Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018 09:00

Τορόντο: Μήνυμα του δράστη σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης εξετάζει η αστυνομία

Γράφτηκε από την
Τορόντο: Μήνυμα του δράστη σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης εξετάζει η αστυνομία

Ο 25χρονος Άλεκ Μινάσιαν, στον οποίο απαγγέλθηκαν την Τρίτη κατηγορίες για την τραγωδία που βύθισε στο πένθος το Τορόντο τη Δευτέρα, όταν έριξε ένα νοικιασμένο φορτηγάκι πάνω σε πεζούς στο κέντρο της καναδικής μεγαλούπολης με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 10 άνθρωποι και να τραυματιστούν πολλοί άλλοι, είχε αφήσει ένα «κρυφό μήνυμα» σε ανάρτησή του σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης πριν διαπράξει την επίθεση, γνωστοποίησε η αστυνομία την Τρίτη.

Στον Μινάσιαν απαγγέλθηκαν την Τρίτη για κατηγορίες για 10 ανθρωποκτονίες από πρόθεση και 13 απόπειρες ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Ένα στοιχείο που ίσως εξηγεί το κίνητρο της πράξης του ήλθε στο φως την Τρίτη, όταν ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης Facebook επιβεβαίωσε πως πριν από την επίθεση, είχε αναρτήσει ένα κείμενο στην οποία έκανε λόγο για «εξέγερση εναντίον της αναγκαστικής αγαμίας» («incel rebellion»).

Ο όρος «incel», που χρησιμοποίησε ο Μινάσιαν, είναι συντόμευση της έκφρασης «involuntary celibacy» και χρησιμοποιείται σε φόρουμ στο Διαδίκτυο από ορισμένους άνδρες που κατηγορούν τις γυναίκες διότι μένουν εργένηδες.

Οι καναδικές αρχές έχουν αποφύγει να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν επίσημα την υπόθεση ότι η οργή του Μινάσιαν εναντίον των γυναικών μπορεί να αποτελούσε το κίνητρο της πράξης του.

Στην ίδια ανάρτηση, ο νεαρός εξέφραζε επίσης θαυμασμό για έναν νεαρό (σ.σ. τον Έλιοτ Ρότζερ) που είχε δολοφονήσει έξι φοιτητές και φοιτήτριες πανεπιστημίου το 2014 στην Καλιφόρνια πριν αυτοκτονήσει, αποδίδοντας στην «αναλγησία των γυναικών» το γεγονός ότι ήταν παρθένος.

Τα περισσότερα από τα θύματα της επίθεσης που διέπραξε ο Άλεκ Μινάσιαν ήταν γυναίκες, από περίπου 20 ως περίπου 80 ετών, διευκρίνισε ο Γκρέιαμ Γκίμπσον, αξιωματικός της αστυνομίας του Τορόντο. Το ενδεχόμενο η επίθεση να διαπράχθηκε διότι ο νεαρός ήθελε να ξέσπασε την οργή του εναντίον των γυναικών, συμπλήρωσε ο Γκίμπσον, αποτελεί «μέρος της έρευνάς μας».

Η διεύθυνση του ιστότοπου Facebook αποφάσισε να διαγραφεί ο λογαριασμός του Μινάσιαν, ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας. «Δεν υπάρχει απολύτως καμιά θέση στην πλατφόρμα μας για ανθρώπους που διαπράττουν τέτοιες φρικιαστικές ενέργειες», εξήγησε.

Παρότι η μέθοδος δράσης του 25χρονου παραπέμπει απευθείας σε ενέργειες της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό επισήμανε την Τρίτη ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει ότι η υπόθεση συνδέεται με την εθνική ασφάλεια ή την τρομοκρατία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER