Σάββατο, 28 Απριλίου 2018 13:31

"Ποιός φοβάται την Γκλόρια Όλρεντ;"

Γράφτηκε από την
"Ποιός φοβάται την Γκλόρια Όλρεντ;"

Η φεμινίστρια δικηγόρος που θα στείλει τον Μπιλ Κόσμπι στη φυλακή

Η Γκλόρια Όλρεντ --η δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχει γίνει διάσημη για την υπεράσπιση θυμάτων σεξουαλικών επιθέσεων-- και ο Ντόναλντ Τραμπ είναι παλιοί γνώριμοι. Κι αυτό δεν προκαλεί έκπληξη. Η ίδια αυτοχαρακτηρίζεται "φεμινίστρια δικηγόρος" και διαθέτει πείρα περισσότερων από 40 ετών σε δικαστικούς αγώνες τους οποίους συνήθως κερδίζει. Στο πελατολόγιό της πρόσωπα που έχουν υποστεί διακρίσεις εξαιτίας του φύλου τους, της σεξουαλικής τους ταυτότητας, του χρώματός τους, της θρησκείας τους ή της σωματικής τους αναπηρίας.

Ο αμερικανός πρόεδρος, από την άλλη, είναι γνωστό ότι δεν μοιράζεται τις ίδιες αξίες μαζί της. Η πιο σημαντική κόντρα ανάμεσά τους έγινε το 2012, όταν ένα μοντέλο από τον Καναδά ονόματι Τζένα Ταλάκοβα κρίθηκε ακατάλληλο να συμμετάσχει στο διαγωνισμό ομορφιάς Μις Υφήλιος --τα δικαιώματα του διαγωνισμού από το 1996 ως το 2015 είχε ο Ντόναλντ Τραμπ--επειδή ήταν τρανσέξουαλ. Η Όλρεντ ανέλαβε την υπόθεσή της και ακολούθησε την προσφιλή τακτική της: συνέντευξη Τύπου.

"Κύριε Τραμπ, δεν μας νοιάζει ποιά ήταν η ανατομία σας όταν γεννηθήκατε και δεν θα έπρεπε να σας ενδιαφέρει ποιά ήταν η ανατομία της όταν γεννήθηκε εκείνη". Έτσι ξεκίνησε τη συνέντευξη η Όλρεντ προκαλώντας, εύλογα, την οργή του Τραμπ, ο οποίος και απάντησε με το γνωστό του ύφος: "Ωωω, η Γκλόρια προφανώς θα ήθελε να δει τί υπάρχει μέσα στο παντελόνι μου"...

Για να απαντήσει εκείνη ότι δεν διαθέτει μεγεθυντικό φακό ώστε να μπορέσει να δει κάτι τόσο μικρό....."Κύριε Τραμπ, θα πρέπει να καταλάβετε ότι ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω από το πέος σας ή από οποιουδήποτε άλλου το πέος. Αν κάποτε συνέβαινε αυτό, τώρα πια δεν ισχύει. Η υπόθεση δεν αφορά γεννητικά όργανα. Αφορά σεξουαλικές διακρίσεις".

Αποτέλεσμα; Η Ταλάκοβα έγινε δεκτή στον διαγωνισμό. Και μάλιστα έφτασε στην 12αδα των φιναλίστ.

Και η κόντρα της Όλρεντ με τον Τραμπ συνεχίστηκε. Εκείνη έχει αναλάβει την υπόθεση της Ελληνοαμερικανίδας Σάμερ Ζερβός, μιας πρώην διαγωνιζόμενης στο τηλεριάλιτι Apprentice, που παρουσίαζε ο Τραμπ, η οποία ισχυρίζεται ότι ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ την θώπευσε και την φίλησε, παρά την θέλησή της, σε ένα ξενοδοχείο το 2007.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, η Ζερβός, ιδιοκτήτρια εστιατορίου, ήταν μεταξύ των αρκετών γυναικών που κατηγόρησαν τον Τραμπ για ανάρμοστη συμπεριφορά, αφότου είδε το φως της δημοσιότητας μια συνομιλία, που καταγράφηκε το 2005 εν αγνοία του Τραμπ, ενώ το μικρόφωνο ήταν ανοικτό και ο δισεκατομμυριούχος περιέγραφε χρησιμοποιώντας χυδαίες εκφράσεις τις προσπάθειές του για ερωτικές περιπτύξεις με γυναίκες.

Εκείνος επικαλέστηκε την προεδρική ασυλία --όπως είχε κάνει παλαιότερα ένας άλλος πρόεδρος, ο Μπιλ Κλίντον, για την υπόθεση της Πόλα Τζόουνς, η οποία τον είχε κατηγορήσει για σεξουαλική παρενόχληση και η οποία επίσης εκπροσωπήθηκε από την Όλρεντ.

Ωστόσο στις περιπτώσεις και των δύο προέδρων, το επιχείρημα δεν έπιασε. Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι "κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου".

"Αυτό θα σου γίνει μάθημα»

Μοναχοπαίδι μιας φτωχής εβραϊκής οικογένειας της Φιλαδέλφειας, η Όλρεντ δίδαξε σε δημοτικά σχολεία πριν σπουδάσει νομικά και ανοίξει το δικό της δικηγορικό γραφείο, το 1976, στο Λος Άντζελες.

Όταν σπούδαζε Νομική στο πανεπιστήμιο Loyola τη δεκαετία του '60, το 93% των συμφοιτητών της ήταν άνδρες. Κανένας από τους γονείς της δεν τελείωσε το σχολείο, η ίδια, έμεινε έγκυος στα 19 της και απέκτησε μια κόρη, την Λίζα Μπλουμ, η οποία σήμερα είναι επίσης διάσημη δικηγόρος. Ο πρώτος γάμος της κατέρρευσε εξαιτίας των προβλημάτων ψυχικής υγείας που αντιμετώπιζε ο σύζυγός της.

Όταν η κόρη της ήταν ακόμη μικρό παιδί, η Όλρεντ έπεσε θύμα βιασμού στο Ακαπούλκο υπό την απειλή περιστρόφου. Το αποτέλεσμα ήταν να μείνει έγκυος, να υποβληθεί σε παράνομη έκτρωση και να κινδυνεύσει να πεθάνει από αιμορραγία. Στην αυτοβιογραφία της με τίτλο "Αντεπιτεθείτε και Κερδίστε", αναφέρει το παράδειγμα μιας νοσηλεύτριας, η οποία τότε της είπε: "Αυτό θα σου γίνει μάθημα". Πώς λοιπόν έπειτα από τόσα εμπόδια έφτασε στην κορυφή;

"Όταν ξεκίνησα τη δικηγορία, ο κόσμος ολόκληρος ανοίχτηκε μπροστά μου. Δεν ήξερα ότι τόσες άλλες γυναίκες είχαν υποφέρει ό,τι είχα υποφέρει εγώ. Νόμιζα ότι είχα την ατυχία να είμαι στο λάθος μέρος, την λάθος στιγμή...", εξηγούσε σε συνέντευξή της.

Γράφτηκε στο πανεπιστήμιο Loyola λίγο μετά τον δεύτερο γάμο της το 1968 (το ζευγάρι χώρισε τη δεκαετία του 80' και έπειτα εκείνη δεν ξαναπαντρεύτηκε) και δέθηκε στενά με δύο από τους συμφοιτητές της, τον Μάικλ Μαρόκο και τον Νέιθαν Γκόλντμπεργκ με τους οποίους συνίδρυσε το 1976 τη δικηγορική εταιρεία Allred, Maroko & Goldberg. Στόχος τους, να προστατεύουν τους Καλιφορνέζους από τις διακρίσεις και τις παραβιάσεις των πολιτικών τους δικαιωμάτων.

Σήμερα "γήπεδό" της είναι η αίθουσα του δικαστηρίου και ισχυρότερο όπλο της οι συνεντεύξεις Τύπου. Μάλιστα κάποιες φορές μόνο και μόνο η προοπτική αυτού του δημόσιου θεάματος φαίνεται ότι κάνει θαύματα: η Ρέιτσελ Ούτσιτελ, μια από τις ερωμένες του Τάιγκερ Γουντς, του πάλαι ποτέ κορυφαίου γκολφέρ του κόσμου, κατέληξε σε εξωδικαστική συμφωνία με τον Γουντς λίγες ώρες πριν από την έναρξη της δίκης.

Η Όλρεντ επιμένει ότι το κίνητρό της είναι μια ακατανίκητη επιθυμία να αποδοθεί δικαιοσύνη και να επέλθει αλλαγή. «Ξυπνάω το πρωί και βλέπω τόση αδικία, άνθρωποι μου γράφουν γι αυτά, αποδεδειγμένη αδικία… είναι σαν να ανάβεις ένα σπίρτο. Πρέπει να ασχοληθώ με αυτό», εξηγεί.

«Είναι πολύ νωρίς για να πανηγυρίζετε κ. Κόσμπι»

Το όνομα της Όλρεντ εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο στην πολύκροτη δίκη του Μπιλ Κόσμπι, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για σεξουαλική επίθεση εναντίον της Άντρεα Κόνσταντ το 2004 από δικαστήριο της Πενσιλβάνιας, έπειτα από μια δίκη που διήρκεσε τρεις εβδομάδες.

Ο 80χρονος κωμικός κατηγορήθηκε για σεξουαλική επίθεση από περισσότερες από 60 γυναίκες, κατηγορίες που είχαν παραγραφεί εκτός από την υπόθεση της Κόνσταντ.

Η Όλρεντ εκπροσώπησε 33 γυναίκες που κατηγορούν τον Κόσμπι για σεξουαλικές επιθέσεις. Καθώς τον περασμένο χρόνο, το σώμα των ενόρκων δεν κατόρθωσε να φθάσει σε ετυμηγορία ομοφώνως επί καμίας από τις κατηγορίες, η δίκη του Κόσμπι επαναλήφθηκε τώρα με τους εισαγγελείς να έχουν αυτή τη φορά περισσότερα 'όπλα' στη διάθεσή τους.

Μετά την περυσινή αποτυχία να υπάρξει απόφαση, η Όλρεντ προειδοποίησε: «Είναι πολύ νωρίς για να πανηγυρίζετε κ. Κόσμπι. Ο δεύτερος γύρος πιθανόν να βρίσκεται κοντά. Και αυτή τη φορά θα αποδοθεί δικαιοσύνη». Τα λόγια της αποδείχτηκαν προφητικά.

Πελατολόγιο πολλών αστέρων

Και δεν είναι μόνο ο Τραμπ, ο Κόσμπι ή ο Τάιγκερ Γουντς οι πιο διάσημοι στόχοι της. Η Όλρεντ έχει στραφεί εναντίον του Ο.Τζέι Σίμπσον, του πρώην αστέρα του αμερικανικού φούτμπολ, εκπροσωπώντας την οικογένεια της δολοφονηθείσας συζύγου του, Νικόλ Μπράουν. Εναντίον του Εντι Μέρφι, όταν το πρώην μέλος των Spice Girls Mέλανι Μπράουν προσπαθούσε να αποδείξει ότι είναι πατέρας του παιδιού της, αλλά και εναντίον του Μάικλ Τζάκσον εκπροσωπώντας το αγόρι που τον είχε κατηγορήσει για σεξουαλική κακοποίηση. Όταν ο ηθοποιός Τσάρλι Σιν αποκάλυψε ότι είναι οροθετικός ήταν εκείνη που οργάνωσε συνάντηση με τις πρώην του καθώς ο Σιν αρνείτο «να παραδεχτεί τις ευθύνες του». Προηγουμένως οι δυο τους είχαν ξανασυναντηθεί στα δικαστήρια, το 1997, και σε μια ανοιχτή επιστολή της του έγραψε: «Για σκεφτείτε τι θα κάνατε εσείς αν άνδρες έκαναν στις κόρες σας αυτό που εσείς κάνατε σε γυναίκες;».

Ήταν και πάλι εκείνη που ανέλαβε την υπόθεση της Λουιζέτ Γκάις, μιας πρώην ηθοποιού που κατηγορεί τον παραγωγό Χάρβεϊ Γουάνστιν ότι εμφανίστηκε γυμνός μπροστά της και την εξανάγκασε να τον αγγίξει στα γεννητικά όργανα. Στόχοι της βέβαια ήταν και πολλοί άλλοι που δεν είναι τόσο διάσημοι. Έχει δώσει δικαστικές μάχες εναντίον ιδιωτικών κλαμπ που κλείνουν τις πόρτες σε γυναίκες. Καταστημάτων που διαχωρίζουν τα παιχνίδια για αγόρια από τα παιχνίδια για κορίτσια. Πολέμιων του γάμου ομοφύλων ζευγαριών. Ακόμη και εναντίον των Προσκόπων που δεν επέτρεψαν την ένταξη στους κόλπους τους ενός 11χρονου κοριτσιού.

Κάποιες φορές η Όλρεντ δίνει την εντύπωση ότι δεν πρόκειται να σταματήσει αν δεν «απελευθερώσει» όλη την Αμερική. Έχει να πάει διακοπές από τα μέσα της δεκαετίας του '80. Είναι ήδη 77 ετών αλλά επιμένει ότι δεν προτίθεται να βγει στη σύνταξη. Σε εκείνους που εκπλήσσονται επειδή τους απαντάει τα Χριστούγεννα, του Αγίου Βαλεντίνου ή τα σαββατοκύριακα, λέει: «Μου στείλατε email. Γιατί να μην σας απαντήσω; Το πρόβλημά σας δεν μπορεί να περιμένει έως τη Δευτέρα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER