Τρίτη, 10 Απριλίου 2018 19:00

Α. Γκουτέρες: Αμερόληπτη έρευνα για τη φερόμενη επίθεση με χημικά

Γράφτηκε από την
Α. Γκουτέρες: Αμερόληπτη έρευνα για τη φερόμενη επίθεση με χημικά

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε σήμερα την αγανάκτησή του για την επίθεση με χημικά, που φέρεται ότι πραγματοποιήθηκε στην Ντούμα της Συρίας, και ζήτησε να διεξαχθεί «αμερόληπτη» έρευνα από διεθνείς ερευνητές που θα έχουν «ανεμπόδιστη» πρόσβαση, ενώ ταυτόχρονα η Κίνα εξέφρασε την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε «παρορμητική» στρατιωτική απάντηση.

«Οποιαδήποτε επιβεβαιωμένη χρήση χημικών όπλων, από οποιαδήποτε πλευρά και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, είναι αποτρόπαιη και αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Η σοβαρότητα των πρόσφατων κατηγοριών απαιτεί εμπεριστατωμένη έρευνα με χρήση αμερόληπτης, ανεξάρτητης και επαγγελματικής εμπειρογνωμοσύνης», πρόσθεσε.

Ο Γκουτέρες επανέλαβε την πλήρη υποστήριξή του προς τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) και στην αποστολή του να εξακριβώσει τα γεγονότα. Υπογράμμισε πως οι ερευνητές του ΟΑΧΟ «θα πρέπει να έχουν πλήρη πρόσβαση, χωρίς κανέναν περιορισμό ή εμπόδιο στις δραστηριότητές τους».

Στο μεταξύ, από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώθηκε πως η Κίνα «αντιτίθεται στην παρορμητική προσφυγή στη βία και στις απειλές χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις».

«Μια πλήρης, αμερόληπτη και αντικειμενική έρευνα» πρέπει να διεξαχθεί κατ' αρχάς και κανένα μέρος δεν μπορεί «να προκαταλάβει αποτελέσματα για να αντλήσει αυθαίρετα συμπεράσματα», υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ. «Οι στρατιωτικές ενέργειες δεν μας οδηγούν πουθενά», πρόσθεσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER