Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018 13:55

Κινητικότητα για το Brexit στις Βρυξέλλες

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Κινητικότητα για το Brexit στις Βρυξέλλες

Ευρωπαίοι και Βρετανοί διαπραγματευτές κατέληξαν σε συμφωνία για τα προσχέδια των κειμένων της συνθήκης του Brexit που αφορούν τη μεταβατική περίοδο και άλλα θέματα και έχουν μια γενικότερη συμφωνία για το θέμα των ιρλανδικών συνόρων, αν και κάποιες λεπτομέρειες παραμένουν ανοικτές, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ.

Ο διπλωμάτης, μιλώντας μετά τη συνάντηση των διαπραγματευτών της ΕΕ με απεσταλμένους από τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη, δήλωσε ότι έχουν επίσης συμφωνηθεί τα τελικά κείμενα για τα δικαιώματα των απόδημων και τον λογαριασμό του Brexit.

Δεν είναι απολύτως σαφές εάν οι ηγέτες της ΕΕ θα επικυρώσουν την Παρασκευή, όπως επιθυμεί η Βρετανία, το τελικό κείμενο για μια μεταβατική περίοδο.

«Τα κράτη-μέλη είναι αρκετά ικανοποιημένα», δήλωσε ο διπλωμάτης. «Περιμένουμε ακόμα την αντίδραση της Ιρλανδίας. Η Ιρλανδία θα συζητηθεί περαιτέρω, υπάρχει μερική σύγκλιση απόψεων».

Έπειτα από συνάντησή του σήμερα με τον Ευρωπαίο διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ, ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι έγγραψε στο Twitter: «Οι διαπραγματεύσεις του Brexit προχωρούν – η πρόοδος για τα ιρλανδικά θέματα παραμένει βασική προτεραιότητα και για τις δύο διαπραγματευτικές ομάδες και η αλληλεγγύη μας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας παραμένει ισχυρή».

Το Δουβλίνο ζητά διαβεβαιώσεις για τα σύνορα πριν υπάρξει μια συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο του Brexit

Η ιρλανδική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξασφαλίσει πως η Βρετανία δεν θα «υπαναχωρήσει» από την προσωρινή συμφωνία για τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας πριν οι ηγέτες της ΕΕ προσφέρουν στο Λονδίνο μια συμφωνία για μια μεταβατική περίοδο στη σύνοδο της Παρασκευής.

Διπλωμάτες και αξιωματούχοι της ΕΕ λένε ότι μια συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο, ένα βασικό θέμα για τις βρετανικές επιχειρήσεις, κοντεύει να συναφθεί μετά τις διαπραγματεύσεις του σαββατοκύριακου. Το Δουβλίνο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα το δεχθεί αυτό χωρίς νέες διαβεβαιώσεις από τη Βρετανία ότι μπορεί να υπάρξει μια «προστατευτική» ρύθμιση, στην περίπτωση που αποτύχουν όλα τα άλλα, προκειμένου να αποφευχθεί ένα «σκληρό σύνορο» μετά το Brexit.

«Οι 27 της ΕΕ έχουν υπάρξει σταθεροί στο ότι δεν μπορεί να υπάρξει υπαναχώρηση σε κανένα σημείο της συμφωνίας του Δεκεμβρίου», φέρεται να δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι πριν από τη συνάντηση με τους ομολόγους του στην ΕΕ

«Αυτό τονίζει τη σημασία του να δεσμευθεί ουσιαστικά το Ηνωμένο Βασίλειο σε όλες τις πτυχές της Συμφωνίας Αποχώρησης, συμπεριλαμβανομένου και του εφεδρικού Πρωτοκόλλου για την Ιρλανδία/Βόρεια Ιρλανδία».

Ιρλανδός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο Κόβενι ανυπομονεί να ακούσει την αξιολόγηση του διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ για το εάν συμβαίνει αυτό, προσθέτοντας: «Αυτό θα είναι απαραίτητο για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Παρασκευής».

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER