Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018 16:40

Υπάλληλος του γαλλικού προξενείου στην Ιερουσαλήμ συνελήφθη για λαθρεμπόριο όπλων

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Υπάλληλος του γαλλικού προξενείου στην Ιερουσαλήμ συνελήφθη για λαθρεμπόριο όπλων

Με την κατηγορία της συμμετοχής σε λαθρεμπόριο όπλων από τη Λωρίδα της Γάζας στη Δυτική Όχθη συνελήφθη ο οδηγός του γαλλικού προξενείου στην Ιερουσαλήμ.

Ο 23χρονος Γάλλος Ρομέν Φρανκ κατηγορείται από το Ισραήλ ότι εκμεταλλεύτηκε τα προνόμια που δίνονται στις διπλωματικές αποστολές προκειμένου να μεταφέρει περίπου 70 πιστόλια και δύο αυτόματα όπλα από τη Λωρίδα της Γάζας για λογαριασμό παλαιστινιακού δικτύου διακινητών.

Ο ύποπτος συνελήφθη στο πλαίσιο έρευνας που διεξήγαγε η Σιν Μπετ για παλαιστινιακό δίκτυο που μετέφερε λαθραία στρατιωτικού τύπου όπλα από τη Λωρίδα της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, στη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με τη Σιν Μπετ, ο 23χρονος περνούσε όπλα χρησιμοποιώντας όχημα του προξενείου, το οποίο υποβαλλόταν σε πιο περιορισμένο έλεγχο στο πέρασμα Ερέζ, στα σύνορα Ισραήλ - Γάζας, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Η Λωρίδα της Γάζας που κυβερνάται από τη Χαμάς υπόκειται εδώ και δέκα χρόνια σε αυστηρό αποκλεισμό από τις ισραηλινές αρχές. Όμως συνήθως δεν ερευνάται το εσωτερικό των διπλωματικών οχημάτων που κινούνται από και προς αυτήν.

Ο Φρανκ φέρεται να λάμβανε τα όπλα από Παλαιστίνιο εργαζόμενο στο Γαλλικό Πολιτιστικό Κέντρο της Γάζας. Στη συνέχεια διερχόταν από το πέρασμα Ερέζ και έφτανε έως την κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Εκεί έδινε τα όπλα σε πρόσωπο που τα πουλούσε σε διακινητές.

Συνολικά εννέα άνθρωποι έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας, μεταξύ των οποίων και ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος που εργαζόταν στον τομέα ασφάλειας του γαλλικού προξενείου. Έξι από τους συλληφθέντες, ανάμεσά τους και ο Φρανκ, αναμένεται να παρουσιαστούν σήμερα ενώπιον δικαστηρίου στην Μπιρ Σέβα, όπου θα τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Η Σιν Μπετ εξήγησε ότι το κίνητρο του Γάλλου ήταν οικονομικό. «Η έρευνα κατέδειξε ξεκάθαρα ότι ο εργαζόμενος του γαλλικού προξενείου έδρασε για τα χρήματα, μόνος του και κρυφά από τους ανωτέρους του».

Εκπρόσωπος της γαλλικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ εξήγησε ότι ο ύποπτος είναι «μέλος του γενικού προξενείου στην Ιερουσαλήμ» και πρόσθεσε ότι η Γαλλία λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη της την υπόθεση και συνεργάζεται με τις ισραηλινές αρχές.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER