Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018 14:51

Yπόθεση Σκριπάλ: Στήριξη ΕΕ στο Λονδίνο- Ξεκινά έρευνα για χημικά από τον OPCW

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Yπόθεση Σκριπάλ: Στήριξη ΕΕ στο Λονδίνο- Ξεκινά έρευνα για χημικά από τον OPCW

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κάλεσαν σήμερα από τις Βρυξέλλες τη Ρωσία να απαντήσει στα ερωτήματα σχετικά με τη χρήση του νευροτοξικού παράγοντα στην επίθεση εναντίον του ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στο βρετανικό Σάλσμπερι και εξέφρασαν "απόλυτη αλληλεγγύη" προς το Λονδίνο.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την υπουργική σύνοδο είναι η εξής:

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει κατηγορηματικά την επίθεση εις βάρος του Σεργκέι και της Γιούλια Σκριπάλ στο Σάλσμπερι του Ηνωμένου Βασιλείου στις 4 Μαρτίου 2018, εξαιτίας της οποίας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση και ένας αστυνομικός. Οι ζωές πολλών πολιτών απειλήθηκαν από αυτή την παράτολμη και παράνομη ενέργεια. Η ΕΕ λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη της την εκτίμηση της βρετανικής κυβέρνησης ότι είναι πολύ πιθανόν να ευθύνεται (για την επίθεση) η Ρωσική Ομοσπονδία".

"Η ΕΕ είναι σοκαρισμένη από την επιθετική χρήση του όποιου νευροτοξικού παράγοντα στρατιωτικής προέλευσης, ενός τύπου που έχει παρασκευαστεί στη Ρωσία, για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και περισσότερα από 70 χρόνια. Η χρήση χημικών όπλων από οποιονδήποτε υπό οποιεσδήποτε συνθήκες είναι απολύτως απαράδεκτη και συνιστά απειλή για την ασφάλεια όλων μας. Κάθε τέτοια χρήση αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της Συνθήκης Απαγόρευσης Χημικών Όπλων και του διεθνούς δικαίου και αψηφά τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Η ΕΕ χαιρετίζει τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου να συνεργαστεί στενά με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) στην έρευνα για την επίθεση. Η ΕΕ καλεί τη Ρωσία να απαντήσει επειγόντως στα ερωτήματα που τέθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη διεθνή κοινότητα και να αποκαλύψει άμεσα, πλήρως και ολοκληρωμένα το πρόγραμμά της για τον Novichok στον ΟΑΧΟ".

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει την απόλυτη αλληλεγγύη της προς το Ηνωμένο Βασίλειο και τη στήριξή της, περιλαμβανομένων και των προσπαθειών του Ηνωμένου Βασιλείου να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι".

"Η ΕΕ θα παραμείνει στενά επικεντρωμένη στο ζήτημα αυτό και τις επιπτώσεις του".

Επιθεωρητές του Οργανισμού Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων έφτασαν στη Βρετανία για να ξεκινήσουν έρευνα

Στο μεταξύ, επιθεωρητές του Οργανισμού Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων (OPCW) έφτασαν σήμερα στη Βρετανία για να ερευνήσουν γύρω από την επίθεση στις 4 Μαρτίου με νευροπαραλυτική ουσία στον Ρώσο πρώην διπλό κατάσκοπο Σεργκέι Σκριπάλ και στην κόρη του Γιούλια στην πόλη Σάλσμπερι στη Βρετανία, δήλωσε πηγή στον οργανισμό αυτόν.

Η Βρετανία ζήτησε από τον OPCW που εδρεύει στην Χάγη να πραγματοποιήσει δική του ανεξάρτητη έρευνα και δικές του αναλύσεις σε δείγματα από την νευροπαραλυτική αυτή ουσία στα εργαστήριά του, πρόσθεσε η διπλωματική αυτή πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Παρουσιάστε αποδείξεις για τις κατηγορίες κατά της Μόσχας ή ζητήστε συγγνώμη, λέει το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι το Λονδίνο θα πρέπει είτε να στηρίξει με στοιχεία τους ισχυρισμούς του πως η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού κατάσκοπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στη Βρετανία είτε να ζητήσει «αργά ή γρήγορα» συγγνώμη.

Η Βρετανία έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι ευθύνεται για τη χρήση του νευροτοξικού παράγοντα Νοβιτσόκ, που είχε παρασκευαστεί την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, για τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, της Γιούλια.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως οι ισχυρισμοί της Βρετανίας είναι «δύσκολο να εξηγηθούν ... είναι αβάσιμοι και συκοφαντικοί».

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες Κυριακή πως είναι ανοησία να πιστεύει κανείς ότι η Μόσχα ευθύνεται για την επίθεση.

"Δεν μπορούν να ξεγελάσουν πλέον κανέναν", είπε ο ΥΠΕΞ Τζόνσον αναφερόμενος στη Μόσχα

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα πως οι αρνήσεις της Ρωσίας είναι «όλο και πιο παράλογες».

Η Ρωσία κάνει λάθος αρνούμενη κάθε ευθύνη για την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα εις βάρος του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στο Σάλσμπερι της Βρετανίας, δήλωσε σήμερα ο βρετανός ΥΠΕΞ, ο οποίος απέσπασε τη στήριξη και άλλων χωρών της ΕΕ παρότι διπλωμάτες επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει άμεση προοπτική επιβολής νέων οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας για την επίθεση.

Κατά την άφιξή του σήμερα στις Βρυξέλλες ο νέος υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Χάικο Μάας εξέφρασε την υποστήριξή του στη Βρετανία, ενώ ο ΥΠΕΞ του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι "θα πρέπει να ασκήσουμε πιέσεις στη Ρωσία να συμμετάσχει σε μια πραγματική έρευνα για την επίθεση".

"Η ρωσική άρνηση είναι όλο και πιο παράλογη", δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για το περιστατικό.

"Πρόκειται για μια τυπικη ρωσική στρατηγική...δεν μπορούν πλέον να ξεγελάσουν κανέναν", είπε ο Τζόνσον ότι "δεν υπάρχει σχεδόν καμία χώρα στο τραπέζι εδώ στις Βρυξέλλες, η οποία να μην έχει επηρεαστεί τα τελευταία χρόνια από κάποιου είδους κακή ή ενοχλητική συμπεριφορά της Ρωσίας".

Χθες Κυριακή ο Τζόνσον κατηγόρησε τη Ρωσία ότι αποθηκεύει ποσότητες του νευροτοξικού παράγοντα Novichok, ο οποίος παρασκευάστηκε τη σοβιετική εποχή και χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση κατά των Σκριπάλ, κάτι το οποίο η Μόσχα αρνείται.

Από την πλευρά της η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, η Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε ότι οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θα ακούσουν αυτά που έχει να τους πει σήμερα ο Τζόνσον: "Θα ενημερώσει τους υπουργούς, θα συζητήσουμε και...θεωρώ, νομίζω ότι θα ενημερωθείτε από εμάς αργότερα σήμερα το πρωί για μια κοινή μας θέση (στο ζήτημα)".

"Πάντα περιμένω ενότητα", είπε η ίδια αναφερόμενη στην αλληλεγγύη στους κόλπους της ΕΕ απέναντι στη Βρετανία για την υπόθεση Σκριπάλ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER