Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018 13:09

Γερμανία: Διαπραγματεύσεις τελευταίας ευκαιρίας για Μέρκελ-Σουλτς-Ζέεχοφερ

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γερμανία: Διαπραγματεύσεις τελευταίας ευκαιρίας για Μέρκελ-Σουλτς-Ζέεχοφερ

Περισσότερο από τρεις μήνες μετά τις εκλογές στη Γερμανία, οι συντηρητικοί της Αγγελα Μέρκελ και οι σοσιαλδημοκράτες ολοκληρώνουν σήμερα πέντε ημέρες διαπραγματεύσεων με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, από τον οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό μέλλον της γερμανίδας καγκελαρίου.

Το αποτέλεσμα αυτού του γύρου των διαπραγματεύσεων δεν αναμένεται να γίνει γνωστό πριν από αργά τη νύκτα.

Επειτα από την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού με τους Πράσινους και τους φιλελεύθερους τον Νοέμβριο, η 63χρονη Αγγελα Μέρκελ, στην εξουσία εδώ και δώδεκα χρόνια, δεν έχει πλέον δικαίωμα στο λάθος, εάν θέλει να κυβερνήσει ακόμη τέσσερα.

Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Καρλ-Ρούντολφ Κόρτε, η καγκελάριος, αποδυναμωμένη από μία εκλογική νίκη με απογοητευτικό ποσοστό, θα είναι «τελειωμένη» σε περίπτωση νέας αποτυχίας. Το ίδιο ισχύει για τον σύμμαχό της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) της Βαυαρίας Χορστ Ζέεχοφερ και για τον ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σουλτς, η ηγεσία του οποίου αμφισβητείται από την εκλογική ήττα της 24ης Σεπτεμβρίου.

«Ολα τα βλέμματα είναι στραμμένα προς τα κόμματα και τους ηγέτες τους», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ για να ασκήσει πίεση.

Πρώην στέλεχος του SPD, ο γερμανός πρόεδρος είχε ωθήσει τους αξιωματούχους του κόμματος που είχαν αποφασίσει να περάσουν στην αντιπολίτευση, να δεσμευθούν σε μία νέα κυβερνητική συμμαχία για την αποφυγή νέων εκλογών, από τη διεξαγωγή των οποίων το πιθανότερο είναι ότι θα επωφεληθεί το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα από το περιοδικό Der Spiegel, το AfD εξασφαλίζει το 14,5% της πρόθεσης ψήφου. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου είχε συγκεντρώσει το 12,6% των ψήφων.

Πάση θυσία

Στο πλαίσιο αυτό, οι πολιτικοί ηγέτες θα κάνουν τα πάντα για να επιτύχουν συμφωνία για τη συγκρότηση μείζονος συνασπισμού, ο οποίος στην πραγματικότητα θα είναι ένας μίνι συνασπισμός, αφού οι χριστιανικές ενώσεις μαζί με το SPD συγκεντρώνουν το 53% των ψήφων, δήλωσε ο Καρλ-Ρούντολφ Κόρτε στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Το 2013, η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU), η Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) κατείχαν τα τέσσερα πέμπτα των εδρών της γερμανικής βουλής. Τότε, τέσσερα κόμματα είχαν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, έναντι έξι σήμερα, με την επιστροφή των Ελευθέρων Δημοκρατών του FDP και την ηχηρή είσοδο του ακροδεξιού AfD.

Οι συντηρητικοί με τους σοσιαλδημοκράτες έχουν συγκυβερνήσει δύο φορές κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα ετών. Σήμερα δεσμεύονται για μία «νέα πολιτική» που θα είναι προσαρμοσμένη στην εποχή που αλλάζει, παρά τις, ορισμένες φορές, εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις τους ως προς σειρά θεμάτων.

Οι συντηρητικοί, και κυρίως η CSU, που βρίσκεται ήδη σε προεκλογική εκστρατεία για τις τοπικές εκλογές του φθινοπώρου, απαιτούν σκλήρυνση της μεταναστευτικής πολιτικής και μία περιορισμένη μείωση της φορολογίας για όλους.

