Δευτέρα, 16 Απριλίου 2018 12:46

Εκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Οπλων για τη Συρία

Γράφτηκε από την
Εκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Οπλων για τη Συρία

Η έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) άρχισε σήμερα το πρωί στη Χάγη, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.

Η συνεδρίαση αυτή συγκλήθηκε μετά τη φερόμενη χημική επίθεση της 7ης Απριλίου στην πόλη της Ντούμα, η οποία επέφερε μια εβδομάδα αργότερα τα στοχευμένα δυτικά πλήγματα.

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων, που εστάλη από τον ΟΑΧΟ, άρχισε χθες Κυριακή με τη μεγαλύτερη μυστικότητα έρευνα επιτόπου.

Οι πρεσβευτές της Ρωσίας και της Γαλλίας ήταν από τους πρώτους που έφθασαν σήμερα το πρωί στην έδρα του οργανισμού και ακολούθησε ο αντιπρόσωπος της Βρετανίας.

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται στο επίπεδο του εκτελεστικού συμβουλίου του ΟΑΧΟ, που αριθμεί 41 μέλη από τα 192 του οργανισμού.

Ο σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Φαϊζάλ Μοκντάντ μετέβη χθες Κυριακή στο ξενοδοχείο όπου διαμένει η αποστολή του ΟΑΧΟ στη Δαμασκό και βγήκε απ' αυτό τρεις ώρες αργότερα, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Δεν επιβεβαιώθηκε ότι οι εμπειρογνώμονες μετέβησαν επιτόπου στην Ντούμα, όπως είχε ανακοινώσει το πρωί στο Γαλλικό Πρακτορείο σύρος αξιωματούχος. «Θα αφήσουμε την ομάδα να κάνει τη δουλειά της με επαγγελματικό, αντικειμενικό, αμερόληπτο και πέραν κάθε πίεσης τρόπο. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα διαψεύσουν τους ψευδείς ισχυρισμούς» κατά της Δαμασκού, είχε διαβεβαιώσει αυτός ο σύρος αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ ζητούν από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων να καταδικάσει τη «χημική τρομοκρατία» της συριακής κυβέρνησης

Η Ρωσία ενδέχεται να αλλοίωσε τον τόπο της φερόμενης επίθεσης με χημικά όπλα στην Ντούμα της Συρίας, υποστήριξε σήμερα ο αμερικανός απεσταλμένος στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) και κάλεσε τον διεθνή οργανισμό να αναλάβει δράση εναντίον της συνεχιζόμενης χρήσης απαγορευμένων δηλητηριωδών όπλων.

«Το συμβούλιο αυτό οφείλει να καταδικάσει τη συριακή κυβέρνηση για τη χημική τρομοκρατία της και να ζητήσει διεθνή λογοδοσία των υπευθύνων γι' αυτές τις φρικτές πράξεις», δήλωσε ο αμερικανός πρεσβευτής Κένεθ Γουόρντ.

Η Ρωσία από την πλευρά της δεσμεύθηκε «να μην αναμιχθεί» στη δουλειά της αποστολής του ΟΑΧΟ στη Συρία η οποία ερευνά σχετικά με τη χημική επίθεση που φέρεται ότι πραγματοποιήθηκε στις 7 Απριλίου στην πόλη Ντούμα.

«Η Ρωσία επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να εξασφαλίσει την ασφάλεια της αποστολής και να μην αναμιχθεί στη δουλειά της», δήλωσε με μήνυμά της στο Twitter η πρεσβεία της Ρωσίας στη Χάγη. Κατήγγειλε επίσης τα δυτικά πλήγματα στη Συρία, υπογραμμίζοντας ότι είχαν στόχο «να υπονομεύσουν την αξιοπιστία» της ερευνητικής αποστολής.

View image on Twitter

Η ΕΕ ζητά από τη Ρωσία και το Ιράν να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους επί της Δαμασκού για να εμποδίσουν περαιτέρω χρήση χημικών όπλων

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε από τη Ρωσία και το Ιράν να εκμεταλλευθούν την επιρροή τους επί του καθεστώτος της Δαμασκού για να εμποδίσουν περαιτέρω χρήση χημικών όπλων στη συριακή σύρραξη.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση καλεί όλες τις χώρες, ειδικότερα τη Ρωσία και το Ιράν, να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να εμποδίσουν την περαιτέρω χρήση χημικών όπλων, ειδικά από το συριακό καθεστώς», ανέφερε η ΕΕ σε σχόλια στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) που διεξάγεται σήμερα στη Χάγη.

Μετά τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Μέι θα είναι σήμερα αντιμέτωπη με επικρίσεις στο κοινοβούλιο

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα έρθει αντιμέτωπη με επικρίσεις σήμερα επειδή παρέκαμψε το κοινοβούλιο και συμμετείχε στις αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Συρίας το Σάββατο.

Η Μέι πρόκειται να απευθυνθεί στους βουλευτές για την απόφασή της να συμμετάσχει με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία στις αεροπορικές επιδρομές του Σαββάτου, οι οποίες εξαπολύθηκαν σε απάντηση στη φερόμενη επίθεση με χημικά στη Ντούμα.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα επαναλάβει την άποψή της ότι το Λονδίνο «ήταν πεπεισμένο ότι το συριακό καθεστώς είναι πολύ πιθανό να ευθύνεται» για την επίθεση αυτή και δεν μπορούσε να περιμένει «για να απαλύνει τα ανθρωπιστικά δεινά που προκλήθηκαν από τις επιθέσεις με χημικά όπλα», σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας της.

Όμως θα δεχθεί πολλές ερωτήσεις για τους λόγους για τους οποίους, κατά παράβαση της συνηθισμένης διαδικασίας, δεν ζήτησε την έγκριση του κοινοβουλίου προτού αναληφθεί στρατιωτική δράση, μια απόφαση την οποία η ίδια και οι υπουργοί της δικαιολογούν εξαιτίας της ανάγκης για άμεση αντίδραση.

Οι περισσότερες επικρίσεις προέρχονται από τους Εργατικούς, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο έχει αμφισβητήσει τη νομική βάση της βρετανικής εμπλοκής στη Συρία.

Ο επικεφαλής του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν επεσήμανε χθες Κυριακή ότι η Μέι «θα μπορούσε να έχει ζητήσει τη σύγκληση του κοινοβουλίου εκτάκτως την προηγούμενη εβδομάδα (…) ή να έχει καθυστερήσει ως αύριο, οπότε επιστρέφει το κοινοβούλιο».

«Πιστεύω ότι αυτό που χρειαζόμαστε σε αυτή τη χώρα είναι κάτι πιο ισχυρό, όπως για παράδειγμα μια νομοθεσία περί πολεμικών εξουσιών βάσει της οποίας η κυβέρνηση θα πρέπει να λογοδοτεί στο κοινοβούλιο για όσα κάνει εξ ονόματός μας», τόνισε στη διάρκεια συνέντευξή του στο BBC.

Η Βρετανία έχει επισημάνει ότι δεν υπάρχουν σχέδια για περαιτέρω επιδρομές εναντίον της Συρίας, όμως ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ ότι όλες οι πιθανότητες θα είναι στο τραπέζι, αν γίνει ξανά χρήση χημικών όπλων εναντίον των Σύρων.

Η πρόταση του Κόρμπιν για την υιοθέτηση νομοθεσίας που θα περιορίζει την εξουσία της κυβέρνησης να αναλαμβάνει στρατιωτική δράση ενδέχεται να λάβει τη στήριξη και κάποιων βουλευτών των Συντηρητικών, οι οποίοι έχουν εκφράσει φόβους για κλιμάκωση της έντασης στη Συρία.

Τουρκία: Δεν είμαστε με κανέναν στη Συρία

Η Τουρκία δεν είναι υπέρ μίας χώρας ούτε εναντίον κάποιας άλλης στη Συρία και η πολιτική της στην περιοχή είναι διαφορετική από εκείνη του Ιράν, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπεκίρ Μποζντάγ.

Τα σχόλια του Μποζντάγ, που είναι και κυβερνητικός εκπρόσωπος, έγιναν σε απάντηση ερώτησης δημοσιογράφου για ένα σχόλιο που είχε κάνει νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είπε πως η υποστήριξη της Τουρκίας στα πυραυλικά πλήγματα εναντίον της Συρίας έδειξε ότι «διαχώρισε τη θέση της» από τη Ρωσία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γαλλία εξαπέλυσαν περισσότερους από 100 πυραύλους εναντίον της Συρίας την Παρασκευή σε μια επιχείρηση που σύμφωνα με το Πεντάγωνο ακολούθησε στοιχεία ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ ευθύνεται για μια επίθεση με χημικά όπλα στην οποία χρησιμοποιήθηκε, το λιγότερο, αέριο χλωρίου.

«Η πολιτική της Τουρκίας στη Συρία δεν είναι να είναι υπέρ μίας χώρας ή εναντίον μιας άλλης. Δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία», δήλωσε ο Μποζντάγ στους δημοσιογράφους στο Κατάρ.

«Δεν έχουμε κοινή στάση με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο θέμα των YPG, η θέση της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει. Είμαστε επίσης εναντίον της άνευ όρων υποστήριξης του (συριακού) καθεστώτος και διαφωνούμε με το Ιράν και τη Ρωσία για αυτό», είπε.

Ενώ η Τουρκία συνεργάζεται τόσο με τη Ρωσία όσο και με το Ιράν για την εν μέρει αποκλιμάκωση της βίας στη Συρία, η Άγκυρα ζητά εδώ και καιρό την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ από την εξουσία και υποστηρίζει τους αντάρτες που μάχονται εναντίον του. Οι κύριοι υποστηρικτές του Άσαντ είναι η Μόσχα και η Τεχεράνη.

Η Τουρκία διαφωνεί επίσης έντονα με την Ουάσινγκτον για την υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στην πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας YPG, η οποία κατά την Άγκυρα είναι τρομοκρατική και συνδέεται με τους Κούρδους μαχητές που πραγματοποιούν από το 1984 αντάρτικο στο τουρκικό έδαφος.

Η Τουρκία εξέφρασε την υποστήριξή της στα αεροπορικά πλήγματα των αμερικανικών, βρετανικών και γαλλικών δυνάμεων, λέγοντας πως στέλνουν ένα μήνυμα προς τον Άσαντ.

Ο Μποζντάγ είπε πως η Τουρκία δεν διστάζει να συνεργάζεται με οποιαδήποτε χώρα προασπίζεται «σωστές αρχές» στη Συρία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters


NEWSLETTER