Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018 13:04

Υπόθεση Σκριπάλ: Αλληλέγγυοι στη Βρετανία οι "28"- Πυρά Λαβρόφ

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Υπόθεση Σκριπάλ: Αλληλέγγυοι στη Βρετανία οι "28"- Πυρά Λαβρόφ

Οι ηγέτες της ΕΕ θεωρούν ομόφωνα, συντασσόμενοι στο ζήτημα αυτό με το Ηνωμένο Βασίλειο, ότι η Ρωσία «πιθανότατα» βρίσκεται πίσω από τη δηλητηρίαση του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ την 4η Μαρτίου στο Σάλσμπερι της Αγγλίας, γνωστοποίησε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί με την κυβέρνηση του ΗΒ και θεωρεί ότι η Ρωσία είναι πιθανότατα υπεύθυνη για την επίθεση στο Σάλσμπερι και δεν υπάρχει καμία άλλη πιθανή πειστική εξήγηση», έγραψε ο Τουσκ στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Με την τοποθέτηση του Τουσκ εξ ονόματός τους, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 κρατών-μελών, που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, συμπεραίνουν ότι η εμπλοκή της Ρωσίας είναι η «μόνη πειστική εξήγηση» για την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα στο Σάλσμπερι.

Η δήλωση αυτή των 28 είναι αισθητά πιο σκληρή από τη διατύπωση στο αρχικό προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής, στο οποίο αναφερόταν πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παίρνει «πολύ σοβαρά την εκτίμηση της κυβέρνησης της Βρετανίας σύμφωνα με την οποία είναι πολύ πιθανό ότι η Ρωσική Ομοσπονδία ευθύνεται» για την επίθεση.

Ορισμένοι ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν νωρίτερα επιφυλάξεις.

Η Τερέζα Μέι χαιρετίζει την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 

Η συντηρητική πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι απηύθυνε έκκληση στους ευρωπαίους εταίρους της να επιδείξουν αλληλεγγύη και να της προσφέρουν ομόφωνη στήριξη, καταδικάζοντας την εμπλοκή που αποδίδει στη Μόσχα στην υπόθεση της δηλητηρίασης του Σκρίπαλ και της κόρης του με χημικό όπλο την 4η Μαρτίου.

Η Μέι ευχαρίστησε τους ηγέτες της ΕΕ για την «αλληλεγγύη και την υποστήριξή τους» και πρόσθεσε ότι αναμένει να γίνουν «περαιτέρω συζητήσεις» για το θέμα.

«Χαιρετίζω το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε με την κυβέρνηση του ΗΒ ότι είναι πάρα πολύ πιθανό πως η Ρωσία ευθυνόταν για την απόπειρα φόνου η οποία διαπράχθηκε στους δρόμους του Σάλσμπερι και πως δεν υπάρχει άλλη πειστική εναλλακτική εξήγηση», είπε η Μέι στους δημοσιογράφους.

«Η απειλή που εγείρει η Ρωσία δεν σέβεται σύνορα κι αποτελεί μια απειλή για τις αξίες μας. Και είναι σωστό το ότι εδώ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενωνόμαστε για να υπερασπιστούμε αυτές τις αξίες», πρόσθεσε η συντηρητική πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε δήλωσε μάλιστα ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ εξετάζουν τη λήψη μέτρων εναντίον της Μόσχας και ότι θα ληφθούν αποφάσεις «στο εγγύς μέλλον».

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ληφθούν επιπρόσθετα τιμωρητικά μέτρα σε βάρος της Ρωσίας, σε αντίδραση για την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα στο Σάλσμπερι της Αγγλίας, για την οποία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επέρριψε την ευθύνη στη Μόσχα, τονίζοντας πως η ΕΕ θα καταβάλλει προσπάθειες να υπάρξει κοινή δράση για το ζήτημα.

«Είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε από κοινού, με τη γλώσσα που χρησιμοποιήσαμε εδώ, αλλά επίσης πιθανόν και με επιπρόσθετα μέτρα», τόνισε η Μέρκελ μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

ΕΕ: Κάποια κράτη μέλη ίσως απελάσουν ρώσους διπλωμάτες

Ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο να απελάσουν ρώσους διπλωμάτες σε αντίδραση για την επίθεση με χημικό όπλο εναντίον του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ στην Αγγλία, δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ευρωπαίος διπλωμάτης στις Βρυξέλλες.

«Ορισμένα μέλη εξετάζουν το ενδεχόμενο απέλασης ρώσων διπλωματών ή την ανάκληση των δικών τους διπλωματών», ανέφερε ο διπλωμάτης, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Νωρίτερα, οι 28 ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν ομόφωνα στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία βρίσκεται «πιθανότατα» πίσω από τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του την 4η Μαρτίου στο Σάλσμπερι.

Ανακαλείται για διαβουλεύσεις ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Ρωσία- Το Κρεμλίνο "λυπάται"

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανακαλέσει τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της στη Ρωσία για «διαβουλεύσεις», μετά την επίθεση με χημικό όπλο εναντίον του ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκρίπαλ στην Αγγλία, επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Υπήρξε συμφωνία να ανακληθεί ο πρεσβευτής της ΕΕ στη Μόσχα για διαβουλεύσεις», είχε δηλώσει νωρίτερα ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος, μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο νυν επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Ρωσία είναι ο Γερμανός Μάρκους Έντερερ.

Το Κρεμλίνο εξέφρασε σήμερα «λύπη» για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στη Μόσχα.

«Λυπούμαστε για άλλη μια φορά γιατί κάποιοι λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις χρησιμοποιώντας τη διατύπωση “πιθανότατα”», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Η Ρωσία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την υπόθεση Σκριπάλ», επέμεινε ο Πεσκόφ.

«Δεν γνωρίζουμε ποια στοιχεία παρουσίασε η βρετανική πλευρά συζητώντας την υπόθεση Σκριπάλ με τους εταίρους της» της ΕΕ που συναντώνται στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, είπε.

«Δεν γνωρίζουμε ούτε για τι ακριβώς συμφώνησαν οι αρχηγοί κρατών [και κυβερνήσεων] της ΕΕ όταν μίλησαν για την υποστήριξή τους στη Βρετανία», υπογράμμισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκφράζοντας τη λύπη του που «η ρωσική πλευρά εξακολουθεί να μην μπορεί να αποκτήσει πληροφορίες» από το Λονδίνο για την υπόθεση αυτή.

O ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ κατηγορεί το Λονδίνο ότι ωθεί τους συμμάχους του σε «αντιπαράθεση» με τη Μόσχα

Εργαζόμενοι της βρετανικής πρεσβείας συγκεντρώθηκαν σήμερα στο χώρο της βρετανικής διπλωματικής αποστολής στη Μόσχα πριν από τη λήξη της προθεσμίας που έχουν θέσει οι ρωσικές αρχές για την αναχώρηση 23 βρετανών διπλωματών σε αντίποινα για την απέλαση από το Λονδίνο του ίδιου αριθμού ρώσων διπλωματών εξαιτίας της υπόθεσης Σκριπάλ.

Εικονολήπτης του Ρόιτερ είδε εργαζομένους να αγκαλιάζουν συναδέλφους τους και οχήματα να ετοιμάζονται στον χώρο της βρετανικής πρεσβείας.

Στο μεταξύ, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε σήμερα το Λονδίνο ότι ωθεί τους συμμάχους του σε μια «αντιπαράθεση» με τη Μόσχα μετά την απόφαση της ΕΕ να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στη Ρωσία εξαιτίας της υπόθεσης Σκριπάλ.

Οι βρετανικές αρχές «επιδιώκουν πυρετωδώς να υποχρεώσουν τους συμμάχους τους να πάρουν μέτρα που στοχεύουν στην αντιπαράθεση» με τη Μόσχα μετά τη δηλητηρίαση του ρώσου πρώην διπλού κατάσκοπου Σεργκέι Σκριπάλ στην Αγγλία, δήλωσε ο Λαβρόφ από το Ανόι, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων RIA Novosti.

Η Ρωσία, η οποία διακηρύσσει την αθωότητά της και κατηγορεί το Λονδίνο ότι «δεν θέλει να ακούσει τις απαντήσεις» της Μόσχας, διέταξε σε αντίποινα την απέλαση βρετανών διπλωματών και τον τερματισμό των δραστηριοτήτων του Βρετανικού Συμβουλίου στην επικράτειά της.

«Εξακολουθούμε να μην βλέπουμε γεγονότα. Και η απουσία τους μας κάνει να σκεφτόμαστε πως όλο αυτό δεν είναι παρά μια πρόκληση», κατήγγειλε ο Λαβρόφ κατηγορώντας το Λονδίνο ότι «ακολουθεί πορεία για να καταστήσει την κρίση με τη Ρωσία όσο το δυνατόν πιο βαθιά».

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν δήλωσε σήμερα πως η χώρα του εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει μέτρα κατά της Ρωσίας για την υπόθεση Σκριπάλ, επιπλέον των μέτρων που ελήφθησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες η κυβέρνηση θα εξετάσει πολύ σοβαρά αν και πώς η Δανία μπορεί να στηρίξει τη Βρετανία πέραν των αποφάσεων στις οποίες συνεισφέραμε συλλογικά», δήλωσε ο Λόκε Ράσμουσεν στο τηλεοπτικό δίκτυο TV2 στις Βρυξέλλες.

Τα μέτρα θα μπορούσαν να περιλάβουν την ανάκληση δανών διπλωματών από τη Ρωσία ή την απέλαση ρώσων διπλωματών από τη Δανία, σύμφωνα με το TV2.

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP- Reuters-dpa

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER