Σάββατο, 10 Μαρτίου 2018 09:16

Φλόριντα: Επικύρωση νόμου για μέτρα ελέγχου στην οπλοκατοχή

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Φλόριντα: Επικύρωση νόμου για μέτρα ελέγχου στην οπλοκατοχή

Ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Φλόριντας Ρικ Σκοτ επικύρωσε σήμερα νόμο που περιλαμβάνει ένα πακέτο μέτρων ελέγχου στην οπλοκατοχή, αυξάνοντας το όριο ηλικίας για την αγορά ημιαυτομάτων τουφεκιών εφόδου στα 21 έτη, επιβάλλοντας περίοδο αναμονής τριών ημερών για την αγορά οποιουδήποτε πυροβόλου όπλου και επιτρέποντας σε ορισμένους εκπαιδευτικούς σε δημόσια σχολεία να οπλοφορούν.

Ο «νόμος Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας για τη δημόσια ασφάλεια» που πήρε τον τίτλο του από την ονομασία του λυκείου της Πάρκλαντ στη βόρεια Φλόριντα όπου διαπράχθηκε το μακελειό της 14ης Φεβρουαρίου– εγκρίθηκε χθες με 67 ψήφους υπέρ έναντι 50 κατά από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Φλόριντας.

«Η σημερινή μέρα θα πρέπει να αποτελέσει ένα παράδειγμα για ολόκληρη τη χώρα ότι η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να κινείται γρήγορα», τόνισε ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης, σε σχόλιά του πριν την υπογραφή του νόμου, περιβαλλόμενος από επιζώντες του μακελειού και τις οικογένειές τους. Όπως δήλωσε, το νομοσχέδιο αποτελεί έναν συμβιβασμό που σταθμίζει τις ανησυχίες και των υποστηρικτών του ελέγχου των όπλων και εκείνων του δικαιώματος στην οπλοκατοχή.

Οι μαθητές του λυκείου της Πάρκλαντ είχαν ασκήσει πιέσεις στους πολιτικούς στην Πολιτεία με τη μαζική κινητοποίησή τους τις ημέρες που ακολούθησαν το μακελειό, για την επιβολή κάποιων από τους νέους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από το νομοσχέδιο, παρά τις διαφωνίες της NRA, του λόμπι των όπλων.

Εντούτοις, στις διατάξεις του νομοθετήματος δεν συμπεριλήφθηκε ένα από τα το κεντρικότερα αίτημα των μαθητών: να απαγορευθούν στην Πολιτεία οι πωλήσεις τουφεκιών εφόδου, όπως αυτό που χρησιμοποιήθηκε στο μακελειό της 14ης Φεβρουαρίου.

Ανάμεσα στα μέτρα που προβλέπει ο νέος νόμος είναι ένα πρόγραμμα που επιτρέπει στο προσωπικό του σχολείου να εκπαιδεύεται εθελοντικά και να οπλοφορεί για να αποτρέψει μελλοντικά περιστατικά ένοπλης βίας.

Το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου περιλαμβάνει διατύπωση που εξαιρεί τους περισσότερους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα, σε ένα συμβιβασμό για να εξασφαλιστεί η υποστήριξη από τους Δημοκρατικούς και τον Σκοτ, που είχε διατυπώσει την αντίθεσή του στην οπλοφορία εκπαιδευτικών.

Η NRA προσφεύγει στη δικαιοσύνη 

Το ισχυρότερο λόμπι της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, η National Rifle Association, προσέφυγε την Παρασκευή στη δικαιοσύνη επιδιώκοντας να ακυρωθεί ο νέος νόμος στη Φλόριντα που αυξάνει το όριο ηλικίας για την αγορά ημιαυτομάτων τουφεκιών στα 21 έτη και επιβάλλει τριήμερη περίοδο αναμονής για όλες τις αγορές όπλων στην Πολιτεία, υποστηρίζοντας ότι οι διατάξεις του παραβιάζουν τα συνταγματικά δικαιώματα των Αμερικανών.

Επιχειρηματολογώντας ότι ο νόμος, τον οποίο επικύρωσε υπογράφοντάς τον ο κυβερνήτης της Φλόριντας, ο ρεπουμπλικάνος Ρικ Σκοτ, είναι άκυρος διότι παραβιάζει τη Δεύτερη και τη Δέκατη Τέταρτη τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ, η NRA καταγγέλλει ότι το νομοθέτημα επιβάλλει «καθολική απαγόρευση» της αγοράς όπλων σε όλους τους νομοταγείς πολίτες ηλικίας μεταξύ 18 και 21 ετών.

Το νέο νομοθέτημα, που παράλληλα ανοίγει τον δρόμο ώστε να οπλοφορούν ορισμένοι εκπαιδευτικοί, εγκρίθηκε από το πολιτειακό Κογκρέσο ακριβώς τρεις εβδομάδες μετά τη σφαγή στο δημόσιο λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας, στην πόλη Πάρκλαντ της Φλόριντας, τη 14η Φεβρουαρίου, όταν 19χρονος άνοιξε πυρ με ημιαυτόματο τουφέκι εφόδου, σκοτώνοντας 14 μαθητές και τρία μέλη του διδακτικού προσωπικού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER