Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2018 14:07

Anschluss: 80 χρόνια από τη μέρα που η Αυστρία έγινε μέρος του ΙΙΙ Ράιχ

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Anschluss: 80 χρόνια από τη μέρα που η Αυστρία έγινε μέρος του ΙΙΙ Ράιχ

Ημέρα μεγάλης επετείου η σημερινή για την Αυστρία, καθώς πριν από 80 χρόνια, στις 12 Μαρτίου του 1938, στις 5.30 τα ξημερώματα, οι ορδές του Χίτλερ περνούσαν τα γερμανο-αυστριακά σύνορα στο Πασάου και στο Σέρντινγκ, πραγματοποιώντας με την επέλαση τους την από μακρόν σχεδιαζόμενη προσάρτηση της Αυστρίας στο ναζιστικό Τρίτο Ράιχ, την "επιστροφή" της γενέτειράς του στο γερμανικό Ράιχ, όπως θα κραύγαζε τρεις ημέρες αργότερα ο ίδιος, στη διαβόητη ομιλία του στην Πλατεία των Ηρώων στη Βιέννη, στις 15 Μαρτίου 1938.

Με τελετές παρουσία της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας στα πρώην χειμερινά ανάκτορα του Χόφμπουργκ, στις οποίες έχει προσκαλέσει ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, με καταθέσεις στεφάνων και άλλες εκδηλώσεις μνήμης, η επίσημη Αυστρία στέκεται σήμερα μπροστά στην επέτειο των 80 χρόνων της απαρχής της "μαύρης νύχτας" που άρχιζε εκείνη την ημέρα και θα διαρκούσε περισσότερο από επτά χρόνια, μέχρι την απελευθέρωση από τα συμμαχικά στρατεύματα στις αρχές Μαΐου του 1945.

Η χρονική περίοδος ανάμεσα στο 1933 - το οποίο υπήρξε προάγγελος της καταστροφής του 1938 -- και στη χρονιά της προσάρτησης, παραμένει για την Αυστρία ένα πολύ δύσκολο κεφάλαιο της πολιτικής της αλλά και της διαχείρισης της σύγχρονης ιστορίας της, και ανάλογα με τη σκοπιά του παρατηρητή της, η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται ως "αυστροφασισμός" ή "αντίσταση στο ναζισμό με χροιά εσωτερικού αυταρχισμού".

Στις 30 Ιανουαρίου του 1933 συντελούνταν η αναρρίχηση του Χίτλερ στην εξουσία στη Γερμανία, όταν αναλάμβανε καγκελάριος, ενώ δύο μήνες αργότερα, στις 4 Μαρτίου , στη γενέτειρα του την Αυστρία ακολουθούσε η διάλυση της αυστριακής Βουλής, η κατάργηση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, η επιβολή λογοκρισίας από το χριστιανοφασιστικών αποχρώσεων καθεστώς του τότε καγκελάριου Ένγκελμπερτ Ντόλφους.

Με την επιδρομή στα γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην πόλη Λιντς ομάδων αστυνομικών του καθεστώτος και τις δολοφονίες μελών του κόμματος, κορυφωνόταν ουσιαστικά η κατάλυση της δημοκρατίας από το καθεστώς αυτό που θεωρείτο υποχείριο της φασιστικής δικτατορίας του Μπενίτο Μουσολίνι στην Ιταλία, για να ακολουθήσει ο ολιγοήμερος, αλλά αιματηρός, αυστριακός εμφύλιος πόλεμος, που είχε ξεσπάσει στις 12 Φεβρουαρίου 1934.

Στις 25 Ιουλίου του 1934, δολοφονούνταν από ομάδα "παράνομων" Αυστριακών ναζιστών ο Ντόλφους, που για τη μια πλευρά θεωρείται ένας «δολοφόνος» των Σοσιαλιστών, για δε τους άλλους, ένας "μάρτυρας" στον αγώνα κατά του Ναζισμού και εμφανίζεται ως "το πρώτο θύμα του Χίτλερ", κάτι που συνδέεται και με την εξαιρετικά αμφιλεγόμενη θέση πως "η Αυστρία ήταν η πρώτη ελεύθερη χώρα που είχε πέσει θύμα της τυπικής επιθετικής πολιτικής του Χίτλερ".

Η θέση αυτή διατυπωνόταν στην αποκαλούμενη "Διακήρυξη της Μόσχας" την 1η Νοεμβρίου του 1943, με την οποία οι κυβερνήσεις των τριών συμμαχικών δυνάμεων, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, της Σοβιετικής Ενωσης και της Μεγάλης Βρετανίας, αποφάσιζαν την απελευθέρωση της Αυστρίας από τη γερμανοναζιστική κατοχή και την επανασύσταση της ως ελεύθερου, ανεξάρτητου κράτους στα σύνορα του 1937.

Πολλές μεταπολεμικές αυστριακές κυβερνήσεις εκμεταλλεύτηκαν επιλεκτικά τη Διακήρυξη της Μόσχας για να στηρίξουν το αποκαλούμενο "Δόγμα του θύματος" και μόνον στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και συγκεκριμένα το 1986, με τις αποκαλύψεις για το ναζιστικό παρελθόν του νεοεκλεγέντα τότε προέδρου της Αυστρίας και πρώην Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κουρτ Βάλντχαϊμ, η ιστορία φάνηκε να ξεπερνά τους Αυστριακούς και να τους θέτει αντιμέτωπους με την πραγματικότητα.

Anschluss

Η 80ή επέτειος από την προσάρτηση της Αυστρίας από τη ναζιστική Γερμανία στις 12 Μαρτίου 1938 (Anschluss) δίνει σήμερα την ευκαιρία στον πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν να υπερασπισθεί την ειρηνική συμβίωση και τον σεβασμό των μειονοτήτων.

Μία «ημέρα μνήμης» έχει οργανωθεί σήμερα από τις αυστριακές αρχές για τα γεγονότα αυτά που εξέτρεψαν τη χώρα από την πορεία της και αποτέλεσαν το πρελούδιο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο πρόεδρος Αλεξάντερ βαν ντερ Μπελεν, ο οποίος θα είναι επικεφαλής των τελετών, κάλεσε τις νέες γενιές να μην αφεθούν να παρασυρθούν από εξτρεμιστικές ιδέες.

«Μην παίρνετε ως αυτονόητα την ειρηνική συμβίωση και τις ομαλές πολιτικές σχέσεις...αυτά τα πραγματα μπορεί να αλλάξουν», προειδοποίησε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Kurier.

«Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζεσθε τις μειονότητες», δήλωσε ο φιλελεύθερος, οικολόγος πολιτικός ο οποίος εξελέγη το 2016 έπειτα από αναμέτρησή του με τον υποψήφιο της αυστριακής άκρας δεξιάς.

Παγγερμανισμός

Από την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης συνασπισμού συντηρητικών-ακροδεξιών τον Δεκέμβριο, ο πρόεδρος έχει απευθύνει πλήθος εκκλήσεων για εγρήγορση και ανεκτικότητα.

Η ηγεσία του ακροδεξιού του Κόμματος των Ελευθέρων (FPO), που περιλαμβάνει στις τάξεις του και ορισμένους παλαιούς ναζί, έχει διακηρύξει επανειλημμένως ότι απορρίπτει το ναζισμό, τον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό, καθώς και την ένταξή του στην «Δημοκρατία τη Αυστρίας, το δημοκρατικό πολίτευμα, τον κοινοβουλευτισμό και το κράτος δικαίου».

Η θέση του ακροδεξιού κόμματος ως προς το στάτους του αυστριακού κράτους έχει υπάρξει επαμφοτερίζουσα, διαπνεόμενη από έναν αέρα παγγερμανισμού που καλλιεργεί την ιδέα της μεγάλης Γερμανίας.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες την πρόθεσή της για την οικοδόμηση στη Βιέννη μνημείου με τα ονόματα των 66.000 Αυστριακών, θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Ο ηγέτης του FPO Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε έσπευσε να τονίσει με την ευκαιρία ότι η μνήμη της γενοκτονίας των εβραίων αποτελεί «διαρκή υποχρέωση».

Ο Στράχε βρίσκεται σε συνεχή προσπάθεια εξωραϊσμού της εικόνα του κόμματός του που εκτίθεται από σειρά ακροδεξιών παρεκτροπών των στελεχών του.

Διαδηλώσεις

Διαδηλώσεις οργανώνονται σήμερα με την ευκαιρία της 80ής επετείου του Anschluss με τη συμμετοχή ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα, καθώς και συζητήσεις για τις ευθύνες της Αυστρίας και των Αυστριακών στην κατάληψη της εξουσίας από τον Χίτλερ. Η Αυστρία είχε αποφύγει μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ΄80 αυτήν την διαδικασία ενδοσκόπησης, που έγινε στη Γερμανία, εξαιτίας του καθεστώτος του θύματος του ναζισμού που οι σύμμαχοι είχαν επισήμως αποδώσει στη χώρα.

Ομως, ήδη από το 1933, οι αυστριακοί συντηρητικοί είχαν ανοίξει τον δρόμο για τον ναζισμό: αφού κατέλυσαν την κοινοβουλευτική δημοκρατία, έπνιξαν στο αίμα την εξέγερση των σοσιαλδημοκρατών το 1934 και εγκαθίδρυσαν μονοκομματικό καθεστώς. Εν μέσω της κρίσης ταυτότητας που περνούσε η Αυστρία μετά τη διάλυση το 1918 της Αυστρο-Ουγγαρίας και σε απόλυτο οικονομικό μαρασμό, ο αντισημιτισμός άνθισε κατά τη διάρκεια τηε δεκαετίας του ΄20.

«Ολα ήταν ήδη έτοιμα προ πολλού όταν έφθασαν οι ναζί», δήλωσε κατά τη διάρκεια συμποσίου η Κίτι Σούσνι, 13 ετών το 1938, που θυμάται «πώς όλα άλλαξαν από τη μία μέρα στην άλλη» και πώς η είσοδος στο πάρκο του ανακτόρου του Σένμπρουμ «απαγορεύθηκε στους εβραίους και στους σκύλους».

Στις 15 Μαρτίου 1938, ένα ενθουσιώδες πλήθος υποδεχόταν τον Χίτλερ στη Βιέννη. Μία «καλλιτεχνική εγκατάσταση» θα εγκαινιασθεί σήμερα στο σημείο όπου ο δικτάτορας απηύθυνε την πρώτη του ομιλία μετά την προσάρτηση της Αυστρίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER