Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018 12:52

Ισπανία: Προς την οριστική διάλυση η ΕΤΑ ζητά συγγνώμη από τα θύματά της

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ισπανία: Προς την οριστική διάλυση η ΕΤΑ ζητά συγγνώμη από τα θύματά της

Χαιρετίζει η Μαδρίτη λέγοντας ότι η οργάνωση "ηττήθηκε με τα όπλα της δημοκρατίας"

Η ένοπλη οργάνωση των Βάσκων ΕΤΑ ζήτησε σήμερα συγγνώμη για το κακό που προκάλεσε στα θύματά της και στους συγγενείς τους στη διάρκεια της 50ετούς ένοπλης εκστρατείας της για την εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου βασκικού κράτους στη βόρεια Ισπανία και στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Η συγγνώμη ακολουθεί την ανακοίνωση της οργάνωσης για την οριστική της διάλυση στις αρχές του επόμενου μήνα, έναν χρόνο μετά τον τερματισμό της ένοπλης αυτονομιστικής της εκστρατείας με την κατάθεση των όπλων της.

Η οργάνωση κήρυξε μονομερή κατάπαυση του πυρός το 2011, ενώ κατέθεσε τα όπλα της τον Απρίλιο του 2017, δίνοντας έτσι τέλος στην τελευταία ένοπλη δράση οργάνωσης στη Δυτική Ευρώπη.

"Γνωρίζουμε ότι στη διάρκεια αυτής της μακράς περιόδου του ένοπλου αγώνα προκαλέσαμε πολύ πόνο και μεγάλες καταστροφές για τα οποία δεν υπάρχει λύση. Θέλουμε να δείξουμε σεβασμό προς τους νεκρούς, όσους τραυματίστηκαν και για τα θύματα που προκλήθηκαν από τις ενέργειες της ΕΤΑ (...). Ειλικρινά λυπούμαστε", αναφέρει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της που δημοσιεύτηκε στην βασκική εφημερίδα Gara.

"Κοιτάζοντας μπροστά, η συμφιλίωση είναι ένα από τα ζητήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν στη Χώρα των Βάσκων, κάτι το οποίο ήδη συμβαίνει μεταξύ των πολιτών. Είναι μια απαραίτητη άσκηση για να αναγνωριστεί η αλήθεια με έναν εποικοδομητικό τρόπο, να επουλωθούν οι πληγές και να εξασφαλιστεί ότι αυτό το κακό δεν θα επαναληφθεί", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η ισπανική κυβέρνηση χαιρέτισε τη συγγνώμη και είπε ότι η οργάνωση ηττήθηκε "με τα όπλα της δημοκρατίας".

"Τα θύματα, η μνήμη τους και η αξιοπρέπειά τους, υπήρξαν καθοριστικά στην ήττα της ΕΤΑ. Η ΕΤΑ θα έπρεπε να έχει ζητήσει συγγνώμη για το κακό που προκάλεσε κατά έναν ειλικρινή και απόλυτο τρόπο εδώ και πολύ καιρό", ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού.

Χθες η Μαδρίτη δήλωσε ότι η οργάνωση ηττήθηκε, τόσο πολιτικά όσο και επιχειρησιακά, και ότι δεν πέτυχε κανέναν από τους στόχους της.

Η ΕΤΑ (Βασκική Γη και Ελευθερία) ιδρύθηκε το 1959 και γεννήθηκε μέσα από την οργή και την απόγνωση μεταξύ των Βάσκων, οι οποίοι έχουν τον δικό τους πολιτισμό και γλώσσα, λόγω της καταστολής των πολιτικών δικαιωμάτων υπό τον στρατηγό Φράνκο.

Η εκστρατεία της, η οποία περιελάμβανε πολιτικές δολοφονίες καθώς και βομβιστικές ενέργειες με στόχο τον γενικό πληθυσμό, κλιμακώθηκε την δεκαετία του 60'.

Η ΕΤΑ θα ανακοινώσει την πλήρη διάλυσή της το πρώτο σαββατοκύριακο του Μαϊου, μετέδωσε την Τετάρτη ο βασκικός σταθμός ETB.

Λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν σε συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER