Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018 09:11

Αναβολή των πρόωρων εκλογών στην Τουρκία ζητά το Συμβούλιο της Ευρώπης

Γράφτηκε από την
Αναβολή των πρόωρων εκλογών στην Τουρκία ζητά το Συμβούλιο της Ευρώπης

Την εκτίμηση ότι διακυβεύεται η νομιμότητα των πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, τις οποίες κήρυξε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις 24 Ιουνίου, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που εξακολουθεί να εφαρμόζεται στη χώρα, διατύπωσε η Επιτροπή Παρακολούθησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) καλώντας στην αναβολή των εκλογών αυτών.

«Η Επιτροπή Παρακολούθησης εκφράζει τη βαθιά ανησυχία ότι αυτές οι δυσμενείς συνθήκες θα εμποδίσουν τη διεξαγωγή και τη διοργάνωση πραγματικά δημοκρατικών εκλογών και επιβεβαιώνει ότι, στο τέλος αυτής της διαδικασίας, θα διακυβεύεται η συνολική νομιμότητα αυτών των εκλογών. Η Επιτροπή Παρακολούθησης θυμίζει στη Τουρκία ότι θα πρέπει να τηρεί τις θεμελιώδεις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανάμεσα σε αυτές τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Η ταχεία έγκριση των νέων εκλογικών κανόνων δεν αφήνουν αρκετό χρόνο για τα πολιτικά κόμματα να προσαρμοστούν τόνισε η ΚΣΣΕ.

«Η Επιτροπή αποδοκιμάζει ότι την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκαν οι εκλογές, η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την 7η επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει τεθεί σε ισχύ από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και εξής. Σύμφωνα με τις ανησυχίες της Επιτροπής της Βενετίας, η Επιτροπή επαναδιατυπώνει την άποψή της ότι είναι αδύνατο να διεξαχθούν πραγματικά δημοκρατικές εκλογές υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης και εν μέσω επιχειρήσεων ασφαλείας στη νοτιοανατολική Τουρκία», αναφέρεται.

Παράλληλα εκφράζεται η ανησυχία ότι η πιθανή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στα εκλογικά τμήματα θα «επιδράσει αποτρεπτικά για τους ψηφοφόρους».

«Όλοι αυτοί οι παράγοντες από κοινού, θέτουν σε σοβαρή πρόκληση τον δημοκρατικό χαρακτήρα των εκλογών», υπογράμμισε η Επιτοπτή, καλώντας τις τουρκικές αρχές να αναβάλουν τη διεξαγωγή αυτών.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, περνώντας στην αντεπίθεση, τόνισε ότι η Κοινοβουλευτική Συνέλευση θα πρέπει «να κοιτάζει τη δουλειά της». Όπως είπε η Τουρκία έχει διεξάγει «εκατοντάδες διαφανείς, δημοκρατικές εκλογές με συμμετοχή ανω του 85%». «Δεν θα διεξαγάγουν αυτοί εκλογές, η Τουρκία θα διεξαγάγει».

Την περασμένη Πέμπτη η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ δήλωσε ότι θα είναι δύσκολη η διεξαγωγή ανοιχτών και διαφανών εκλογών υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER