Κυριακή, 11 Μαρτίου 2018 11:30

Χιλιάδες διαδήλωσαν στην Ιρλανδία κατά των αμβλώσεων

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Χιλιάδες διαδήλωσαν στην Ιρλανδία κατά των αμβλώσεων

Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Σάββατο στους δρόμους του Δουβλίνου για να διαμαρτυρηθούν κατά της χαλάρωσης της νομοθεσίας για τις αμβλώσεις, μιας από τις αυστηρότερες παγκοσμίως.

Οι ψηφοφόροι θα κληθούν τον Μάιο να συμμετάσχουν σε ένα δημοψήφισμα και να απαντήσουν στο ερώτημα εάν επιθυμούν την κατάργηση της 8ης τροπολογίας του Συντάγματος της Ιρλανδίας, η οποία εισήχθη το 1983 για να κατοχυρώσει το ισότιμο δικαίωμα στη ζωή για τη μητέρα και το αγέννητο παιδί της και αντ΄αυτού να παράσχει τη δυνατότητα στο κοινοβούλιο να ορίζει το νομοθετικό πλαίσιο για τις αμβλώσεις.

Η κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι θα ξεκινήσει να καταρτίζει ένα νομοσχέδιο σε συμφωνία με τις εισηγήσεις που έκανε μια κοινοβουλευτική διακομματική επιτροπή, προκειμένου να επιτρέπεται χωρίς κανέναν περιορισμό ο τερματισμός της κύησης έως τις 12 εβδομάδες.

Στη μαζικότερη έως σήμερα κινητοποίηση, οι διαδηλωτές διένυσαν μια απόσταση άνω του ενός χιλιομέτρου στους δρόμους της πρωτεύουσας φωνάζοντας συνθήματα όπως «Υπέρ της ζωής» και «Ανακαλέστε τις δολοφονίες». Το ιρλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTE υπολόγισε τον αριθμό των διαδηλωτών σε τουλάχιστον 10.000.

«Εάν καταργηθεί η όγδοη τροπολογία, αυτό θα καταστρέψει την Ιρλανδία»,  δήλωσε ο Τζον Ο Λίρι, ένας 50χρονος άνεργος.

Το θέμα των αμβλώσεων διχάζει τη χώρα, όπου η κυβέρνηση προχώρησε σε άρση της πλήρους απαγόρευσης το 2013, όταν οι αμβλώσεις επετράπησαν στις περιπτώσεις που η ζωή της μητέρας διατρέχει κίνδυνο.

Δύο δημοσκοπήσεις, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας τον Ιανουάριο, κατέδειξαν ότι το 50% των ψηφοφόρων θα στήριζε την πρόταση να επιτρέπεται η άμβλωση έως τις 12 εβδομάδες της κύησης, ενώ λιγότερο από το 30% των ερωτηθέντων αντιτίθετο και οι υπόλοιποι δήλωσαν αναποφάσιστοι.

Εντούτοις, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το χάσμα μεταξύ των γενεών με την πλειονότητα των ερωτηθέντων άνω των 65 να δηλώνει αντίθετη στα σχέδια των κυβερνώντων για χαλάρωση της νομοθεσίας.

Επιπλέον, αρκετοί είναι εκείνοι που διαμαρτύρονται ότι τα ΜΜΕ επιδεικνύουν μεροληψία υπέρ των υποστηρικτών ενός λιγότερο αυστηρού νομοθετικού πλαισίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER