Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018 09:02

Ιστορική συνάντηση Κιμ Γιονγκ Ουν και Μουν Τζε-ιν

Γράφτηκε από την
Ιστορική συνάντηση Κιμ Γιονγκ Ουν και Μουν Τζε-ιν

Θα συναντηθούν πάνω στη στρατιωτική οροθετική γραμμή που χωρίζει τις δύο χώρες -Ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα γίνει ο πρώτος Βορειοκορεάτης ηγέτης που θα πατήσει το νοτιοκορεάτικο έδαφος μετά το τέλος του Πολέμου της Κορέας, πριν από 65 χρόνια

Ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε-ιν και ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν θα συναντηθούν πάνω στη στρατιωτική οροθετική γραμμή που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο πριν από την έναρξη της διακορεατικής συνόδου κορυφής, αύριο Παρασκευή, ανακοίνωσε η Σεούλ.

Ο Μουν θα υποδεχθεί συμβολικά τον επισκέπτη του πάνω στη γραμμή από μπετόν που αποτελεί το σύνορο ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, γνωστοποίησε ο διευθυντής της γραμματείας της προεδρίας της Νότιας Κορέας, ο Ιμ Τζονγκ-σοκ.

Όταν ο Κιμ περάσει αυτή τη γραμμή, θα γίνει ο πρώτος βορειοκορεάτης ηγέτης που θα πατήσει το νοτιοκορεάτικο έδαφος μετά το τέλος του Πολέμου της Κορέας, πριν από 65 χρόνια.

Μετά τη συνάντηση αυτή (στις 03:30 ώρα Ελλάδας), νοτιοκορεατικό τιμητικό στρατιωτικό άγημα θα συνοδεύσει τους ηγέτες, που θα βαδίσουν ως τον χώρο όπου θα διεξαχθεί η επίσημη τελετή υποδοχής, διευκρίνισε ο Ιμ Τζονγκ-σοκ. Οι επίσημες συνομιλίες των δύο ηγετών θα αρχίσουν στις 04:30 (ώρα Ελλάδας), στο Σπίτι της Ειρήνης, ένα κτίσμα φτιαγμένο από μπετόν και γυαλί, στο νότιο τμήμα του χωριού Πανμουντζόμ, όπου είχε υπογραφτεί η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός το 1953.

Οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν το βιβλίο επισκεπτών. Οι δύο αντιπροσωπείες θα γευματίσουν χωριστά, με τους βορειοκορεάτες να περνούν στο δικό τους έδαφος για αυτό.

Κατόπιν, οι δύο ηγέτες θα φυτέψουν ένα δέντρο πάνω στην στρατιωτική οροθετική γραμμή.

Θα δοθεί στη δημοσιότητα κοινή ανακοίνωση μετά την υπογραφή μιας διμερούς συμφωνίας, συνέχισε ο ίδιος αξιωματούχος της νοτιοκορεάτικης προεδρίας.

Οι εργασίες θα κλείσουν με επίσημο γεύμα και αποχαιρετιστήρια τελετή πριν ο βορειοκορεάτης ηγέτης επιστρέψει στην Πιονγκγιάνγκ.

Στη βορειοκορεάτικη αντιπροσωπεία θα συμμετάσχει η αδελφή του ισχυρού άνδρα της Βόρειας Κορέας, η Κιμ Γιο Γιονγκ, υπουργός της κυβέρνησής του Κιμ Γιονγκ Ουν και έμπιστη σύμβουλός του, η οποία είχε ήδη επισκεφθεί τη Νότια Κορέα για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, διευκρίνισε ο Ιμ.

Ο Κιμ Γιονγκ Ναμ, τυπικά αρχηγός του κράτους της Βόρειας Κορέας, με ρόλο πάντως κυρίως εθιμοτυπικό, θα συμμετάσχει επίσης στην αντιπροσωπεία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters


NEWSLETTER