Το SPD τάσσεται υπέρ της άμβλυνσης της νομοθεσίας για την επανένωση των οικογενειών των προσφύγων, επενδύσεις για την εκπαίδευση και τις υποδομές και υποστήριξη των μεσαίων και των μη προνομιούχων τάξεων.

SPD: ο άγνωστος παράγοντας

Οι εν δυνάμει κυβερνητικοί εταίροι έχουν κατορθώσει να συμφωνήσουν ως προς ορισμένα θέματα, όπως είναι ο νόμος που αφορά την επιλεκτική μετανάστευση, που είναι ουσιαστικός για την πρώτη ευρωπαϊκή οικονομία με γηράσκοντα πληθυσμό.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, είναι πιθανόν να συμφωνήσουν σήμερα και επί εγγράφου που θα θέτει τις βάσεις της μελλοντικής κυβερνητικής του συνεργασίας. Ομως, οι σοσιαλδημοκράτες δεν αναμένεται να αποκαλύψουν παρά αύριο εάν συμφωνούν ή όχι για την έναρξη των ουσιαστικών συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Στη συνέχεια θα έρθει η σειρά των εκπροσώπων στο έκτακτο συνέδριο του SPD, στις 21 Ιανουαρίου, οι οποίοι θα κληθούν να εγκρίνουν ή όχι την έναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού. Και τελικά, η βάση του κόμματος θα πρέπει να εγκρίνει την τελική συμφωνία.

Αν όλα πάνε καλά, μία νέα κυβέρνηση θα μπορεί να αναλάβει τα ηνία της Γερμανίας στο τέλος του Μαρτίου, τη στιγμή που η Ευρώπη περιμένει με ανυπομονησία. Και ιδιαίτερα η Γαλλία, που περιμένει από το Βερολίνο μία απάντηση στις προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.

Ακόμη και σε περίπτωση συμφωνίας απόψε, η βάση του SPD - που θα έχει και τον τελευταίο λόγο- μπορεί να ανατρέψει τα πάντα. Και παραμένει πολύ επιφυλακτική με την ιδέα νέας σύμπραξης με τους συντηρητικούς.

Για «μεγάλα εμπόδια» στις συνομιλίες προειδοποιούν Μέρκελ και Σουλτς

Για «μεγάλα εμπόδια» στις συνομιλίες των συντηρητικών με τους σοσιαλδημοκράτες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μίλησαν σήμερα τελευταία ημέρα των διερευνητικών διαπραγματεύσεων η πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) Αγγελα Μέρκελ και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σουλτς.

Ο Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι το κόμμα του έχει βρει κοινό έδαφος με την Αγγελα Μέρκελ σε πολλά ζητήματα, αλλά «μεγάλα εμπόδια» παραμένουν στον δρόμο προς τη συμφωνία.

Ο ηγέτης του SPD πρόσθεσε ότι θα συμφωνήσει για τον σχηματιμσό κυβέρνησης συνασπισμού, εάν είναι βέβαιο ότι μία τέτοια κυβέρνηση θα ενισχύσει την Ευρώπη και διευκρίνισε ότι το κόμμα του θα καταθέσει τις προτάσεις του ως προς αυτό το θέμα κατά τη διάρκεια των σημερινών συνομιλιών.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Αγγελα Μέρκελ μίλησε επίσης για «υψηλά εμπόδια» που πρέπει να ξεπεραστούν πριν από τη συμφωνία για την έναρξη των επίσημων συνομιλιών για τον σχηματισμό της κυβέρνησης και προέβλεψε ότι η σημερινή θα είναι μία δύσκολη ημέρα, την οποία η ίδια ξεκινά «με ενεργητικότητα», αναγνωρίζοντας ότι οι Γερμανοί περιμένουν αποτελέσματα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER