Πέμπτη, 08 Μαρτίου 2018 19:21

Ίση μεταχείριση στην ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ ζητά η Αγκυρα

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ίση μεταχείριση στην ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ ζητά η Αγκυρα

Ίδια μεταχείριση για τη χώρα του στην ενταξιακή της πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως γίνεται για κάθε άλλη χώρα, ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του μετά από τις συνομιλίες που είχε το μεσημέρι στη Βιέννη, με την Αυστριακή ομόλογό του Κάριν Κνάισλ, επισημαίνοντας ότι η 'Αγκυρα αναμένει από την αυστριακή Προεδρία στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2018 μία "ειλικρινή, αντικειμενική και δίκαιη" αντιμετώπιση.

Ο ίδιος θεωρεί πως για λόγους λαϊκισμού το θέμα της ΕΕ εργαλειοποιείται σε προεκλογικούς αγώνες και αυτό δεν επιτρέπεται να οδηγεί σε μίσος και σε προκατάληψη απέναντι στην Τουρκία, η οποία, όπως σημείωσε, γνωρίζει ότι υπάρχουν ακόμη άλυτα προβλήματα στη χώρα, ωστόσο η προοπτική μίας ένταξης συνεχίζει να παραμένει και η Τουρκία θα φροντίσει να εκπληρώσει τα κριτήρια.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά τις συνομιλίες τους, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών τόνισαν πως το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ (σ.σ. στην οποία η Αυστρία διατυπώνει έντονες επιφυλάξεις, έχοντας ζητήσει επανειλημμένα την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων) δεν θα πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην εμβάθυνση των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις χώρες τους.

Για αυτόν τον λόγο το θέμα της ΕΕ κρατήθηκε τελείως συνειδητά στην άκρη, κατά τις σημερινές συνομιλίες τους, επισήμανε η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών, η οποία τόνισε την επιθυμία εντατικοποίησης των διμερών σχέσεων στο πλαίσιο της διπλωματικής ανταλλαγής επισκέψεων σε πολλά επίπεδα, ανακοινώνοντας προσεχή επίσκεψη στην Αυστρία, του Τούρκου υπουργού Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί.

Ως θέματα της σημερινής συζήτησής τους, η Κάριν Κναίσλ ανέφερε την από κοινού εκπαίδευση ιμάμηδων, την διπλή υπηκοότητα για Τούρκους στην Αυστρία και την συνεργασία στο πλαίσιο του προγράμματος του ΝΑΤΟ "Σύμπραξη για την Ειρήνη".

Από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπογράμμισε επίσης την πρόθεση της 'Αγκυρας για μία εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών, σημειώνοντας πως υπάρχουν μόνον προβλήματα που δημιουργούνται τεχνικά και τα οποία πρέπει από κοινού να απαλειφθούν, ενώ ανακοίνωσε έναν σταδιακό τερματισμό από την Τουρκία του μπλοκαρίσματος της αυστριακής συμμετοχής στα ΝΑΤΟ ικά προγράμματα.

Στη διάρκεια των συνομιλιών των δύο υπουργών είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών δεκάδες διαδηλωτές κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως "Δολοφόνοι Ερντογάν και Τσαβούσογλου", αλλά και σημαίες με τη φωτογραφία του αρχηγού του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν, για τον οποίο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε στη συνέντευξη Τύπου πως "τρομοκράτες δεν θα πρέπει να αισθάνονται εδώ όπως στον ουρανό", ζητώντας ταυτόχρονα την απαγόρευση συμβόλων της, όπως είπε, "τρομοκρατικής οργάνωσης" του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER