Δευτέρα, 16 Απριλίου 2018 10:54

"Καίει" τον Τραμπ το νέο βιβλίο του Κομέι

Γράφτηκε από την
"Καίει" τον Τραμπ το νέο βιβλίο του Κομέι

Ο πρώην διευθυντής του FBI Τζέιμς Κομέι χαρακτηρίζει τον Τραμπ, ως ανήθικο και μη αφοσιωμένο στην αλήθεια στο βιβλίο του, με το οποίο εξαπολύει δριμεία κριτική στον Αμερικανό Πρόεδρο.

Ο Κομέι περιγράφει τον Τραμπ ως έναν άνθρωπο με εμμονή να διαλύσει το FBI και τις φήμες που είχαν κυκλοφορήσει για την προσωπική του ζωή, οι οποίες όπως υποστήριζε ο ίδιος αν και αναληθείς θα μπορούσαν να προκαλέσουν άγχος στη γυναίκα του.

Τον παρουσιάζει ως «αφεντικό της Μαφίας» και υποστηρίζει ότι η διακυβέρνησή του οδηγείται από προσωπικά κίνητρα, ενώ παράλληλα ισχυρίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε απαιτήσει από αυτόν, τουλάχιστον τέσσερις φορές, να ερευνήσει τους ισχυρισμούς ότι υπάρχει βίντεο από ξενοδοχείο στη Μόσχα στο οποίο φέρεται να εμφανίζεται ο Αμερικανός Πρόεδρος να «έχει αγοράσει τις υπηρεσίες ιερόδουλων».

Υποστηρίζει ακόμα ότι είχε πολύ θολές γραμμές ανάμεσα στην επιβολή του νόμου και την πολιτική και ότι του είχε ασκήσει πολλές πιέσεις σχετικά με την έρευνα για τη ρωσική ανάμειξη στις τελευταίες αμερικανικές εκλογές.

Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες.

"Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ακατάλληλος από ηθική άποψη για να ασκεί το αξίωμα του προέδρου"

Ο πρώην διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI) Τζέιμς Κόμι δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που μεταδόθηκε την Κυριακή από το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News ότι θεωρεί πως ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι επικίνδυνος, «ακατάλληλος από ηθική άποψη» για να ασκεί το αξίωμα, και κάνει «τρομακτική ζημιά» στους θεσμικούς κανόνες.

«Δεν πιστεύω τις ιστορίες σύμφωνα με τις οποίες έχει πρόβλημα υγείας, ή βρίσκεται στα αρχικά στάδια της άνοιας», είπε ο Κόμι, σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξής του, όπως το δημοσιοποίησε το ABC. «Δεν πιστεύω ότι είναι ανίκανος από ιατρική άποψη. Πιστεύω ότι είναι ανίκανος από ηθική άποψη να είναι πρόεδρος», πρόσθεσε ο Κόμι, τον οποίο καθαίρεσε ο Τραμπ την 9η Μαΐου 2017.

«Ο πρόεδρός μας οφείλει να ενσαρκώνει και να παραμένει προσηλωμένος στις αξίες που βρίσκονται στην καρδιά της χώρας μας. Η πιο σημαντική (από αυτές τις αξίες) είναι η αλήθεια. Αυτός ο πρόεδρος δεν είναι ικανός να το κάνει», υποστήριξε ο Τζέιμς Κόμι.

«Ένας άνθρωπος (...) που μιλάει και συμπεριφέρεται στις γυναίκες σαν να είναι κομμάτια κρέατος, που λέει μόνιμα ψέματα για θέματα μεγάλα και μικρά κι επιμένει ότι ο αμερικανικός λαός τα πιστεύει, αυτός ο άνθρωπος δεν είναι κατάλληλος για να είναι πρόεδρος των ΗΠΑ, για ηθικούς λόγους. Και αυτή δεν είναι μια πολιτική δήλωση», ανέφερε.

«Είναι ακατάλληλος από ηθική άποψη να είναι πρόεδρος», επέμεινε.

Ακόμη, ο πρώην διευθυντής του FBI είπε πως ανησυχεί για το ενδεχόμενο ο αμερικανός πρόεδρος να είναι εκτεθειμένος σε εκβιασμό από τη Ρωσία, εξαιτίας του ισχυρισμού σύμφωνα με τον οποίο ήταν παρών όταν δύο ιερόδουλες ούρησαν η μια πάνω στην άλλη το 2013 σε ένα ξενοδοχείο στη Μόσχα.

Στην αποκλειστική συνέντευξή του στον Τζορτζ Στεφανόπουλος του ABC, η οποία άρχισε να μεταδίδεται στις 22:00 την Κυριακή (τοπική ώρα, 05:00 ώρα Ελλάδας), ο Κόμι απάντησε πως είναι «πιθανό, αλλά δεν το ξέρω» ερωτηθείς για το εάν οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών μπορεί να έχουν στοιχεία που αποδεικνύουν τις φήμες για το ταξίδι του Τραμπ στη Μόσχα το 2013.

Η καθαίρεση του Κόμι έγινε ενώ το FBI ερευνούσε την πιθανή αθέμιτη σύμπραξη ανάμεσα στην ομάδα που διεξήγαγε την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ το 2016 και τη Ρωσία για να επηρεαστεί η έκβαση των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου εκείνης της χρονιάς. Ο Τραμπ είχε επικαλεστεί για να αιτιολογήσει την αποπομπή στον τρόπο με τον οποίο το FBI χειρίστηκε την έρευνα για τη χρήση ιδιωτικού εξυπηρετητή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τη Χίλαρι Κλίντον, όταν η δημοκρατική αντίπαλός του στις εκλογές ήταν ακόμη υπουργός Εξωτερικών.

Τα απομνημονεύματα του Κόμι, υπό τον τίτλο A Higher Loyalty: Truth, Lies, and Leadership, ένα βιβλίο στο οποίο ο πρώην διευθυντής του FBI σκιαγραφεί με βιτριόλι το πορτρέτο του Τραμπ -τον κατηγορεί πως έχει εμμονή με την εικόνα του και ελάχιστα τον ενδιαφέρει το κοινό καλό- κυκλοφορούν αύριο Τρίτη στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ, αντιδρώντας στο περιεχόμενο του βιβλίου, αποσπάσματα του οποίου προδημοσιεύθηκαν στον Τύπο, καταφέρθηκε για άλλη μια φορά εναντίον του Κόμι μέσω Twitter την Κυριακή, καταγγέλλοντας ότι η έρευνα για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Κλίντον είχε γίνει με «ηλίθιο» τρόπο και κατηγορώντας τον Κόμι ότι ήταν «βύσμα». Ακόμη, διέψευσε πως είχε απαιτήσει από τον πρώην επικεφαλής του FBI να ορκιστεί πίστη στον ίδιο. Ο Κόμι «θα μείνει στην ιστορία ως ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ διευθυντής του FBI στην ιστορία, μακράν!», υποστήριξε ο μεγιστάνας σε ένα από τα πέντε οργισμένα μηνύματά του που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter εναντίον του πρώην επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας.

Αντιθέτως, ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν, που μίλησε στην εκπομπή Meet the Press του NBC, εκφράστηκε με πολύ διαφορετικό τρόπο για τον Κόμι: ερωτηθείς εάν θεωρεί τον πρώην διευθυντή του FBI ακέραιο και έντιμο άνθρωπο, απάντησε «εξ όσων γνωρίζω», σπεύδοντας να προσθέσει ότι δεν τον ξέρει καλά.

Ερωτηθείς εξάλλου για την έκφραση «γλίτσας» που εξακόντισε ο Τραμπ την περασμένη εβδομάδα εναντίον του Κόμι, ο Ράιαν απάντησε «δεν χρησιμοποιώ λέξεις όπως αυτή».

Οι δικηγόροι του Μάικλ Κόεν θα πρέπει να παραδώσουν λίστα με τους πελάτες του σήμερα το πρωί, όπως προβλέπει δικαστική διαταγή. Μοναδικός πελάτης του ο πρόεδρος Τραμπ;

Οι δικηγόροι του προέδρου Τραμπ, αλλά και του προσωπικού δικηγόρου του Μάικλ Κόεν, προσέφυγαν στα δικαστήρια την Παρασκευή, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τους εισαγγελικές αρχές από την κατάσχεση προσωπικών στοιχείων και πληροφοριών. Ωστόσο, η προσπάθεια αυτή, οδήγησε στην έκδοση εισαγγελικής εντολής για την δημοσιοποίηση της λίστας πελατών του Κόεν, σύμφωνα με το “Politico.”

Η περιφερειακή δικαστής των ΗΠΑ Κίμπα Γουντ διέταξε τους δικηγόρους του Κόεν να παραδώσουν μία λίστα με τους πελάτες του, αλλά και αποδείξεις για τις σχέσεις που είχε μαζί τους, μέχρι σήμερα στις 10 το πρωί (ώρα Νέας Υόρκης). Η δικαστής διέταξε την δημοσιοποίηση της λίστας σε μια προσπάθεια για να λάβει τις αποφάσεις της, για το αν το υλικό που κατασχέθηκε από το γραφείο του Κόεν κατά την έφοδο του FBI την προηγούμενη εβδομάδα, θα προστατευτεί από τη νομοθεσία που διέπει το απόρρητο των σχέσεων μεταξύ πελάτη και δικηγόρου (attorney-client privilege).

Η λίστα αυτή, θα δημοσιοποιηθεί καθώς τα ονόματα των πελατών του Κόεν δεν υπάγονται στην παραπάνω νομική διάταξη προστασίας, εκτός κι αν το όνομα ενός πελάτη υπονοεί το είδος της νομικής συμβουλής που επιζητούσε ή που του δόθηκε από τον Κόεν.

Η διαταγή που εξέδωσε η δικαστής Γουντ, αναδεικνύει την πιθανότητα περισσότερων αποκαλύψεων για τον Κόεν, ο οποίος, ήδη βρίσκεται στο επίκεντρο μιας διαμάχης με την συμμετοχή της ηθοποιού αισθησιακών ταινιών Στόρμι Ντάνιελς. Η Ντάνιελς μήνυσε τον πρόεδρο Τραμπ, προκειμένου ν’ ακυρώσει εμπιστευτική συμφωνία την οποία διαπραγματεύτηκε ο Κόεν, σχετικά με ερωτική σχέση που υποστηρίζει η ίδια ότι είχε με τον Τραμπ το 2016.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “The Wall Street Journal” ο Κόεν είχε επίσης εμπλοκή το 2017 σε διαπραγματεύσεις για την πληρωμή ποσού 1,6 εκατομμυρίων δολαρίων σε μοντέλο του περιοδικού “Playboy” η οποία είχε υποστηρίξει ότι έμεινε έγκυος από τον διάσημο επενδυτή και Ρεπουμπλικάνο Έλιοτ Μπρόιντι που δραστηριοποιείται στο Λος Άντζελες.

Ο Κόεν συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των πιο έμπιστων συμβούλων του προέδρου Τραμπ, ενώ είναι ένας δικηγόρος που ζει σ’ ένα από τα κτίρια του Τραμπ, έχει εργαστεί για τις επιχειρήσεις Τραμπ, ενώ την εξέλιξή του εντός του ομίλου επιχειρήσεων είχαν λίγοι άνθρωποι που δεν είναι μέλη της οικογένειας Τραμπ.

Πράκτορες του FBI υπό την εποπτεία του Γενικού Εισαγγελέα στο Μανχάταν, πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική έρευνα στο γραφείο που διατηρεί ο Κόεν (Rockefeller Center) σε διαμέρισμά του (Park Avenue), αλλά και σε δωμάτιο ξενοδοχείου το οποίο είχε χρησιμοποιήσει ο Κόεν. Από την έρευνα αυτή, κατασχέθηκαν έγγραφα, ηλεκτρονικές συσκευές, αλλά κι άλλα στοιχεία. Οι εισαγγελείς ανέφεραν σε δικαστικά έγγραφα ότι ο Κόεν τελεί υπό καθεστώς έρευνας για την διάπραξη εγκλημάτων, αλλά δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Η επιδρομή των αρχών στους χώρους που δραστηριοποιείται ο Κόεν, προκάλεσε την αναζωπύρωση της επιθετικής τακτικής που ακολουθεί ο πρόεδρος Τραμπ, κατά της έρευνας για την Ρωσία, που διεξάγει ο ειδικός ανακριτής με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ. Ο Μάλερ διερευνά το ενδεχόμενο συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίς, ενώ η έρευνά του έχει επεκταθεί και προς την κατεύθυνση της διερεύνησης ενδεχόμενης παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης, τόσο από τον πρόεδρο Τραμπ, όσο κι από ανθρώπους που βρίσκονται γύρω του.

Ο πρόεδρος εξέφρασε τα παράπονά του για την έρευνα που πραγματοποίησαν οι αρχές, στην διάρκεια μιας συνάντησης που έγινε στον Λευκό Οίκο, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι οι πράκτορες “εισέβαλαν βιαίως στο γραφείο ενός από τους προσωπικούς μου δικηγόρους.”

Ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε αργότερα στο Twitter “ΈΝΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΥΝΗΓΙ ΜΑΓΙΣΣΩΝ!!!” Για να προσθέσει: “Η προστασία των σχέσεων δικηγόρου-πελάτη, πέθανε!”

Πριν από την διεξαγωγή της έρευνας στο σπίτι, το γραφείο, αλλά και το δωμάτιο ξενοδοχείου του Κόεν οι αρχές είχαν κατασχέσει μια σειρά “από διαφορετικούς λογαριασμούς ηλεκτρονικών μηνυμάτων” που ανήκαν στον Κόεν, σύμφωνα με το περιεχόμενο νέων δικαστικών εγγράφων. Οι αρχές που χειρίζονται την υπόθεση αυτή, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι έχουν ολοκληρώσει έναν αρχικό έλεγχο αναφορικά με την προστασία των σχέσεων δικηγόρου-πελάτη και τους λογαριασμούς αυτούς, ηλεκτρονικών μηνυμάτων. “Τα αποτελέσματα της έρευνας, αφήνουν να εννοηθεί ότι ο Κόεν στην πραγματικότητα ασχολούνταν ελάχιστα ή καθόλου με νομικά αντικείμενα,” σύμφωνα με τα όσα έγραψε στην έκθεσή του ο βοηθός γενικός εισαγγελέας Τόμας ΜακΚέι, αλλά κι άλλοι δικαστικοί.

Από τα δικαστικά έγγραφα διαφαίνεται ότι ο Κόεν ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες που σχετίζονται με “την διάπραξη απάτης, αλλά και την κατάθεση ψευδών στοιχείων.”

Παράλληλα, οι εισαγγελείς αμφισβητούν τα επιχειρήματα του Κόεν, αναφορικά με την εφαρμογή του απορρήτου στις σχέσεις του με τους πελάτες του, ενώ ενδιαφέρονται άμεσα για (ενδεχόμενες) επικοινωνίες του Κόεν με τον πρόεδρο Τραμπ, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

“Ο ισχυρισμός του Κόεν ότι είχε εμπιστευτικές επικοινωνίες με αρκετούς πελάτες του, εμφανίζεται να είναι εκτός πραγματικότητας. Για παράδειγμα, ο Κόεν έχει πει σε τουλάχιστον έναν μάρτυρα ότι είχε έναν μοναδικό πελάτη, τον πρόεδρο Τραμπ” αναφέρεται στα δικαστικά έγγραφα.

Παράλληλα, οι εισαγγελείς αμφιβάλουν για την ύπαρξη πολλών ηλεκτρονικών μηνυμάτων μεταξύ του Τραμπ και του Κόεν, με δεδομένες τις περιορισμένες γνώσεις του Τραμπ στον χειρισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών. “Είναι σχεδόν προφανές ότι ο Κόεν σπάνια έγραφε ηλεκτρονικά μηνύματα στον Τραμπ, ενώ δεν έχει παρουσιάσει άλλους πελάτες με τους οποίους είχε σχέση στο πλαίσιο των σχέσεων δικηγόρου-πελάτη,” αναφέρουν οι ίδιοι.

Οι εισαγγελικές αρχές εκτιμούν επίσης, ότι το υλικό που κατασχέθηκε δεν θεωρείται πιθανό να περιέχει επικοινωνίες μεταξύ του Τραμπ και του Κόεν που να προστατεύονται νομικά, σχετικά με την φερόμενη ως προεκλογική συμφωνία των 130.000 δολαρίων με την Στόρμι Ντάνιελς, καθώς ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι δεν είχε λάβει γνώση για την συμφωνία αυτή. “Υπάρχουν λόγοι ν’ αμφιβάλλουμε ότι ακόμη και οι επικοινωνίες με την μοναδική πελάτη του που έχει δημοσιοποιηθεί, την Στέφανι Κλίφορντ, που επίσης είναι γνωστή ως Στόρμι Ντάνιελς θα ενταχθούν στην προστασία της σχέσης δικηγόρου-πελάτη. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος Τραμπ έχει αρνηθεί δημοσίως ότι γνώριζε για την πληρωμή που έκανε ο Κόεν στην Κλίφορντ, ενώ συνέστησε στους δημοσιογράφους “να ρωτήσουν τον Μάικλ σχετικά με την πληρωμή,” όπως αναφέρουν οι εισαγγελείς.

Παράλληλα, σύμφωνα με την εκτίμηση των αρμοδίων αρχών ο Κόεν υπερέβαλε αναφορικά με την σχέση συνεργασίας που είχε με γνωστό εταιρία παροχή νομικών υπηρεσιών και υπηρεσιών δημοσίων σχέσεων που έχει την έδρα του στην Ουάσινγκτον (Squire Patton Boggs). Ο ίδιος και η αναφερόμενη εταιρία είχαν ανακοινώσει το πλαίσιο μιας “στρατηγικής συνεργασίας” τον προηγούμενο χρόνο, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες από την εταιρία, η συνεργασία αυτή απέδωσε ελάχιστα. “Εκπρόσωπος της εταιρίας δήλωσε για την διάρκεια της συμφωνίας, ότι ο Κόεν έφερε πέντε νέους πελάτης στην εταιρία” αναφέρουν τα δικαστικά έγγραφα.

Μετά από προφορικά και γραπτά εντάλματα έρευνας που γνωστοποιήθηκαν μέσα στην εβδομάδα, η εταιρία δήλωσε ότι συνεργάζεται με τις αρχές και ότι η συνεργασία της με τον Κόεν έχει τερματιστεί. Η συμφωνία προέβλεπε έσοδα 500.000 δολαρίων ετησίως για τον Κόεν μαζί με ποσοστό επί των νομικών εξόδων, τερματίστηκε επίσης στις 2 Μαρτίου του 2018.

Οι εισαγγελείς εκτιμούν ότι με δεδομένο τον περιορισμένο αριθμό πελατών που είχε ο Κόεν, το υλικό που κατασχέθηκε από την έφοδο των αρχών της περασμένης Δευτέρας, είναι σχεδόν απίθανο να περιέχει στοιχεία που να προστατεύονται από το απόρρητο των σχέσεων δικηγόρου-πελάτη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

 

 


NEWSLETTER