανακοίνωσε ότι θεωρεί ότι έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος για την έναρξη των συνομιλιών της δεύτερης φάσης που θα καθορίσουν τη μελλοντική σχέση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου.

Τώρα, εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιβεβαιώσει τη θέση της Επιτροπής, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν, που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

«Εάν τα 27 κράτη μέλη αποδεχθούν την αξιολόγησή μας, εμείς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο διαπραγματευτής μας Μισέλ Μπαρνιέ, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε αμέσως τις εργασίες της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων», εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιβεβαιώσει ότι επαρκής πρόοδος έχει επιτευχθεί κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων κατ΄εφαρμογήν του άρθρου 50 με το Ηνωμένο Βασίλειο», εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

«Εναπόκειται πλέον στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποφασίσει στις 15 Δεκεμβρίου 2017 εάν έχει επιτευχθεί αρκετή πρόοδος για να περάσουμε στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων»,αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν.

Οι όροι που είχαν θέσει οι Βρυξέλλες για την επίτευξη προόδου αφορούσαν τους τρεις μεγάλους φακέλους της διαπραγμάτευσης: το θέμα του «λογαριασμού» του διαζυγίου, το καθεστώς των ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο και των βρετανών πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το καθεστώς των συνόρων ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία.

«Οι πολίτες της Ενωσης που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι βρετανοί πολίτες που ζουν στην ΕΕ των 27 θα διατηρήσουν τα ίδια δικαιώματα όταν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ», διαβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Λονδίνο ανέλαβε σημαντικές δεσμεύσεις για την αποφυγή της θέσπισης συνόρου ανάμεσα στην Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία, σύμφωνα με την Κομισιόν. 

Τουσκ: «Το δυσκολότερο είναι μπροστά μας» 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την μεταβατική περίοδο μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και ζητεί περισσότερη σαφήνεια από το Λονδίνο σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο βλέπει να διαμορφώνεται η νέα σχέση μετά το Brexit.

«Η δυσκολότερη πρόκληση είναι μπροστά μας», προειδοποίησε ο Τουσκ σε σύντομη δήλωσή του, χαιρετίζοντας «μία προσωπική επιτυχία» της Τερέζα Μέι.

Ωστόσο, ο Τουσκ σημείωσε ότι δαπανήθηκε υπερβολικά πολύς χρόνος στην διαπραγμάτευση των όρων της εξόδου, που ήταν και το ευκολότερο μέρος της συνολικής διαπραγμάτευσης.

«Ολοι γνωρίζουμε ότι η ρήξη είναι δύσκολη, αλλά η ρήξη και η οικοδόμηση μίας νέας σχέσης είναι πολύ δυσκολότερη. Τόσο πολύς χρόνος αφιερώθηκε στο εύκολο μέρος ... μένει ντε φάκτο λιγότερο από ένα έτος» για συνομιλίες, πριν από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου τον Μάρτιο 2019, προειδοποίησε.

Οι Ευρωπαίοι έχουν «φυσικά» τους όρους τους για την περίοδο μετάβασης κατά την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει μέλος της ενιαίας αγοράς και της τελωνειακής ένωσης, πράγμα που έχει ζητηθεί από την ίδια την Τερέζα Μέι.

Ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε οτι η Βρετανία οφείλει να σεβαστεί όλους τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ως προς τον προϋπολογισμό και τις διαδικασίες δικαστικής εποπτείας της Ενωσης. Αλλά δεν θα λαμβάνει πλέον μέρος στις διαδικασίες λήψεως αποφάσεων.

«Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την προετοιμασία μίας στενής σύμπραξης ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου στις εμπορικές συναλλαγές, αλλά επίσης στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του διεθνούς εγκλήματος, καθώς και στην ασφάλεια, την άμυνα και την εξωτερική πολιτική», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντόναλντ Τουσκ μετά την άφιξη της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στο Λονδίνο με μία συμφωνία για το Brexit ανά χείρας. 

Δεν θα υπάρξει «σκληρό σύνορο» στην Ιρλανδία 

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν τη Δευτέρα επί των όρων του διαζυγίου τους εξαιτίας του «Ιρλανδικού».

«Στη Βόρεια Ιρλανδία δίνουμε την εγγύηση ότι δεν θα υπάρξει σκληρό σύνορο», δήλωσε σήμερα με έμφαση η Τερέζα Μέι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη συνάντησή της με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Εξάλλου, η Επιτροπή διαβεβαιώνει ότι «οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι βρετανοί πολίτες που ζουν στην ΕΕ των 27 θα διατηρήσουν τα ίδια δικαιώματα μετά την έξοδο του ΗΒ από την ΕΕ».

Ως προς τον λογαριασμό του Brexit, η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι θα είναι «δίκαιος» για τους βρετανούς φορολογούμενους.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επί της μεθόδου υπολογισμού και όχι επί ενός συγκεκριμένου ποσού. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, το ποσόν που θα προκύψει τοποθετείται μεταξύ 45 και 455 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας πρέπει να είναι έτοιμη έως τον Οκτώβριο του 2018

Την επίτευξη συμφωνίας στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit χαιρέτισε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες. «Σήμερα μετά από έξι μήνες δουλειάς δημοσιεύσαμε μια κοινή έκθεση με τα σημεία συμφωνίας» είπε ο Μ. Μπαρνιέ, σημειώνοντας ωστόσο ότι ακόμα «απομένει πολλή δουλειά» σε «αρκετά ζητήματα».

«Η πρόοδος που επιτεύχθηκε είναι αρκετή προκειμένου να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση» επισήμανε, ενώ εξήγησε ότι εάν αυτή η συμφωνία εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από τη Σύνοδο Κορυφής την επόμενη εβδομάδα μπορεί να αποτελέσει τη «βάση» για μια συμφωνία αποχώρησης. Το τελικό κείμενο θα πρέπει να είναι έτοιμο τον Οκτώβριο του 2018, επισήμανε ο Μ. Μπαρνιέ.

Αναφερόμενος αναλυτικά στα τρία ζητήματα «προτεραιότητας» στα οποία επιτεύχθηκε συμφωνία, τόνισε ότι η θετική αξιολόγηση βασίζεται σε «αληθινή πρόοδο».

Σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των πολιτών, σημείωσε ότι τα 4,5 εκατ. των πολιτών που αποφάσισαν να ζήσουν σε μια άλλη χώρα της ΕΕ προ Brexit θα διατηρήσουν αυτό το δικαίωμα στη βάση τριών αρχών: 1. Η εφαρμογή θα είναι αμοιβαία, θα αφορά τους Ευρωπαίους πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, και τους Βρετανούς στην ΕΕ, 2. Καμία διάκριση σε ό,τι αφορά την εθνικότητα και 3. Η ημερομηνία λήξης θα είναι αυτή της εξόδου του Ην. Βασιλείου από την ΕΕ, με δυνατότητα παράτασης κατά τη μεταβατική περίοδο.

Αναφορικά με το ζήτημα της Β. Ιρλανδίας, ο Μ. Μπαρνιέ ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύτηκε να παράσχει τις απαραίτητες εγγυήσεις προκειμένου να αποφευχθούν τα «σκληρά σύνορα». Επίσης, ανέφερε ότι θα διατηρηθεί η ευθυγράμμιση με την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση καθώς και η προστασία της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι συγκεκριμένες και πρακτικές λύσεις θα πρέπει να βρεθούν στο μέλλον.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον οικονομικό διακανονισμό ανέφερε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη μεθοδολογία για τον υπολογισμό των υποχρεώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, στη βάση τριών αρχών: 1. Κανένα κράτος-μέλος δε θα κληθεί να πληρώσει περισσότερο για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ή να λάβει λιγότερα εξαιτίας του Βrexit, 2. Το Ην. Βασίλειο θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει λάβει ενόσω ήταν μέλος της ΕΕ και 3. Το Ην. Βασίλειο δεν έχει καμία υποχρέωση να πληρώσει ούτε περισσότερο ούτε πιο νωρίς από ό,τι εάν συνέχιζε να ήταν μέλος της ΕΕ.

O M. Mπαρνιέ ανέφερε πως τα σημεία αυτά συμφωνίας είναι «πολύ σημαντικά» προκειμένου να προχωρήσουν οι συζητήσεις στις αρχές τις επόμενης χρονιάς στην επόμενη φάση, δηλαδή στη συζήτηση για τη μέλλουσα εμπορική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ υπογράμμισε πως διασφαλίζουν την αποκατάσταση της «εμπιστοσύνης».

Ντέιβις: Σήμερα έγινε ένα μεγάλο βήμα για την επίτευξη του Brexit. Χάμοντ: Η συμφωνία για το Brexit δίνει ώθηση στην οικονομία. Γκόουβ: Μια σημαντική προσωπική πολιτική επιτυχία της Μέi

Η Βρετανία έκανε σήμερα ένα μεγάλο βήμα προς τα μπροστά για την επίτευξη της αποχώρησής της από την ΕΕ, δήλωσε ο υπουργός που είναι αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, σχολιάζοντας την συμφωνία που επετεύχθη νωρίτερα στις Βρυξέλλες μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Βρετανίας για να περάσουν στο επόμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

"Σήμερα έγινε ένα μεγάλο βήμα προς τα μπροστά για την επίτευξη του Brexit. Ήταν πολλή δουλειά, αλλά χαίρομαι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι επετεύχθη επαρκής πρόοδος" για να περάσουμε στο επόμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων, σημειώνει ο Ντέιβις σε μήνυμά του στο Twitter.

Η συμφωνία που επετεύχθη σήμερα από το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες για το διαζύγιο της Βρετανίας από την ΕΕ δίνει ώθηση στην βρετανική οικονομία, σημείωσε παράλληλα ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.

"Πολύ χαρούμενος που επετεύχθη μια συμφωνία στις Βρυξέλλες που ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω πρόοδο στις συνομιλίες για την μελλοντική σχέση ΗΒ/ΕΕ", σημειώνει και αυτός σε μήνυμά του στο Twitter.

"Ένα θετικό βήμα. Συγχαρητήρια @theresa_may", προσθέτει και καταλήγει: "Η σημερινή ανακοίνωση στις Βρυξέλλες δίνει ώθηση στην οικονομία της Βρετανίας. Τώρα ας συνάψουμε μια συμφωνία για το εμπόριο που υποστηρίζει τις θέσεις εργασίας, τις επιχειρήσεις και την ευημερία της Βρετανίας".

Την υποστήριξή του στην σημερινή συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες εξέφρασε και ο Βρετανός υπουργός Μάικλ Γκόουβ, που αποτελεί μια σημαντική φωνή υπέρ του Brexit στο υπουργικό συμβούλιο της Μέι.

"Είναι μια σημαντική προσωπική πολιτική επιτυχία για την πρωθυπουργό (...) Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα είχαν βγει όλων των ειδών οι Κασσάνδρες που πίστευαν ότι δεν υπάρχει καμία προοπτική συμφωνίας. Αυτές διαψεύστηκαν", δήλωσε στον ραδιοσταθμό του BBC.

Βαράντκαρ: Πολύ σημαντική ημέρα για όλη τη νήσο, επιφυλακτικός όσον αφορά τη μεταβατική περίοδο. DUP: Υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει σχετικά με τα σύνορα πριν από μια τελική συμφωνία

Είναι μια "πολύ σημαντική ημέρα" για όλη τη νήσο, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ, χαιρετίζοντας την συμφωνία που επετεύχθη νωρίτερα ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων, που προβλέπει τη διατήρηση των ανοικτών συνόρων ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Η μεταβατική περίοδος περίπου δύο ετών που προβλέπεται στο σχέδιο οδηγιών της ΕΕ είναι "μια ικανοποιητική χρονική περίοδος", αλλά μπορεί να χρειάζεται μια μεγαλύτερη χρονική περίοδος για να επικυρωθεί μια μελλοντική συμφωνία για το εμπόριο, σημείωσε ωστόσο.

"Δύο χρόνια είναι μια ικανοποιητική χρονική περίοδος, θα είμασταν χαρούμενοι αν ήταν μεγαλύτερη, ωστόσο είμαστε καλά και με τα δύο χρόνια", δήλωσε.

"Έχω ωστόσο κάποιες επιφυλάξεις να προσθέσω όσον αφορά το να έχουμε μια μεταβατική φάση δύο ετών, προφανώς αυτό που θα θέλουμε να κάνουμε είναι να διαπραγματευτούμε νέες συνθήκες μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ. Η διαπραγμάτευση των συνθηκών μπορεί να πάρει πολλά χρόνια και η διάρκεια της μεταβατικής φάσης θα πρέπει, κατά την άποψή μου, να συνδεθεί με το πόσο καιρό θα μας πάρει να εξασφαλίσουμε την επικύρωση των συνθηκών αυτών", κατέληξε.

Νωρίτερα και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι είχε δηλώσει ότι η συμφωνία ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων, που προβλέπει τη διατήρηση των ανοικτών συνόρων ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία, είναι ένα "πολύ καλό αποτέλεσμα" για τους κατοίκους του νησιού.

Υπάρχει κι άλλη δουλειά που πρέπει να γίνει για να καθοριστεί το πως θα είναι οι οι ρυθμίσεις για τα σύνορα μετά το Brexit, ανακοίνωσε την ίδια ώρα αντιδρώντας στη σημερινή συμφωνία το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP), σημειώνοντας ότι τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί πριν να συμφωνηθούν όλα.

"Πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί η συμφωνία. Συγκεκριμένα, περισσότερη δουλειά χρειάζεται γύρω από τους τομείς συνεργασίας στους οποίους θα είναι απαραίτητο να υπάρξει ευθυγράμμιση κανονισμών και προδιαγραφών", υπογραμμίζει το DUP σε ανακοίνωσή του, στην οποία προσθέτει ότι περισσότερα θα πρέπει να γίνουν για να καθοριστεί πως θα μπορούσε να υπάρξει η ευθυγράμμιση χωρίς να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση της ΕΕ.

Το DUP υπογράμμισε εξάλλου ότι η υποστήριξή του στην τελική συμφωνία θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενό της. "Ο τρόπος που θα ψηφίσουμε στην φάση 2 της συμφωνίας θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενό της", προσθέτει στην ανακοίνωσή του, στην οποία επισημαίνει ότι έχει προειδοποιήσει την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι για τις επιφυλάξεις του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER