Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2018 12:44

Γερμανία: Χριστιανοδημοκράτες και SPD δεν τα "βρίσκουν" στο προσφυγικό

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γερμανία: Χριστιανοδημοκράτες και SPD δεν τα "βρίσκουν" στο προσφυγικό

Έπειτα από πολύωρες συζητήσεις των ηγεσιών της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/CSU) και του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) ανεβλήθη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα η λήψη απόφασης για το προσφυγικό.

«Εργαζόμαστε εντατικά και σκληρά ώστε να βρούμε λύσεις. Έχουμε τη σταθερή βούληση να το επιτύχουμε», δήλωσε ο Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ, διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/CSU). «Πιέζουμε ασφυκτικά», δήλωναν κύκλοι τους SPD, ενώ άλλοι διαπραγματευτές μιλούσαν για «έντονες αντιπαραθέσεις», σύμφωνα με το de.reuters.

Σύμφωνα πάντα με κύκλους των διαπραγματευτών, το ερώτημα το οποίο απασχόλησε είναι εάν θα επιτρέπεται να γίνονται δεκτοί πάνω από 1.000 πρόσφυγες το μήνα προκειμένου να επανενωθούν με τις οικογένειές τους στη Γερμανία. Το μεν SPD απαίτησε μια διευρυμένη αριθμητικά ρύθμιση, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες την απέρριψαν απολύτως. Το θέμα επείγει διότι την ερχόμενη Πέμπτη πρέπει να παραταθεί η αναστολή της επανένωσης των οικογενειών προσφύγων και οι Σοσιαλδημοκράτες θα συμφωνούσαν μόνον εάν οι Χριστιανοδημοκράτες συμφωνήσουν με την προαναφερθείσα διευρυμένη ρύθμιση, κατά το de.reuters.

Το θέμα της επανένωσης των οικογενειών προσφύγων στη Γερμανία εξελίχθηκε σε αγκάθι των συνομιλιών, με τους συντηρητικούς να προσπαθούν να περάσουν μία σκληρότερη γραμμή σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, ώστε να σταματήσουν να αιμορραγούν από τη δεξιά τους πτέρυγα προς την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία, και το SPD να επιμένει προς μία χαλαρότερη στάση.

Οι συνομιλίες για το θέμα της επανένωσης των οικογενειών διακόπηκαν τη νύκτα χωρίς συμφωνία, αλλά όπως δήλωσε στην Deutschalndfunk η Μαλού Ντράγερ, αντιπρόεδρος του SPD, οι πλευρές βρίσκονται στα τελικά στάδια συμφωνίας και υπάρχει μεταξύ των διαπραγματευτών ισχυρή βούληση για την επίτευξή της εντός της σημερινής ημέρας.

Στο θέμα των αιτούντων άσυλο, οι συντηρητικοί και το SPD έχουν συμφωνήσει στον περιορισμό σε 1.000 ανά μήνα του αριθμού των προσφύγων στις οικογένειες των οποίων χορηγείται αυτομάτως καθεστώς προστασίας στη Γερμανία. Ωστόσο, το SPD προσπαθεί να αμβλύνει τους όρους εφαρμογής αυτών των περιορισμών.

Σύμφωνα με την Μαλού Ντράγερ, ανεπίλυτες διαφωνίες υπήρχαν επίσης σε θέματα υγειονομικής ασφάλισης και πολιτικής απασχόλησης. «Αλλα ακόμη και ως προς αυτά, δεν απέχουμε πάρα πολύ από μία λύση», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι η 4η Φεβρουαρίου έχει τεθεί ως χρονικό όριο για να γίνει η τελική συμφωνία για τον μεγάλο συνασπισμό, η οποία όμως θα τεθεί και πάλι στην κρίση της βάσης του SPD (σ.σ. η διαδικασία είναι χρονοβόρα και αναμένεται να διαρκέσει έως και τρεις εβδομάδες).

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο συμμετοχής του στην κυβέρνηση υπό την Άγγελα Μέρκελ ο Μάρτιν Σουλτς

Ανοιχτό άφησε για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην κυβέρνηση υπό την 'Αγγελα Μέρκελ ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σουλτς, τονίζοντας ότι θα περιμένει την απόφαση των μελών του κόμματος όσον αφορά το κυβερνητικό πρόγραμμα που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU).

Ο κ. Σουλτς είχε δηλώσει πριν από τις εκλογές ότι ο ίδιος δεν θα αναλάμβανε υπουργείο με καγκελάριο την κυρία Μέρκελ, ωστόσο έχει αποφύγει να το επαναλάβει μετά τις εκλογές και κυρίως από την στιγμή που το SPD άρχισε να συζητά νέα συνεργασία με την Άγγελα Μέρκελ. Παρά την πίεση πολλών στελεχών του κόμματός του να δεσμευτεί ότι δεν θα γίνει υπουργός, αλλά θα αφοσιωθεί στην ανανέωση του κόμματος, ο Μάρτιν Σουλτς αφήνει ακόμη ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Εφόσον είναι επιτυχείς οι διαπραγματεύσεις για τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό, «πρέπει μετά να πείσω την βάση του SPD ότι ήταν ένα καλό αποτέλεσμα. Και όταν θα τα έχουμε συμφωνήσει όλα, τότε θα συζητήσουμε στο SPD για τα πρόσωπα. Τα μέλη θα αποφασίσουν εάν το SPD μπορεί να συμμετάσχει σε έναν συνασπισμό. Και τότε θα ξέρουμε ποιος μπορεί να μπει στην κυβέρνηση», απάντησε ο κ. Σουλτς ερωτηθείς σχετικά σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD χθες βράδυ.

Δημοσκόπηση: Θα κατέρρεαν το SPD και ο Μάρτιν Σουλτς, αν ψηφιζόταν απ΄ ευθείας ο καγκελάριος, 53% θεωρούν πως ούτε η Μέρκελ ούτε ο Σουλτς μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματα της χώρας

Μόνο το 17% των Γερμανών πολιτών θα ψήφιζε πλέον το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD), σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa, την οποία διεξήγαγε για λογαριασμό των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών δικτύων RTL και n-tv. Υπενθυμίζεται ότι στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου το SPD είχε λάβει 20,5%.

Η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU) παραμένει το ισχυρότερο κόμμα με 34% (είχε λάβει 32,9% στις εκλογές του Σεπτεμβρίου).

Το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP) θα ελάμβανε 9% εάν γίνονταν τώρα εκλογές, ενώ το Σεπτέμβριο είχε λάβει 10,7%, οι Πράσινοι (Die Gruenen) 12% (8,9% τον Σεπτέμβριο), η Αριστερά (Die Linke) 10% (9,2%) και το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) 12% (12,6%).

Οι αναποφάσιστοι και όσοι δεν θα πήγαιναν να ψηφίσουν ανέρχονται στο 25% (23,8% ήταν η αποχή τον Σεπτέμβριο ).

Εάν οι πολίτες ψήφιζαν απ΄ευθείας τον / την καγκελάριο, τότε την Μέρκελ θα ψήφιζε το 47%, ενώ τον Σουλτς μόνο το 15%. Mάλιστα δεν θα τον ψήφιζε το 46%, δηλαδή σχεδόν οι μισοί, από τους ψηφοφόρους του SPD, ενώ αντίθετα την Μέρκελ θα την ψήφιζαν οι Χριστιανοδημοκράτες σε ποσοστό 90%.

Το 38% των ψηφοφόρων πάντως δεν θα ψήφιζε κανέναν από τους δύο.

Στο ερώτημα ποιο κόμμα μπορεί να επιλύσει καλύτερα τα προβλήματα της Γερμανίας μόλις το 7% απάντησε το SPD, το 27% απάντησε η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU), ενώ το 53 % κανένα.

Επίσης μόνο το 33% των Γερμανών πολιτών πιστεύει ότι ο Μάρτιν Σουλτς είναι κατάλληλος για αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών και το 50% τον θεωρεί ακατάλληλο. Από τους ψηφοφόρους του SPD, το 45% εκφράζεται αρνητικά γι' αυτόν και μόνο το 46% τον θεωρεί κατάλληλο για την ηγεσία του κόμματος.

Το 20% όσων τον θεωρούν ακατάλληλο θα προτιμούσε τον πρώην πρόεδρο και νυν υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκαμπριελ ή επίσης, σε ποσοστό 20%, την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του SPD Aντρέα Νάλες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER