Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018 15:50

Brexit: Το Λονδίνο εμμένει στα σχέδια του για έξοδο από την τελωνειακή ένωση

Γράφτηκε από την

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή της εμμένει στις προτάσεις της για χαλάρωση του εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση ύστερα από το Brexit, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι τα σχέδια να εγκαταλείψει την τελωνειακή της ένωση διχάζουν και πάλι το κόμμα της.

Η ήττα της κυβέρνησης στην άνω βουλή του βρετανικού κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα έθεσε εκ νέου εν αμφιβόλω τη δέσμευση της Μέι να αποχωρήσει από την τελωνειακή ένωση.

Η κυβέρνηση έχει προτείνει δύο τρόπους για να διασφαλιστεί ότι το εμπόριο θα γίνεται «όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτα» με την ΕΕ μόλις λήξει η μεταβατική φάση για τη Βρετανία μετά την αποχώρησή της τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς. Η ΕΕ απέρριψε και πάλι μία από αυτές την περασμένη εβδομάδα.

«Καταθέσαμε προτάσεις που θα οδηγήσουν σε σύνορα χωρίς προσκόμματα και θα μας επιτρέψουν να κάνουμε εμπορικές συμφωνίες με τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε η Μέι σε δημοσιογράφους. «Νομίζω ότι θα είναι η καλύτερη θέση για το Ηνωμένο Βασίλειο και πάνω σε αυτό εργαζόμαστε».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπός της Μέι δήλωσε ότι η κυβέρνηση παρουσίασε τις εναλλακτικές σχεδόν πριν από έναν χρόνο και ότι «κινείται ενωμένη σε ό,τι αφορά τη διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ».

ΑΠΕ-ΜΠΕ