Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2018 19:20

Mεγαλύτερη ευελιξία στον ΦΠΑ και λιγότερη γραφειοκρατία για τις ΜμΕ προτείνει η Κομισιόν

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Mεγαλύτερη ευελιξία στον ΦΠΑ και λιγότερη γραφειοκρατία για τις ΜμΕ προτείνει η Κομισιόν

Προτάσεις για νέους κανόνες προκειμένου να δοθεί στα κράτη μέλη μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τον καθορισμό των συντελεστών ΦΠΑ και να δημιουργηθεί ένα καλύτερο φορολογικό περιβάλλον που θα στηρίξει την ανάπτυξη των ΜμΕ παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι σημερινές προτάσεις αποτελούν τα τελικά στάδια της αναμόρφωσης των κανόνων ΦΠΑ από την Επιτροπή, με τη δημιουργία ενός ενιαίου χώρου ΦΠΑ στην ΕΕ για τη δραστική μείωση της απάτης ύψους 50 δισ. ευρώ στον τομέα του ΦΠΑ στην ΕΕ, με παράλληλη στήριξη των επιχειρήσεων και διασφάλιση των δημόσιων εσόδων.

Ο Πιερ Μοσκοβισί, Ευρωπαίος επίτροπος για την Οικονομία και τη Φορολογία χαρακτήρισε το ισχύον σύστημα ως «παρωχημένο» και δήλωσε ότι σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής θα εφαρμοστούν «κοινοί κανόνες όπου αυτό είναι απαραίτητο για την καλύτερη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, ενώ παράλληλα θα δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στις κυβερνήσεις να εφαρμόζουν τις δικές τους προτιμήσεις πολιτικής σε ό,τι αφορά τους συντελεστές ΦΠΑ».

«Τα κράτη μέλη δέχονται όλο και μεγαλύτερη πίεση από τη βιομηχανία και τις ομάδες συμφερόντων να αλλάξουν τους συντελεστές ΦΠΑ προς όφελος του ενός ή του άλλου τομέα. Όμως, η έλλειψη περιθωρίου ελιγμών στους ισχύοντες κανόνες μας έχει ως αποτέλεσμα να βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο η συζήτηση σχετικά με το ποια προϊόντα ή υπηρεσίες επωφελούνται από την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή, και όχι το τεράστιο έλλειμμα στους προϋπολογισμούς μας λόγω της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ», δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι «η σημερινή πρόταση θα δώσει τη μέγιστη ευελιξία στις κυβερνήσεις να καθορίζουν όπως επιθυμούν τους συντελεστές ΦΠΑ, έτσι ώστε εμείς από την πλευρά μας να επικεντρωθούμε στην αντιμετώπιση του μεγαλύτερου προβλήματος της απάτης».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER